Hlavní navigace

Děravý LastPass, WhatsApp nemaže zprávy a Everybody do školky

31. 7. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Ruští trollové, EU evidence bitcoinových peněženek, dezinformační weby, #holezadky u Babiše, děravé chytré žárovky, co přinesl právě končící #tyden.

Ruští trollové byli placeni za vystupování jako Američané podporující Donalda Trumpa. Na něco podobného se můžeme těšit i v Česku, až se (například) Zeman bude pokoušet udržet podruhé na Hradě. Viz Before the DNC hack, Russian internet trolls were being hired to pose as pro-Trump Americans.

Jo, to je on. Everybody do školky. Propagační klip, který to schytává horem dolem. Viz třeba Everybody do školky, láká svaz mladé k zahradníkům. Sklízí kritiku. A mimochodem, nemyslím si, že je to tak špatné, jak to je prezentováno: 

EU chce budovat databázi všech uživatelů virtuálních měn. Evidovat chce reálnou identitu a adresu peněženky. Celé je to samozřejmě součástí boje proti praní špinavých peněz (AMLD, Anti-Money Laundering Directive) a ne nepodstatnou roli v tom hrají teroristi. Viz EU Plans Database of Bitcoin Users with Identities and Wallet Addresses.

Britský tabloid si myslí, že pětipalcové dělo je dlouhé jako zubní kartáček. Až tak daleko to může s žurnalistikou dojít. Viz Tabloid Makes Embarrassing Error After Misunderstanding Military Terminology a už to online nehledejte, tuhle ukázku novinářské omezenosti beze slova opravili.

TELEgraficky

ANA Nový Star Trek přichází ■ LinkedIn koupil PointDrive ■ TypeScript 2.0 Beta Analýza kódu Linuxového botnetu ■ V pátek padl GitHub ■ Google koupil LaunchKit ■ KickAss Torrents dlouho jako Kat.am nevydrželo

WEBDESIGN, INTERNET

Logo na webu patří doleva, pokud ho dáte doprostřed, komplikujete navigaci. Pokud to chcete zdůvodnit a ne jenom si uvědomit, že lidský mozek centrované věci nesnáší a loga prostě patří doleva, tak běžte do Centered Logos Hurt Website Navigation. A vždy plňte očekávání uživatelů, ne očekávání zmateného vedení společnosti, pro kterou tvoříte web.

Dezinformačním webům věří 25 % Čechů. V Dezinformačním webům věří už 25 procent Čechů najdete i přehled webů, platforem i agregátorů podle toho, co zjistil think tank Evropské hodnoty. Dezinformační weby přitom dezinformační informace tvoří a sdílí, platformy je poté hlavně šíří (ale také vytvářejí) a agregátory pouze šíří.

Doména .web byla v aukci prodána za 135 milionů dolarů. Ano, nová gtld může mít i takovouto cenu, tedy za předpokladu, že je někdo tyhle peníze ochoten zaplatit. Předchozí rekordní aukce (.shop) přinesla 41,5 milionu dolarů. Doménu .web získává Nu Dot Co (a zkrátka přišly Google, Afilias, Radix i Donuts). Posledně jmenované společnosti se navíc snažily aukci zastavit zpochybněním přihlášky Nu Dot Co i snahou zapojit soud. Z nových gtld je prodaných již šestnáct. Viz Net's .web domain sold for $135m.

BitTorrent je patnáct let starý. Ano, vznikl v roce 2001, a když se na něj blíže podíváte, tak odpovídá času vzniku, tedy době, kdy internet byl svobodný, necenzurovaný a nikdo se nebál všudypřítomného šmírování. Ale také nebyl mobilní, což je jedna z dost podstatných charakteristik toho současného. Viz BitTorrent is fifteen years old. What would a file sharing technology developed today look like?

To byl rok 1995, Michael Jackson byl v kurzu a internet byl něco magického. Viz MTV talks about something called „THE INTERNET“ 1995.

