Hlavní navigace

Chytrá společná televizní anténa

6. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Doba digitalizace pozemního televizního vysílání přichází, a to nejenom do velkoměst, ale i do malých měst i vesnic. Jak jsou na tuto skutečnost připraveni uživatelé STA? Jaké informace jsou schopné podat družstevníkům jejich bytová družstva? Vědí, co je čeká? Znají všechna možná řešení? Jaká jsou očekávání? Nejčastější otázky, které je možné ze stran uživatelů STA slyšet, jsou, kdy to bude a co nás to bude stát. Na většinu dotazů lze již dnes najít odpověď. O čem se však příliš nepíše, je možnost doplnění STA o technologii, která umožňuje distribuci plnohodnotného satelitního signálu.

Satelitní platforma Skylink realizovala s hodonínskou firmou NOEL pilotní projekt, ve kterém si vyzkoušela, jak dopravit při rekonstrukci STA na DVB-T i plnohodnotný satelitní signál do každého z 64 bytů.

Výhody, nevýhody a zkušenosti

V současné době většina bytových domů prochází procesem zateplování, revitalizace. Výsledkem této snahy jsou pestrobarevné domy, jejichž vzhled může být narušen lesem individuálních parabolických antén. Dalším neduhem individuálního příjmu je riziko poškození fasády. Řešením je kaskádový rozvod s multipřepínači a jednou či dvěma satelitními parabolami. Systém je pěti nebo devítikabelový a umožňuje příjem a distribuci jak analogového, tak i digitálního pozemního TV signálu. Přidanou hodnotou je distribuce satelitních signálů až ze dvou družic. Televizní zásuvka obsahuje dva standardní IEC konektory TV a R a jeden „F“ konektor pro připojení satelitního přijímače.

HDTV logo

Po připojení satelitního přijímače a vložení přístupové karty lze zdarma sledovat standardně nabízené programy z platformy Skylink, nebo si připlatit balíček volitelných programů, či prémiové volitelné programy. Pokud však nejsme zrovna televizními fandy, může pro nás být dostatečný příjem pouze DVB-T, a pak nám stačí buď příjem dožívajícího analogu, nebo si stačí koupit dnes již cenově dostupný set-top-box. Investice do satelitního přijímače s kartou není samozřejmě povinná, záleží na divákovi. Pro úplné televizní „fajnšmekry“ umožňuje toto řešení využít TVP s plným rozlišením pro příjem programů HDTV (v současné době Nova HD, Eurosport HD, Brava HDTV) společnosti TradeTec (Skylink).

Rok 2009 se jeví jako rokem HDTV. U DVB-T se v nejbližší době neuvažuje o distribuci signálu ve vysokém rozlišení. Platforma Skylink však umí (po rekonstrukci STA) signál HDTV dopravit až do obývacího pokoje kteréhokoliv bytu v České republice už nyní. A o kolik bytů se asi může jednat? Dle dostupných informaci je v České republice odhadem asi 200 tisíc domů, které využívají STA (mnohdy v zuboženém stavu). Lze tak dovodit, že je možno mluvit o cca jednom milionu domácností.

BRAND24

Co to pro vás znamená:

– přidaná hodnota STA
- možnost programové volby (obdoba balíčků v kabelové TV)
- nezávislost na přechodu DVB-T
- navýšení počtu bezplatných programů oproti DVB-T již nyní
- možnost příjmu zájemců o Skylink, kteří mají byt situovaný např. na severní stranu, kde není možný satelitní příjem.
- pro účely odzkoušení možnost zápůjčky pěti kusů satelitních přijímačů s plně otevřenými přístupovými kartami na omezenou dobu.
- jednorázová investice do přijímacího zařízení a přijímací karty. Vzhledem k tomu, že již není třeba kupovat parabolickou anténu, konvertor ani platit za montáž (úspora cca 2500 Kč oproti nákupu přijímací sady) stačí nákup vhodného satelitního přijímače v hodnotě cca 3000 Kč, jeho zapojení, vložení karty a spuštění automatického ladění. To vše většinou svépomocí a za pár minut.
- relativně vyšší pořizovací cena

Možnosti a zkušenosti:

SkyLink logo 2008 velké barevné

– Většina uživatelů ponechává řešení na poslední chvíli. To ale zcela jistě povede k vypjaté situaci. Kapacita montážních firem není nekonečná. V tržním hospodářství lze očekávat i navýšení cen.
- Výstavbu lze rozložit na technologické etapy a získat tak čas na případné dofinancování. Toto je ideální řešení pro nízkopříjmové uživatele STA (např. v důchodovém věku), pro které je hlavním výběrovým kritériem cena.
- Zájem o navrhované řešení se pohybuje cca okolo osmdesáti až devadesáti procent za předpokladu, že jsou vedoucí i členové samosprávy dokonale informování ve dvou až třech kolech jednání, což je poměrně časově náročné.
- Bytové domy nedávno rekonstruované bez možnosti příjmu satelitní mezifrekvence projevují zájem o opětovnou rekonstrukci (s možností příjmu Skylinku), čímž dochází ke zbytečným finančním ztrátám.

Láká vás možnost satelitního příjmu prostřednictvím STA?

  • Ano
    51 %
  • Ne
    46 %
  • Nevím
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).