Hlavní navigace

Changhong EF22F898SD: někdy trochu vzpurná kočka se satelitem

3. 7. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Díky tuneru DVB-S světlá výjimka na poli nejmenších televizorů nejen na českém trhu. Zajímavostí je tu ale více. Třeba TimeShift a Full HD panel.

I když se na webu společnosti stále uvádí, že je dostupný od září (někde chybí i informace o satelitním tuneru), televizor za 5990 Kč se poněkud opozdil a dorazil až v červnu. Tunerová výbava je opravdu kompletní a pokud se podíváte na parametry, narazíte minimálně na jeden další údaj stojící za pozornost – úhel pohledu 178°. Zda sedí nebo nesedí, nemohu s určitostí říci, ale zdál se mi o kousek níže. V každém případě dostanete solidní výbavu spočívající v podpoře i filmových multimédií, byť v podstatě bez titulků, a také v nahrávání a například i možnosti použít pozastavení živého televizního vysílání (TimeShift).

Příjemná je i tenkost panelu (asi 25 mm), který je až zcela ve spodní části o pár milimetrů mírně nadzvednut. Zdroj je externí a zajišťuje televizoru napájení přes 12 V.

Panel je hluboký nějakých 25 mm a zadní strana je prakticky hladká, takže není problém umístit televizor do prostoru. K napojení nepotřebujete žádné adaptéry, a to včetně konektoru SCART, ovládání je na pravém boku zezadu a není problém ho nahmátnout i poslepu.

Panel je hluboký nějakých 25 mm a zadní strana je prakticky hladká, takže není problém umístit televizor do prostoru. K napojení nepotřebujete žádné adaptéry, a to včetně konektoru SCART, ovládání je na pravém boku zezadu a není problém ho nahmátnout i poslepu.

Instalace „ručmo“a trochu „hečmo“

Naladění DVB-T a DVB-S se muselo dělat postupně a ani v prvním případě nebylo úplně snadné. Televizor totiž právě ve výběru tuneru odmítl reagovat na pokyn a pokračovat dále, podle příručky. Nakonec jsem z instalace musel vyskočit a naladit DVB-T přímo přes volbu v menu. Příručka nesedí i jinde a je škoda, že chybí nápověda na obrazovce. A jak postupovat? Při instalaci je třeba na vybraném tuneru zmáčknout Enter, následně Menu a najet na volbu „Automatické přizpůsobení“. Pak už to jde bez potíží. Changhong o problému ví, takže doufejme, že opraví firmware.

Při ladění satelitu se postupuje tak, že se ladí po družici nebo si přes Enter zaškrtnete ty, které chcete naladit najednou, třeba i tři, jako u mě. Ladění se pak spouští přes teletextové tlačítko skenování, ale ještě před tím se objeví menu, kde jsou volby Default (menu je sice lokalizované, ale nikoli všude), „Skenování naslepo“ a Síť. Ruční úprava parametrů družice a transpondéru je sice částečně k dispozici,  ale manuálně mi stanice zadáním parametrů doladit nešla.

Následné setřídění je ovšem „brnkačka“ i u satelitu a dělá se prostým posunem kanálu na místo, kde ho chcete mít. Televizor dokonce dovoluje export a import kanálů z USB paměti. Tak by to mělo být!

Jak vidíte, jde skoro všechno, jen je třeba tomu přijít na chuť. Pak je to rychlé a pohodlné a kupodivu velice svižné bylo naladění družice.

Možností nastavení satelitního tuneru sice dovolují úpravu některých parametrů, ale nešlo mi pustit skenování vybraného programu podle nastavených parametrů. Další přeskenování družice maže předchozí nastavení kanálů.

Možností nastavení satelitního tuneru sice dovolují úpravu některých parametrů, ale nešlo mi pustit skenování vybraného programu podle nastavených parametrů. Další přeskenování družice maže předchozí nastavení kanálů.

Ovládací klasika

Dálkový ovladač má některá tlačítka dosti malá, typicky List, přes který vyvoláte seznam naladěných kanálů a EPG, které je u nás taktéž často používáno. Jinak ovládání probíhá klasickým systémem „šipkové klávesy a Enter“, v menu se nechá kolovat, a i když by se větší písmena hodila, je stále ještě vcelku dobře čitelné i pro nás notně obrýlené.