SOFTWARE

Dropbox pro zálohování fotek nově požaduje desktopovou aplikaci. Pokud ji nemáte, tak si musíte začít platit Pro účet. Viz Changes to camera uploads, kde zjistíte, že to platí od 22. července a absolutně to nedává smysl. Tedy až na to, že Dropbox chce přinutit uživatele k placení a možná je to příprava na to, že zálohování (nahrávání) fotek z mobilu bude brzy jenom součástí placené verze.

Nový trailer pro No Man's Sky. A to si pište, že na tohle čekám nesmírně. Tohle prostě musím mít:

Windows 10 budou stát 7 dolarů na uživatele měsíčně. Týkat se to ale bude pouze Enterprise verze, tedy té určené firmám (a označené jako Windows 10 Enterprise E3"). A také je podstatné vědět, že jde o nový model, který nebude aplikován na stávající zákazníky. Viz Microsoft Confirms Windows 10 New Monthly Charge.

Datamaps.co by se vám mohlo líbit. Vezmete CSV data, vyberete si mapu a celé to spojíte. Ale Česko tam zatím nemají.

HARDWARE 

Apple si nechal patentovat iPhone s rotačním knoflíkem. Ano, něco jako mají iWatch. U iPhone by to mělo sloužit k zmenšování/zvětšování textu, ovládání hlasitosti a rolování. Pokud si trochu klepete na čelo, tak vítejte do klubu. Viz Apple Considers using a Digital Crown Mechanism for iPad.

MARKETING A KOMUNIKACE

WeWork vyhostili startup, který o nich napsal negativní příspěvek na blogu. Předmětný příspěvek už ale na blogu nenajdete, Justin Zhen vyměknul a odstranil ho, byť v Google Cache ho jde při trošce rychlé reakce najít. Jde o poměrně velmi detailní analýzu toho, jak se WeWork daří (či nedaří). Ve WeWork evicted a startup after it published a negative blog post about WeWork, and allegedly violated its membership terms se dočtete, že po vydání analýzy WeWork autorům poslalo klasické „Cease and Desist“ psaní, ve kterém je zároveň obvinilo z porušení pravidel členství a navíc v zásadě ne zcela legálního získání dat o WeWork přes „scrapping, spidering, crawling“. Paradoxem je, že autoři (startup Thinknum) data získali přes WeWork API. Zajímavé čtení, jak analýza, tak dopad.

Z Vine utíkají hvězdy, ač se je Twitter snaží udržet, seč může. Ve Vine’s top stars are fleeing, despite the app’s best attempts to keep them to máte i s příkladem (a příběhem). A také s realistickým zhodnocením, že nemá smysl „cokoliv exkluzivně tvořit pro Vine“. Vůbec se nedivím, proč se namáhat s šestisekundovým videem. Podle Markerly se z nejsledovanějších 9 275 účtů na Vine plných pět tisíc už nenamáhá něco na Vine dávat. Ti, co to ještě dělají, ale už nemají Vine exkluzivní, běžně dávají videa na Facebook, Snapchat či Instagram a Vine je až doplněk. A článek samotný? Místo odkazování na videa na Vine ukazuje tamní hvězdy na Instagramu.

Rebelmouse ve zdarma dostupné podobě končí. Prý prošli proměnou na Distributed Content Management System (DCMS) a pro značky a vydavatele poslouží k hyper-relevantnímu obsahu. Zdarma dostupná RebelMouse každopádně končí k 1. září 2016. A chybět nebude, jako všechny „agregační“ a „profilové“ stránky byla zcela postradatelnou (stejně jako About.me, když už na to přijde). Viz Why We’re Shutting Down the Free RebelMouse Product.

Ano, @sunicko na Twitteru ukazuje promo @united vs. Agrofertí #holezadky. Souhlasím i s tím, čím uzavírá twet. Nebe a dudy.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Čína od 1. září zakáže blokování reklam. Zákaz se objevil v novém zákonu týkajícím se internetové inzerce. Viz China will start prohibiting ad blocking on September 1st.

