Hlavní navigace

Čipy, kam se podíváš

21. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo se zajímá o průsečíky biologického světa s moderními technologiemi, toho musely v posledních dnech zaujmout hned dvě novinky.
Pavel Houser - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Zpráva číslo jedna: farmáři v americkém Coloradu budou na rostliny, které pěstují, pokládat čipy. Půjde o senzory sledující vlhkost, které bezdrátově přenesou naměřená data do počítače. Systém může být propojen i s automatickým zavlažováním (podrobnosti Science World). Lze si snadno představit, jak tuto technologii dále rozvíjet. Třeba se nemusíme omezit na odečítání vlhkosti, můžeme sledovat i další charakteristiky rostlin (zda chybí nějaký minerál, byla-li rostlina napadena škůdcem…). Prozatím se čipy pokládají na listy, jistě by ale bylo možné je vpravit i do nitra rostliny. Senzor umístěný na plod jablka by mohl v první fázi kontrolovat, jak se plod vyvíjí, v další fázi pak sledovat i jeho příští osud – měl by tedy i funkci RFID visačky.

Druhá novinka jde ještě dál. Australské krávy dostanou obojky propojené se systémem satelitní navigace a ke zjišťování polohy. Obojky budou fungovat podobně jako klasický plot nabitý proudem. Pokud se kráva začne vzdalovat z vyhrazené plochy, bude postupně dostávat elektrické impulsy, které ji přimějí k návratu (podrobnosti Osel.cz). Zábavná je také diskuse pod článkem. Obojky se napájejí indukčně (u napajedel krav), proč tedy nezkusit použít články fotovoltaické, eventuálně články využívající metabolických produktů samotných krav, zejména metanu? Úžasná představa.

Zábavná je mimochodem také myšlenka hacknutí těchto systémů. „Počítačová hra“, jejíž hráči budou nic netušícím městem přesouvat stáda krav. Drobný naschvál, při kterém někomu uděláte z pečlivě pěstěného golfového hřiště brouzdaliště.

Popsané technologie nejsou nijak revoluční v tom smyslu, že by za nimi stál nějaký geniální nápad, v debatě u piva lze obdobných aplikací vymyslet bezpočet. Až dosud ale bohužel zůstávalo u nápadů, nyní jsou ty různé organické čipy a komunikace přes WiFi konečně dostatečně levné na to, aby mohlo dojít i k praktické realizaci s ekonomickou návratností. Takže snad je nablízku doba, kdy budou čipů plné zdi domů a chodníky ulic, ale třeba i květiny… V České republice asi nepůjde přesně o tyto dvě konkrétní aplikace, v české krajině by se to stěží vyplatilo. Australští chovatelé i coloradští farmáři ovšem hospodaří na podstatně větších plochách, kde už je problém natahovat desítky kilometrů elektrického plotu nebo stejně velký lán pole osobně obcházet a kontrolovat vlhkost.

BRAND24

V minulosti jsem narazil na zprávu, které počítala s tím, že vysílačem budou vybaveny skandinávské šelmy, hlavně vlci a medvědi. Vše mělo být opět propojené se systémem pro určování polohy. Sledována měla být navíc i pozice turisty, a pokud by se obě polohy začaly blížit, systém by člověka automaticky upozornil ve stylu „pozor, medvěd na pravoboku“. Projekt byl avizován někdy v roce 1999 a tehdy se podle všeho jednalo o kachnu, dnes by s tím jak vidno nebyl žádný zvláštní problém. Realizovatelné jsou už i pořádně bláznivé nápady, a máme se tedy na co těšit (to nemíním ironicky).

Průsečíky biologického světa a technologií mohou mít řadu podob. Napadá mě snad ještě zajímavější varianta. Zvířata by na rozdíl od popsaných aplikací nebyla pasivní, ale užívala by ta všemožná zařízení z vlastní vůle a k vlastnímu prospěchu. Pes telefonující si se svým kolegou, smečka lvů zvyšující pomocí GPS efektivitu lovu, slon studující, k jakému napajedlu je výhodnější se vydat. Navíc technologie může rozšířit schopnosti zvířat úplně stejně jako u člověka, takže třeba i malá modifikace povede k projevům, které nás pořádně překvapí…

A co vaše domácí zvíře, má čip?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).