Multimédia se ovládají à la Changhong. Pohyb po manažeru souborů šipkovými tlačítky funguje, ale soubor se nespouští Enter, nýbrž Play. Ani v tomto případě nejsou tlačítka nijak velká, což platí i o tlačítku pro přepnutí do režimu rozhlasu. Vlastně se jím přepínáte i nazpět do televizního příjmu, ale tato funkce tu naznačena není. A když jsem u toho – tlačítkem Source se přepnete pouze mezi digitálním a analogovým příjmem a rozhraními. Pokud chcete na satelit nebo nazpět na DVB-T/C, musíte přes menu.

Tlačítko OK v televizním přijmu vyvolá informace o kanálu a pořadu, v multimédiích pak dobře navržené softwarové ovládání přes tlačítka na obrazovce.

EPG v režimu Kanál nabízí vertikální výpis pořadů pro jednu stanici. V režimu Čas pak jeden pořad pro více stanic. Na další se posunout nejde.

EPG v režimu Kanál nabízí vertikální výpis pořadů pro jednu stanici. V režimu Čas pak jeden pořad pro více stanic. Na další se posunout nejde.

Jednoduché osmidenní EPG

Má dva režimy – Čas (program pro více stanic) a Kanál (program pro jednu stanici) a platí to jak v případě DVB-T, tak u DVB-S/S2. Protože jste mi napsali o některých potížích s načítáním EPG u satelitního příjmu, soustředil jsem se především na něj. A i když jsem tady zaznamenal počáteční problémy s načítáním programu, záhy se uklidnily a parametry pořadu se začaly objevovat i při zmáčknutí tlačítka OK, což se před tím nedělo. V tomto okamžiku mluvím o českých stanicích, včetně ČT.

Jinak je EPG tradičně jednoduché, objevuje se na části obrazovky, zvuk a obraz se nepřeruší. Pořad si můžete nahrát (stačí gigabajtová flash) nebo se nechat na pořad upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Třídění kanálů je děláno výborně, ať už v DVB-T nebo v DVB-S. To druhé bývá občas komplikované i u velkých značek.

Třídění kanálů je děláno výborně, ať už v DVB-T nebo v DVB-S. To druhé bývá občas komplikované i u velkých značek.

Pomalé zapnutí a přepnutí kanálů

To udeří do oka hned při prvním spuštění, kdy jsem měl tendenci mačkat dálkový ovladač opakovaně. Spuštění televizoru trvá – do satelitního DVB-S – zhruba 26 s (obraz i zvuk nabíhají najednou), přepnutí z kanálu na kanál asi 5 s. Na DVB-T je vše podstatně rychlejší – za asi 14 s naběhne zvuk, za další 2 s obraz a za zhruba tutéž dobu (2,5 s) se přepnete na jiný kanál.

Obrazových režimů je pět, z toho je jeden nastavitelný. U něj se dá regulovat kontrast, jas, sytost barev a ostrost, ve všech pak navíc teplota barev. Televizor byl ale v režimu Standardní velice dobře nastaven, takže jsem ladění ani neužil.

Nejinak je tomu u zvuku, kde je rovněž jeden uživatelský režim s regulací klasických výšek a basů, což je jenom dobře. Po zapnutí virtuálního zvuku se úroveň hlasitosti dosti utlumí, takže se vysoký výkon zesilovače hodí.

Poměrů stran je šest a nechybí ani 14:9 a režim Auto, do kterého si ale televizor musíte přepnout manuálně. Ten se pak snažil zachovávat poměr podle vysílaného pořadu. Alespoň co se dá vůbec z vnějšku posoudit.

Dálkový ovladač se ze své kategorie vymyká jen záběrem infrapaprsku, který je hodně široký. Jinak především narazíte na malá a občas neoznačená tlačítka místy umístěná trochu jinde, než by si zasluhovala. Typicky se to týká EPG a DMP vyvolávajícího vstup do multimédií.

Dálkový ovladač se ze své kategorie vymyká jen záběrem infrapaprsku, který je hodně široký. Jinak především narazíte na malá a občas neoznačená tlačítka místy umístěná trochu jinde, než by si zasluhovala. Typicky se to týká EPG a DMP vyvolávajícího vstup do multimédií.

Spotřeba: „dynamický…“ Nebrat!