Hacker si stáhl kompletní zdrojový kód pro Vine. Což, pokud nevíte, je video aplikace Twitteru. Celé je to zajímavé v tom, že to bylo možné kvůli chybě, která umožnila stáhnout kompletní Docker image obsahující i zdrojový kód. Viz též Twitter's Vine Source code dump od samotného objevitele chyby. Ten vše oznámil a v Bug Bounty získal odpovídající odměnu. Otázkou je, kdo další zjistil totéž a patřičně toho zneužil.

LastPass je děravý, na dálku lze prý získat hesla, stačí k tomu navštívit web s útočným kódem. Chybu zjistil Tavis Ormandy, takže lze poměrně dost věřit tomu, co uvádí. Konkrétní informace známé nejsou, objevit by se měly až poté, co LastPass problémy napraví.

Chytrá žárovka od Osramu má devět bezpečnostních chyb, čtyři stále neopravené. V Osram's Lightify smart bulbs blow a security fuse – isn't anything code audited anymore? upozorňují, že mohou dokonce útočníkům umožnit přístup do domácí či firemní sítě. Paradoxní je, že jde dokonce o tak triviální záležitost, jako je XSS. Takže až vám doma začnou blikat žárovky, tak víte, že se blíží hacker ;)

Děravé (odposlouchávatelné) klávesnice jsou zpět. Viz Experts discovered that Wireless keyboards from several vendors don’t use encryption when communicating with USB dongle being opened to KeySniffer attacks, ale tady bacha, přišla okurka, takže je to to, co již bylo řešeno v únoru, viz Mousejack: bezdrátové myši a klávesnice lze ovládat na dálku:

Za použití VPN či proxy má ve Spojených arabských emirátech hrozit pokuta či vězení. Tedy alespoň podle Use a VPN or proxy in the United Arab Emirates, risk a £400K fine or prison, kde píší, že se to týká využití těchto technologií pro obcházení blokování nebo používání neautorizovaných VoIP služeb. Ještě zajímavější je pak čtení v Use a VPN to bypass the VoIP ban in the UAE and you could get fined up to $544k.

WhatsApp nemaže zprávy, po smazání je lze obnovit. Nepoučitelní tvůrci softwaru tyhle chyby většinou dělají z lenosti, neschopnosti, ale často zcela záměrně. Ale občas také proto, že za to může systém, ve kterém aplikace pracují. Což bude nejspíš případ WhatsApp – smazané zprávy ve WhatsApp na iOSu je neznámo proč možné obnovit, ačkoliv společnost tvrdí, že „smazané zprávy jsou trvale smazané z vašeho telefonu“. Celé to vypadá na problém architektury iOSu, protože objevitel chyby tvrdí, že stejný problém má iMessage.  Viz WhatsApp Forensic Artifacts: Chats Aren’t Being Deleted.

Fotografka žaluje Getty za licencování její fotografie, která je Public Domain. Nic překvapivého, fotobanky (nejenom Getty) jsou v tomhle neuvěřitelně drzé a běžně nejen prodávají fotografie, které jsou volně dostupné, ale dokonce po lidech vymáhají velké peníze za využívání něčeho, k čemu ani nemají práva. Viz Photographer Files $1 Billion Suit Against Getty for Licensing Her Public Domain Images a stačí připomenout českou Profimedia a jejich nebývale agresivní praktiky.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

HOW TO HANDLE DIFFERENT TYPES OF COMMENTS ON SOCIAL MEDIA je užitečná infografika, ale dolů do sekce infografik ji topit nebudu. Je podstatně užitečnější než řada dalších infografik. Velmi dobře vám ukáže, jak řešit komentáře na sociálních médiích – stížnosti, trolling, spam, negativní komentáře, ale i komentáře, které je nutné řešit a nespadají ani do jedné z předchozích kategorií.

Instagram umožní uživatelům lépe pracovat s komentáři. Podobně jako na Facebooku bude možné přidat seznam zakázaných slov a také zcela vypnout komentáře pod příspěvkem. Instagram se tak pokouší řešit dost zásadní problém, tedy záplavu spamu, který se objevuje v komentářích. Stačí použít jakýkoliv frekventovanější hashtag a stanete se terčem. Viz INSTAGRAM IS ABOUT TO GIVE ALL OF ITS USERS MORE COMMENT CONTROL.

