Hlavní navigace

Čína chce přitvrdit v cenzuře Internetu

8. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čínskému komunistickému režimu zřejmě nestačí pro tvrdou cenzuru Internetu pověstný „velký firewall“ nebo třeba regulace internetových kaváren. Od 1. července se má na všech nově prodaných počítačích nacházet obsahový filtr, jenž se má starat o blokování přístupu na některé webové stránky, které režim považuje za škodlivé. Uvedl to list The Wall Street Journal s tím, že hlavním cílem je blokování přístupu k internetovému pornu.

Čínskému komunistickému režimu zřejmě nestačí pro tvrdou cenzuru Internetu pověstný „velký firewall“ nebo třeba regulace internetových kaváren. Od 1. července se má na všech nově prodaných počítačích nacházet obsahový filtr, jenž se má starat o blokování přístupu na některé webové stránky, které režim považuje za škodlivé. Uvedl to list The Wall Street Journal s tím, že hlavním cílem je blokování přístupu k internetové­mu pornu.

BRAND24

Čína se však rozhodně neomezuje jen na XXX servery. Před nedávným dvacátým výročím studentských protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, které bylo potlačeno za použití hrubé vojenské síly, čínské úřady zablokovaly přístup třeba na Twitter, Flickr, Hotmail nebo i nový vyhledávač Bing.

Zatím se nezdá, že by světoví výrobci počítačů, kteří působí na čínském trhu, měli nějaký problém s instalací zmíněného softwaru na prodávané počítače. Dost možná se tak zařadí na seznam západních firem, které jsou dlouhodobě kritizovány za spolupráci s čínským režimem na cenzuře přístupu k Internetu. Zatím na něm figurují třeba Google, Microsoft a hlavně Yahoo. Kritici poukazují na blokovací software jako na velkou bezpečnostní hrozbu. Může být vstupní branou pro malware a zároveň přes něj mohou unikat osobní data.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).