Hlavní navigace

Cisco posílí vývojovou centrálu v Praze, žádá i o patenty

11. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Vývoj Cisco System v kybernetické bezpečnosti v Praze zakořenil a firma hledá další inženýry. V hlavním městě vznikají i mezinárodní patenty.

Pražská výzkumná a vývojová centrála společnosti Cisco, která se začala formovat po odkupu Cognitive Security, počítá s dalším růstem. V budově na pražském Karlově náměstí pracuje 50 lidí a Cisco hledá další, v současné době zejména do vývoje. Přesný počet firma nespecifikuje. Kapacita kanceláří je sto lidí s tím, že se do nich stěhují i někteří zaměstnanci tradiční obchodní pobočky Cisco.

V Praze se prioritně pracuje na produktu nazvaném Cognitive Threat Analytics. To je v podstatě určitá forma umělé inteligence, která na základě strojového učení dokáže v síťovém provozu odhalovat bezpečnostní hrozby a anomálie. Funguje na vrstvě komunikace firemní sítě s internetem.

Výzkumný tým se na „Karláku“ soustředí na tvorbu nových algoritmů a podobně a vývoj, který tvoří asi 60 procent z celkového počtu zaměstnanců, pak otestované výsledky převádí do praxe.

Cisco ale v českém hlavním městě roste i mimo to, co původně dělalo Cognitive Security. Praha je součástí nově formované divize pro pokročilé kybernetické hrozby, do které spadají i další akvizice jako jsou Sourcefire, ThreatGrid či nově Lancope. Vývojáři se tak podílí i na dalších technologiích a jejich vzájemném propojování. Z Prahy už také zažádali o několik mezinárodních patentů.

Nové role

„Hledáme lidi na věci jako DevOps, ale také třeba na práci s kernelem,“ říká pro Lupu šéf vývoje pražského Cisca Jaroslav Gergič, který do firmy přišel z GoodData a jehož rolí je mimo jiné řídit překlápění výzkumu do vývoje.

Jeho příchodem se zároveň více ustálily role spoluzakladatelů Cognitive Security. Martin Rehák se soustředí na vizi produktů a kybernetické bezpečnosti a Michal Pěchouček se soustředí na výzkum či spolupráci s univerzitami.

Pražské Cisco se na univerzity spoléhá jako na partnery ve výzkumu. Vedle spolupráce s ČVUT a Matfyzem kooperuje také se školami ve světě a využívají se kapacity Ph.D. studentů, hodně se zaměřením na matematiku. Do vývoje už nicméně firma přijímá především seniorní vývojáře. Hlavním jazykem je Java. Na pozadí se používá řada datových technologií včetně Hadoopu a spol.

Kybernetická bezpečnost je pro Cisco už nějakou dobu jednou z hlavních částí, do které investuje jak z hlediska akvizic, tak samotného vývoje. Vedle nových typů technologií jako jsou právě Cognitive si společnost pořídila například OpenDNS, do kterého investoval i fond Evolution Equity Partners, kde působí bývalý výkonný ředitel AVG Karel Obluk.

UX DAy - tip 2

„Cisco se z mého pohledu dost proměňuje. Zejména naše bezpečnostní sekce je složená ze samých bývalých startupů a atmosféra je dost uvolněná,“ říká Gergič. Jeho vývojový tým do produkčního nasazení uvádí i několik novinek týdně.

„To, co děláme, je v kybernetické bezpečnosti budoucnost. Produkt postavený na Cognitive Security je na trhu asi rok a vidíme významné nárůsty zákazníků,“ navazuje šéf vývoje. Typickými klienty jsou v současné době především velké firmy až s desítkami tisíc uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).