Hlavní navigace

Co se děje?… Nic se neděje? Aneb Doktoři z Počátků

9. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už za socialismu jsme si vždycky s přáteli říkali, že nic tak hrozného, jako je právě běžící seriál ČST, už natočeno být nemůže. Že bude jenom líp. A bum, objevila se další hrůza jako třeba Chlapci a chlapi.

A teď je to taky tak. “Doktoři z Počátků” jsou rozhlasově natočená koncentrovaná nuda, ve které se vůbec nic neděje. O všem se pouze mluví. Prakticky bez emocí. Odříká se text, který někdo napsal, zřejmě aniž by na to příliš myslel. Bez prakticky jediného vtipu. K tomu jedinému se dostanu téměř v závěru tohoto článku. Možná, že se trochu improvizuje, což připomíná etudy začínajících herců, kteří, když už nevědí, co mají říkat, začnou některá slova opakovat, případně říkají jejich synonyma. Asi aby je zdůraznili. To ale vzniká jen díky jalovosti scénáře a “uvolněné ruce” režiséra.

“Poštěstilo” se mi sledovat díl 76. Ten, ve kterém nejsou žádní lékaři. V jedné dějové lince jde o to, zda rodina dostane nebo nedostane dítě do náhradní rodinné péče. Klasický model – hodní náhradní rodiče versus zlá pracovnice ze sociálky. Dobro zvítězí, protože dítě se postaví na stranu těch hodných. Druhá linka – podnikatel přes marmelády má šílený problém. Nemůže objevit ty nejlepší etikety na své výrobky. A tak mu je manželka s několika blázny vyrobí. Ale on si radši vezme návrh zkušeného designéra. Žena smutní. Třetí linka – pirát z céčkových amerických filmů (pan Vašut zde tak vypadá) usiluje o to, aby získal zpět svou hospodu. Intrikuje a způsobí spor mezi svou spravedlivou sestrou, která potratí, a jejím ještě spravedlivějším manželem. A do toho Ukrajinka, která bývala lehčí děvou, pan prezident Zeman by to nazval pádněji. A pán, který se obává, že s ní něco měl. Asi neměl, zatím to tak vypadá. Příležitost zahrát na protixenofobní strunu.

Nemohu kritizovat režii. Protože jsem si jí nevšiml. Ono to vypadá, jako by režisér točil vše na “první dobrou”. Jednou jsem slyšel, že v některých soukromých televizích pracují na seriálech pomocní režiséři, kteří hlídají, aby režisér natáčení neprodlužoval tím, že točí každou scénu víckrát než dvakrát nebo dokonce tím, že by s herci zkoušel. Je-li tomu tak – a v případě tohoto seriálu to tak silně vypadá – je mi pana režiséra strašně líto. Točit to musí, aby si vydělal, ale nesmí to točit pořádně. Aby to bylo natočeno v čase a za co nejmenších nákladů. Vždyť sledovanost to má. Bůh ví proč?

Herci… no, herci. Chtějí hrát a jestliže jim nejde role vysloveně proti srsti nebo se nich nechce něco, co by je přímo pobuřovalo, např. erotické scény, tak hrají. A když se to točí na tu “první nebo nejhůř druhou dobrou”, mají pocit, že to hrají skvěle. Sedí, stojí, popojdou… v tom tkví jejich herecké akce.

V seriálu hraje několik skutečně kvalitních herců. V tomhle díle N. Boudová, M. Vašut, N. Konvalinková. Jenomže, když s nimi nikdo, třeba režisér by se na to hodil, nepracuje… co mají dělat?

“Zábavný” je kompars v restauraci. Ať se tam děje cokoliv, kompars si toho nevšímá a baví se mezi sebou. Nijak moc, jen tak, aby se neřeklo. Je na place zbytečný, protože není zapojen do děje.
Máme a měli jsme v Čechách profesionály mezi herci, kteří by od sebe špatně udělanou scénu nepustili ven. Prostě by se vzdali honoráře, prostě by tohle takhle nedělali. A pak máme herce, kteří hrají v “Doktorech z Počátků” a podobných “dílech”. Minimálně se obávám, že jsou to lidé neschopní vnitřního korektivu, což neříká nic o jejich talentu. Ten může být i velký.

Z tohoto dílu na mne vyskočil fóreček, když jeden “blázen” říká postavě představované Jitkou Ježkovou, že má tak erotický hlas, že by klidně mohla hrát v dabingu. Docela by mě zajímalo, jestli tuto “trapnost” vymyslel onen herec, režisér, scénárista… ? To, že je paní Ježková vynikající dabérka, je všeobecně známo. Ale narážky na tuto součást její profese v roli – v hraném seriálu – jsou naprosto nevhodné a byly doby, kdy za podobné incidenty dostávali herci spravedlivě pokuty. Ostatně, domnívám se, že v kamenném divadle by ji dostal herec i dnes.

BRAND24

Zajímalo by mě co tento seriál vlastně znamená? Za co má být vydáván? Legrace to není. Drama se v něm žádné neodehrává. Romantika chybí. O dobrodružství si můžeme nechat zdát… Nic, co by diváka nadchlo, pobavilo, zaujalo.

Jestliže jsem dával primácký seriál “Vinaři” za vzor České televizi, všem televizím, pak bych seriál “Doktoři z Počátků” za vzor doporučil rovněž všem. Za vzor toho, jak seriály za žádnou cenu netočit. Tento seriál není ničím jiným než tupým zabijením vysílacího času bez nápadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).