Hlavní navigace

Co udělá DVB-T2 s regionálním televizním vysíláním?

14. 5. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Obavy z přechodu na nový standard zemského digitálního televizního vysílání, severský sportovní kanál ve 4K a Universal Channel.

DVB-T2 má hojně využívat velké jednofrekvenční sítě

Pokud má mít někdo oprávněné obavy z přechodu na nový standard zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2, jsou to provozovatelé regionálních televizí. Dokonce i na odborných konferencích zaznívají názory, že DVB-T2 „zcela vymaže regionální vysílání“, protože kvůli plánované úspoře kmitočtů budou novým vysílacím sítím stačit na celoplošné pokrytí i dva nebo tři kanály. Tak velké jednofrekvenční sítě by pak logicky znemožňovaly regionální odpojování po krajích či dokonce po jednotlivých vysílačích. Co se tedy stane s regionálními televizemi, které dnes vysílají v celoplošném multiplexu 4, několika regionálních sítích DVB-T a co bude s regionálními verzemi zpráv České televize?

V současné situaci existuje celá řada možností, jak regiony řešit, a my jsme na jejich realizaci připraveni. Primární je ale postoj státu. Jakou strategii přijme, jakou roli v ní přisoudí České televizi a jaké legislativní, ekonomické a provozní podmínky pro naplnění této role pro ČT vytvoří, říká Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře ČT, jehož černá prognóza na nedávné konferenci Televizní digitalizace 2.0 musela vyděsit přítomné zástupce regionálních televizí. Právě Hanuš totiž prohlásil, že přechod na DVB-T2 v podstatě vymaže regionální televizní vysílání. Jeho tvrzení se pak snažil mírnit Radim Pařízek, provozovatel celoplošného multiplexu 4, v němž nyní vysílá většina komerčních krajských televizí a který by jim chtěl zajišťovat distribuci signálu i po přechodu na DVB-T2.

Jan Potůček: Vymaže, nebo nevymaže DVB-T2 regionální televizní vysílání?

Na podzim, ale možná o něco dříve, přijde skandinávský sportovní kanál ve 4K

Placená platforma Viasat nabídne nejen první Ultra HD (4K) kanál ve Skandinávii, ale zároveň také půjde o první sportovní kanál s tímto rozlišením na světě, který bude šířen přes satelit. Sdělila to společnost SES s tím, že poprvé také pro přenos využije pozice 5 stupňů východně, kde nyní vysílá 475 stanic.

MTG se vedle SES (Astra) spojila i se Samsungem, který pro ni bude zajišťovat Ultra HD set-top boxy, stejně jako moduly do televizorů. Dostupné by – podle zprávy MTG – měly být už v průběhu léta.

Bohumil Herwig: MTG přijde s prvním severským 4K kanálem. Bude sportovní

Universal Channel ukončen, nastupuje lifestylové E!

Majitel kanálu, společnost NBC Universal, se chce soustředit na televizní stanici E!, pro kterou má mj. podstatně lépe vypořádaná autorská práva.

Universal Channel, který jste v České republice a na Slovensku mohli najít u všech velkých operátorů, k 1. červenci 2016 končí. Například satelitní Skylink stanici do nabídky zařadil 3. prosince 2013, a pokud se podíváme do historie, uvidíme, že Universal Channel vystřídal známý Hallmark Channel pocházející od téhož vlastníka v září 2010. Bohužel s novým jménem i náplní nešla tehdy ruku v ruce i změna obrazového formátu, takže se nadále používalo 4:3, což se ukázalo být poněkud nešťastné.

Bohumil Herwig: Universal Channel končí u nás i na Slovensku. Jedničkou bude E!

Stručně

Od května došlo k rozšíření programové nabídky Českého rozhlasu v satelitní distribuci DVB-S (CzechLink) o program ČRo Rádio Retro.

Jan Brychta: Český rozhlas využil nevyužívanou satelitní pozici pro vysílání Rádia Retro

Česká hudební stanice ukončila vysílání v pozemní digitální síti poté, co se nedohodla na podmínkách dalšího šíření svého kanálu.

Bohumil Herwig: V RS7 ukončila vysílání Retro Music Television. Uvolňují se 3 Mb/s

V pátek 13. května, tedy včera, měl na serveru Stream.cz premiéru nový seriál Žrouti, který připravil tým stojící za úspěchem Kanceláře Blaník.

Jan Brychta: Stream představil následovníka Tondy Blaníka, souboj dvou kuchařů nazvaný Žrouti


Autor: Bohumil Herwig

FilmBox spouští svůj kanál FilmBox Premium v HD kvalitě v České republice i na Slovensku. Portfolio jeho HD kanálů se tak na obou trzích rozšíří na devět stanic.

Jan Brychta: Dnes odstartuje v České i Slovenské republice HD vysílání FilmBox Premium

V případě televizorů LG jsme si minulý rok o splnění nejvyššího standardu Wi-Fi ac mohli nechat jen zdát, ale to platilo prakticky o všech výrobcích televizorů, resp. o jejich produktech pro český a slovenský trh. Letos se situace poprvé výrazně mění.

Bohumil Herwig: LG pro rok 2016 přezbrojilo. Nabídne Wi-Fi ac prakticky u všech 4K televizorů

ebf - partner 1

V tiskové zprávě o vysílacích právech na olympijské hry v letech 2018 a 2020 zazněla informace, že Eurosport bude jejich záznam vysílat i prostřednictvím virtuální reality. Už koncem loňského roku se domluvil s legendárním lyžařem Bodem Millerem, který do virtuální reality převedl sjezd v americkém Beaver Creeku. Na přípravě se podílel i VR tým společnosti Discovery.

Jan Brychta: Jak vypadá slibovaná virtuální realita od Eurosportu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).