MOBILNÍ APLIKACE

Augmented Reality Showdown: Pokémon Go vs. Ingress srovnává Ingress a Pokémon GO. Ta druhá aplikace je přitom postavená na základech z té první. Může to být zajímavé čtení, pokud Ingress neznáte, ale třeba i dobrý základ k tomu, proč byste Ingress měli zkusit. S jednou věcí v srovnání nesouhlasím, tvrdí tam, že v Pokémon GO toho můžete dělat víc. Rozhodně ne.

Twitter pro Android má noční režim, tedy černé provedení. Najdete ho v menu (to vyvoláte přes swype odleva) jako přepínátko. Užitečná vychytávka.

Google Docs a Sheets pro Android mají vlastní addony. Viz Announcing Android add-ons for Docs and Sheets a hlavně Google Docs Add-ons v Google Play.

Největším žroutem baterie na Androidu je Snapchat, Outlook, Spotify a Line. Tedy alespoň podle AVG Technologies. Nejhorší dopad na baterii při zapnutí telefonu má Facebook. Viz Here's which Android apps drain your battery the most a Beware: These Android apps will drain your phone's battery, případně rovnou PDF celého AVG App Performance and Trends Report (kde najdete mnohem víc, než jenom informaci o žroutech baterie).

Největším požíračem mobilních dat na Androidu jsou Snapchat, Spotify, Clean Master, Microsoft Outlook a Line. Ještě tam najdete Samsung WatchON a v AVG App Performance and Trends Report najdete podivuhodné aplikace od Samsungu ještě i v jiných kategoriích nepochopitelných požíračů.

STARTUPY A EKONOMIKA

This končí, nedokázali si opatřit další peníze. Pokud jste This nikdy nepotkali, asi to nebude nic, čemu byste se měli divit. Služba měla být založena na tom, že nasdílíte jeden odkaz denně a jakkoliv to zní absurdně, mediím se služba líbila. Investorům už pravděpodobně méně. Viz Tough news.

Guardian Media Group je ve ztrátě 173 milionů liber. Stále jsou ale v běhu zeštíhlovací a šetřící opatření. Což mimo jiné představuje i propuštění více než 250 lidí (podle původního plánu oznámeného v březnu). Viz Guardian Media Group hit with record £173m loss.

Google vlastní pouze malou část Niantic Labs, autorů a provozovatelů Pokémon Go a Ingressu. V době vzniku Alphabet navíc společnosti hrozilo buď zrušení, nebo zahrnutí do divize věnující se Androidu. Nakonec ale Google umožnil Nianticu fungnovat samostatně a najít si investory. Google nakonec nemá ani 30% podíl, dalšími podílníky je Nintendo a Pokémon Go. (kde je vlastníkem také Nintendo). Viz The Inside Story Of ‚Pokémon GO's‘ Evolution From Google Castoff To Global Phenomenon.

Pokémon Go má denní tržby (prý) ve výši 10 milionů dolarů. Tvrdí to tedy App Annie. Viz Pokemon GO Is Reportedly Pulling In $10 Million A Day.

Yahoo and the Online Universe According to Verizon se zamýšlí nad akvizicí Yahoo společností Verizon. Akvizicí, nad kterou všeobecně panuje skepse. Verizon prý ale po něčem jde. Po firmách a jejich inzertních potřebách. Osobně k tomu dodám, že tohle je představa z minulého století.

E-KNIHY

Kolik knížek máte v Kindle (nebo obecně v jakékoliv čtečce)? V How Many eBooks Do You Have on Your Kindle? se na to ptají čtenářů, včetně toho, jestli je pro ně obtížné udržovat e-knihovnu s tisíci tituly.

Penguin Random House nechce sdělit čísla o prodeji e-knih. Viz Penguin Random House Refuses to Divulge e-Book Sales.

INFOGRAFIKY

Co o vás říká vaše oblíbená barva? Vysvětlení najdete ve WHAT DOES YOUR FAVORITE COLOR SAY ABOUT YOU? #INFOGRAPHIC.

MMF24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).