Hlavní navigace

Co nabízí banka.seznam.cz?

12. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Účet pro mladé od 15 let, se zřízením a vedením zdarma, platební kartou, ovládáním přes Internet, autorizací pomocí mobilního klíče, inteligentním inkasem z jiného účtu - ale bez úročení a také s poněkud vyššími transakčními poplatky. To všechno nabízí nová bankovní služba portálu Seznam připravovaná ve spolupráci s eBankou.

První informace o společném bankovním produktu Seznamu a eBanky probleskly na veřejnost již před několika dny. Už dopředu bylo zřejmé, že půjde o účet od eBanky, provázaný se službami Seznamu. Teprve včera však došlo na oficiální oznámení, a také na oficiální start služby. Jaké tedy jsou podrobnosti?

  • jde o službu s názvem banka.seznam.cz, v rámci které je nabízen jako produkt bankovní účet (jednoduchý účet přímého bankovnictví od eBanky), přístupný skrze Seznam a provázaný s jeho dalšími službami. Vše je zaměřeno hlavně na mladé lidi, uživatelem se může stát osoba starší 15 let.
  • zájemce o zřízení musí být registrovaným uživatelem Seznamu. Smlouvu o zřízení účtu lze (před)vyplnit po Internetu, ale podepsat se musí na některém z klientských center eBanky. Osoby starší 15, ale mladší 18 let potřebují podpis rodiče, resp. zákonného zástupce.
  • zřízení a vedení účtu je zdarma, minimální počáteční vklad je 500 korun.
  • účet neobsahuje „spořící“ prvky – není úročen a nemá ani možnost vytváření terminovaných vkladů, revolvingových účtů apod. K dispozici není ani kontokorent.
  • k účtu je vydávána (volitelně) elektronická platební karta Visa Electron, fungující jako debetní. Emise karty je zdarma, její roční vedení přijde na 240 korun. Kartu lze zamykat a odemykat v reálném čase, stejně jako karty k jiným účtům eBanky.
  • placení kartou u obchodníků je zdarma v České republice i v zahraničí. Zpoplatněn je výběr z bankomatů, a to částkou 14,90 Kč v případě vlastního bankomatu eBanky, resp. 59,90 Kč v případě bankomatu ČS, Euronet, HVB a ŽB, resp. 54,90 Kč z bankomatů ostatních bank.
  • k účtu lze dále vydat dematerializovanou (nehmotnou) internetovou kartu EC/MC, pro online platby. Emise je zdarma, roční provoz přijde na 150 korun. Výhodou je možnost pružně stanovovat limit výběru, tak jako u stejných karet k jiným účtům eBanky.
  • přístup k účtu je po Internetu, skrze webové stránky začleněné do Seznamu a upravené podle jeho designu, se snadným a rychlým „prolinkem“ z ostatních služeb portálu.
  • autorizace, neboli ověření identity uživatele, a certifikace jednotlivých operací se dělá výhradně prostřednictvím mobilního klíče. Uživatelé tedy potřebují mobil s podporou SIM Toolkitu, a samozřejmě SIM kartu s příslušnou aplikací GSM bankingu. Funguje to již se všemi českými mobilními operátory. Jako náhradní řešení lze zasílat jednorázové autorizační kódy také skrze klasické SMS.
  • účet podporuje inteligentní inkaso z jiného účtu. Díky tomu můžete například automaticky „dobíjet“ účet u banka.seznam.cz z jiného účtu tak, abyste na něm vždy měli určitou konkrétní částku.
  • z účtu lze zadávat jednorázové platební příkazy bez omezení. Pro trvalé příkazy to ale již neplatí, zde můžete zadávat pravidelné platby jen na některé (Seznamem) předem určené účty. Například za služby mobilních operátorů či partnerů Seznamu.
  • o každé události kolem vašeho účtu (příchodu peněz, provedené platbě atd.) můžete být okamžitě informováni, prostřednictvím emailu na zadanou adresu či skrze SMS zprávu. Jedno takové oznámení přijde na 2,90 Kč.
  • pokud jde o poplatky za některé další úkony (podrobný ceník):
    • transakce v rámci eBanky 3,40 Kč.
    • první platební příkaz v měsíci mimo eBanku: 12 korun, druhý a další 20 korun.
    • příchozí platba z jiné banky 8,10 korun

Co přinese vazba na Seznam?