Po instalaci se televizor nastavil na 16:9 a – což je pro nás důležitější – do obrazového režimu Dynamický. To je pochopitelně chyba, ale možná také marketing. Špatně je to rozhodně. Nicméně protože si o to televizor řekl, změřil jsem ho v tomto režimu. Po obvyklé hodině jsem dospěl k rozmezí 28 až 31 W (30 W), které se po přepnutí do režimu Standard změnilo asi o půl wattu, což je ale za hranicí přesnosti mého měřicího přístroje.

Výrobce udává 29 W; roční spotřebu na 42 kWh a energetickou třídu B. To nejsou sice nijak vysoká, ale ani překvapivě nízká čísla. Spotřeba v pohotovostním režimu je v rámci malých výrobců standardní  – < 1 W, v porovnání s velkými značkami je to ale hodnota slabá.

Ovládání ve filmu je dvojí – jednak máte na dálkovém ovladači kompletní sadu tlačítek, jednak můžete sáhnout po softwarových, která se objeví po zmáčknutí OK. Stačí chvíle zvyku a zjistíte, že minimálně pro Play/Pause je to druhé podstatně pohodlnější.

Ovládání ve filmu je dvojí – jednak máte na dálkovém ovladači kompletní sadu tlačítek, jednak můžete sáhnout po softwarových, která se objeví po zmáčknutí OK. Stačí chvíle zvyku a zjistíte, že minimálně pro Play/Pause je to druhé podstatně pohodlnější.

Multimédia „bez titulků“, ale s podporou HD nahrávek

Předně je třeba říci, že filmy s ochranou DRM se nepřehrají a pouze se objeví upozornění. Ve videu především narazíte na nepoužitelné externí titulky, které jsou vyvedeny tenoulinkým písmem s vypadávajícími českými znaky a jsou zcela nečitelné.

Televizor si však slušně poradil s HD nahrávkami z fotoaparátů a kamer ve formátech MOV (QuickTime), MP4 (MP4) a AVCHD (MP4, M2TS). Fotografie v JPG, BMP či PNG se natahují velice svižně, zvuk navíc – oproti udávaným formátům – podporuje i WAV a vidíte dokonce i dlouhé názvy v plné češtině.

Povrch je z kartáčovaného plastu a vypadá zajímavě. Podstavec je pevný, zdola přidržovaný jediným křídlovým šroubem. Nic víc ani není zapotřebí.

Povrch je z kartáčovaného plastu a vypadá zajímavě. Podstavec je pevný, zdola přidržovaný jediným křídlovým šroubem. Nic víc ani není zapotřebí.

Nejen cena/výkon

Obraz byl překvapivě dobrý, a to i na ČT 24, a bylo vidět zlepšení i oproti jiným přístrojům Changhongu (jsme přece jen v nejvyšší řadě). Smířit se musíte především s tím, že přepínání kanálů na satelitu chvíli potrvá, ostatně i na úvodní naladění je potřeba nejprve přijít, protože je nejen prostším způsobem dělané, ale u DVB-S není automatické a vyžaduje trochu grifu. Rovněž spuštění televizoru – zvláště na DVB-S – je pomalejší, takže i při rozchozené přístupové kartě se v pohodě stačí objevit hlášení „Kanál je kódovaný“. Ani to ovšem není a nemůže být v této třídě překvapením, prostě to k ní patří. S úhly pohledu 178° ovšem příliš nepočítejte. I když je nemám jak změřit, odhadem bych si tipnul, že sice nebudou 170°, ale rozhodně ani 178° zvláště shora a zdola. Nejspíše něco kolem poloviny.

Zvukově je televizor výrazný a relativně vysoký výkon je znát. Panel je příjemně úzký a televizor vůbec nevypadá špatně. Multimédia jsou sice prakticky bez titulků, ale je pravděpodobné, že vám HD záznam z vašeho fotoaparátu přehraje.

Musím říci, že se mi „nymburský“ televizor za danou cenu opravdu zamlouvá. Neskýtá žádná překvapení v tom záporném slova smyslu, někdy je tomu spíše naopak. Pokud hledáte levný přístroj malé úhlopříčky na chatu, chalupu či prostě jen tak do pokoje a požadujete satelitní tuner, nezapomeňte se na něj podívat.

Balení obsahuje:

ebf - partner 1

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– nenatáčitelný podstavec
– externí zdroj a třížilový napájecí kabel
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Changhong

Jaký máte na chatě či chalupě televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).