Hlavní navigace

Co nabízí weby pro studenty středních škol?

8. 2. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V tomto článku vás provedeme plejádou různých webů pro středoškoláky. Najdeme brigády, porovnáme specializované bankovní služby, koupíme letenky a jízdenky se slevou, abychom se vrátili k nejpodstatnějším stránkám obsahujícím bohatý výběr referátů na všechna možná témata, která mohou středoškolští učitelé zadat, a maturitních otázek.

Každý středoškolák občas dostane za úkol připravit si nějaký referát, seminární práci apod. Internet nabízí spoustu možností, jak načerpat potřebné znalosti – mezi nimi vynikají specializované studentské servery. Nabízí širokou škálu již hotových projektů vhodných k inspiraci i (pro ty línější) ke kompletnímu převzetí. I když vlastní podpis pod cizí prací přijde většině lidí silně neetický, děje se to pořád. Zvláště užitečnými se stávají podobné stránky před maturitou – vypracované a překontrolované maturitní otázky zjednoduší a zkrátí celý proces učení.

Zdroje vypracovaných textů

Na každé škole se najde nějaký ten dobrodinec (či více), kteří nechtějí vidět svoje práce jako jednorázové projekty bez dalšího smyslu. Proto při zadání slova „referáty“ do nějakého vyhledávače najdete mnoho malých stránek s těžko ověřitelnou kvalitou textů. Můžete se tak dostat k pramínkům, jako jsou Vyuka.kvalitne­.cz, Referaty.info nebo třeba Referaty.zde.cz, které svým obsahem docela potěší. Naopak jinde často najdete práce s prvky vážně braného okultismu, s překrucovanými fakty a s nevědeckými názory, ale to už je „riziko povolání“. Nepopiratelnou výhodou těchto neznámých malých databází je téměř garantovaná jedinečnost vašeho „obšlehu“ ve třídě. Často se totiž stane, že z velkých serverů stáhne více žáků stejnou práci a nastane zajímavá a těžko řešitelná situace ve třídním kolektivu, kdy chce každý prezentovat tu „svoji“ jako svoji a nikoho jiného.

Mezi ty objemnější musím jasně zařadit web Maturita.cz (aneb Referaty.cz), ze kterého se stahují zvlášť masivně maturitní otázky (vcelku kvalitně vypracované). Nejlépe na tom je sekce „angličtina“ (maturitní otázky zkontrolované rodilým mluvčím) a vůbec celá část „referáty“ (v podstatě tvořená samotnými studenty). Naopak většina odkazů z „literatura-autoři“ nefunguje, což svědčí o nezájmu o činnost serveru ze strany správců. Většina prací zde není nijak dlouhá a dá se číst přímo v okně prohlížeče.

Dál bych chtěl zmínit pěkně vypracované stránky Seminarky.cz, kde se pod žlutým pozadím skrývá opravdové kvantum textíků ze všech možných oborů včetně takových drobností, jako jsou finanční analýzy různých firem apod. Avšak zkušenost s referáty z oboru psychologie mě nutí k opatrnosti. Vše vypadá krásně, ale občas „ujedou“ práce k dokazování různými nepodloženými fakty, která se zářně označují za jediná pravdivá. Dokumenty se nedají číst přímo, ale musí se stáhnout a rozbalit z archivu.

Ctenarsky-denik.cz mě nijak zvlášť nenadchl. Ke známější tvorbě najdete vcelku dost informací, ale obecně úroveň značně kolísá. Třeba u tak významného díla, jako je Boccacciův Dekameron, jsou zmíněny pouze dvě ze sta povídek a chybí jakékoli obecné shrnutí, naopak Nerudovy Povídky malostranské jsou sáhodlouze a detailně popsány. Jako pomocník studenta – nečtenáře se vyplatí, ale nedá se na něj spoléhat zcela.

V otázkách života významných lidí si konkurují Zivotopisy.czVelikani.cz. Zatímco první z nich má většinu článků notně propracovanou, druhý pojímá textů daleko více, bohužel ale krátkých. Osobně doporučuji hledat jména osobností na Googlu, kde případně najdete i odkazy na tyto stánky (existují totiž weby jako Baudelaire.cz, které v otázkách ohledně konkrétního autora nemají ve zde představovaných stránkách konkurenci).

Pokud nemáte problémy se slovenštinou, pak doporučuji Referaty.sk: podobají se českým Referátům pod webem Maturita.cz, ale přece jen je překonávají lepším designem. Objem textů se mi zdá (při mých občasných návštěvách) přibližně stejný, ale jiné území, kultura a školní osnovy znamenají jiná témata. Pokud něco nenajdete na českých webech, pak to s velkou pravděpodobností bude u sousedů. Pro zdatné angličtináře existuje poslední možnost, Wikipedia.org.

Peníze, brigády, slevy

Mimo toto zaměření, ale stále v téže tématice, se objevují různé servery zaměřující se na studenty středních škol jako na cílovou skupinu pro různé mimoškolní činnosti. Sem můžeme zařadit třeba web Student.cz (a jemu podobné, ne však s tak nádherným názvem, který Google umístí při vyhledávání slova „student“ mezi první), nabízející různé brigády převážně (odhadem z 95 procent) po Praze.

Aféra se žlutými autobusy (130 korun na trase Praha-Brno) musela i nestudující upozornit na organizaci Student Agency, která se zabývá převážně zlevněnou dopravou studentů do zahraničí, různými pobyty apod. Stránky komplexně monitorují činnost této společnosti a nechybí např. online rezervace letenek aj.

Prakticky většina bank v České republice nabízí výhodné služby pro studující, účty s vedením zdarma i jiné. Články ze světa financí a porovnání studentských kont můžete najít na spřáteleném webu Mesec.cz. Rubrika „Student“ serveru Finance.cz obsahuje mnoho zajímavých informací na jednom místě (brigády, účty a odkazy na texty z Vysokeskoly­.cz).

BRAND24

Informační servery

Přehled zpravodajských serverů pro studenty vám poskytne studentský panel z Pravednes.cz: myslím, že si zde každý podle názvů článků najde to své. Mezi další servery zabývající se studentskou tématikou patří Academica.cen­trum.cz, Studentskestran­ky.cz a Nuda.cz. Jinak nesmíme zapomenout na Stredniskoly.cz (graficky pěknou, ale obsahově poměrně chudou stránku), Studentzone.cz (snaha o kompletní služby pro studující), Skolnistranky.cz (seznam školních webů) atd. atd. Byli bychom tady věčnost, než bychom byť jen prostý výčet dokončili. Weby na sebe často vzájemně odkazují, takže pro zájemce není problém se seznámit s celou scénou (i když se mi to zdá až zbytečné).

Najdete „to“ vůbec?

Jak jsem již naznačil výše, upřednostňuji vyhledávání pomocí Googlu a k jednotlivým souborům referátů se dostávám až prostřednictvím odkazů. Pokud vám nedělá problém angličtina, pak jsou pro vás české stránky téměř směšné – raději hledejte na Wikipedii a podobných anglických serverech nebo na stránkách jednotlivých autorů, děl či věd, o kterých se chcete něco dozvědět.

Používáte při studiu materiály ze studentských webů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).