Na včerejší společné tiskové konferenci Seznamu a eBanky zaznělo, že nejde o první spolupráci těchto dvou subjektů. Již v minulosti bylo možné najít na stránkách Seznamu nabídku na zřízení účtu u eBanky. Šlo vlastně o formu reklamy, která se ukázala jako účinná, a tak se obě strany rozhodly svou kooperaci dále rozvinout. Způsob, jakým se vydaly, je zřejmý: eBanka bude dodávat vlastní bankovní služby a Seznam zase zákazníky, které bude i částečně obsluhovat (skrze vlastní webové stránky představující online rozhraní k účtu, resp. do klientského systému eBanky).

Pokud jde o vlastnosti účtu, ten je oproti „řádným“ osobním účtům eBanky přece jen určitým způsobem omezen – například absencí úročení, absencí trvalých příkazů. Zástupci eBanky opakovaně zdůrazňovali, že stávající podoba účtu se může a bude měnit podle toho, jak se produkt uchytí na trhu a co budou zákazníci od něj požadovat. Na druhou stranu otevřeně řekli, že nechtějí, aby tento druh účtu byl substitucí (náhradou) za jejich standardní osobní účty.

Ze strany Seznamu zaznělo, že chtějí motivovat zákazníky vlastním věrnostním programem. Ten by měl mít několik složek, od slev poskytovaných různými prodejci při pouhém předložení platební karty banka.seznam.cz, po bonusy za platby a transakce u partnerů Seznamu. Příkladem by mohly být body či přímo malé finanční částky, sbírané při různých nákupech a střádané na účtu zákazníka, který je pak může dále využít podle svého přání. Podrobnosti ale nastíněny nebyly, prý budou zveřejňovány postupně a první „várka“ by se mohla objevit někdy v horizontu dvou měsíců.

K čemu?

Nový účet, nabízený společně Seznamem a eBankou, byl včera prezentován jako určitá bankovní obdoba předplacených služeb mobilních operátorů – bez fixního úvazku (měsíčního paušálu) a plateb předem, pouze s placením za skutečně použité služby. Kromě pravidelných plateb za vedení karty nový účet této představě skutečně odpovídá – dokud s ním nic neděláte, nic neplatíte, ale pak zase za jednotlivé operace platíte o něco více, než když platíte měsíčně za vedení účtu. Zda to bude zákazníkům vyhovovat, ukáže čas a praxe.

Skutečnost, že vklady na účtu nejsou úročeny (a chybí i termínované vklady atd.), zřejmě souvisí s hlavní cílovou skupinou (mladí lidé) a určením nového typu účtu: zejména pro placení, a nikoli pro šetření (střádání). Pokud někdo disponuje určitým obnosem a opravdu jej chce nechat uložený v bance, může si zvolit jiný typ účtu.

UX DAy - tip 2

V souvislosti s placením mne napadá i jedno možné použití nového účtu Seznamu a eBanky: v roli dobíjecí peněženky. Pokud se bojíte používat platební kartu od „řádného“ účtu, kde máte své hlavní finance, kvůli nebezpečí zneužití, můžete omezit případná rizika skrze tento účet, který budete používat právě jako onu „nabíjecí peněženku“. Nabíjení můžete přenechat mechanismu inteligentního inkasa, které nastavíte na udržování takové částky na „nabíjecím účtu“, jakou považujete za bezpečnou – a platit pak můžete kartou k tomuto nabíjecímu účtu. Stát vás to bude jen vedení této karty (240 korun ročně), a pak poplatek za příchod peněz v rámci inteligentního inkasa. Samozřejmě můžete „nabíjet“ také ručně, kdykoli to uznáte za vhodné.

Osobně bych dal přednost možnosti zamykání a odemykání platební karty k hlavnímu účtu v reálném čase. Nicméně někomu se „nabíjecí peněženka“ může líbit a hodit – například rodičům, pro účty jejich potomků. :-)

Oslovuje vás nový typ účtu?

  • Ano, určitě si jej pořídím.
    5 %
  • Možná ano, budu o tom uvažovat.
    6 %
  • Spíše ne.
    59 %
  • Určitě ne.
    30 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).