Hlavní navigace

Chrome od září zase přiškrtí Flash, v prosinci už bude jen na vyžádání

10. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: bizoon / Depositphotos.com
Flash Player je na některých webech stále pevně uchycen. Z prohlížečů se proto poroučí jen velmi pomalu. Ale jde to.

Google Chrome 53 v září přijde s jednou malou, ale podstatnou novinkou: začne blokovat flashové prvky, kterým dosud dával výjimku. Jde o malé objekty, které se nahrávají na pozadí a slouží obvykle ke sběru dat pro analytické nástroje.

Podle Googlu dnes takové objekty tvoří asi 90 % flashových prvků, které se na webech vyskytují. Zpomalují přitom nahrávání stránek a obvykle není problém je nahradit prvky v HTML 5.

Další hřebík do rakve Flash Playeru v prohlížečích přijde podle očekávání v prosinci s příchodem Chrome 55. HTML 5 bude v browseru nastaveno jako výchozí – s výjimkou webů, které podporují pouze Flash. Na takových stránkách ale bude muset uživatel spouštění Flashe při první návštěvě výslovně povolit.

Flash postupně opouštějí všechny mainstreamové desktopové prohlížeče – Mozilla, Safari (na desktopu až se Safari 10) i MS Edge. Zdá se, že jeho doba opravdu pomalu končí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).