Hlavní navigace

Co všechno byste mohli chtít vědět o novém Google Drive

26. 4. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Google včera „spustil“ novou verzi Google Docs přejmenovanou na Google Drive (v češtině Disk Google). Spuštění nebylo tak úplně bez problémů, pro řadu lidí nebylo Drive dostupné. A měli byste vědět, že přišlo výrazné zdražení.

Google Drive mělo být spuštěné funkční a použitelné. Moc se to ale nepovedlo, takže se světový Internet zaplnil zmatenými dotazy na „Your Google Drive is not ready yet“ informaci, kterou Google řadě uživatelů nabídl. Bez jakéhokoliv dalšího vysvětlení. 

Na stejnou informaci narazili i uživatelů na Androidech a mohla je i dost vyděsit. Google Drive totiž nahradilo Google Docs – naštěstí stačilo  použít nastavení aplikace (a vrátit se zpět) nebo zkusit  nějaké jiné volby. Zpráva blokující přístup k souborům v Google Docs zmizela a k souborům se stále bylo možné dostat.

Co byste měli vědět o Google Drive

Pokud jste měli štěstí na „Your Google Drive is not ready yet“, nezbývá než čekat. Můžete se pouze domnívat, že Google pravděpodobně potřebuje „migrovat“ vaše soubory z Docs do Drive a obnáší to jejich zpracování. Pokud jich máte hodně (autor jich má v Docs několik desítek tisíc), tak je skutečně možné, že to bude trvat dlouho.

Úložiště

Kapacita dostupná zdarma

Google Drive

5GB

Microsoft SkyDrive

7GB (25GB pro již existující uživatele)

DropBox

2GB základ a až 18GB lze získat doporučováním

Box.net

5GB

SugarSync.com

5GB

Kapacita Gmailu byla se spuštěním Google Drive navýšena na 10GB (z původních běžných 7GB). Stále platí, že soubory „konvertované“ do formátu používaného v Google Docs se nepočítají a kapacitu nijak neovlivní. Což je poměrně podstatná vlastnost, znamenající, že do Google Drive můžete dostat gigabajty dat, aniž byste za prostor ve skutečnosti museli platit.

Pokud se ale rozhodnete „konvertovat“ nahrávané soubory, nezapomeňte, že původní podoba v úložišti uložena nebude. Pokud jste již nějaké v Google Docs uložené měli, synchronizace vám do počítače nenahraje dokumenty ani tabulky či prezentace, pouze soubory s odkazem na Google Drive. Jinými slovy, ony .gdoc, .gslides či .gsheet soubory obsahují jenom identifikaci souborů „na webu“.

Klientské software pro Android si můžete stáhnout rovnou, ale přístup k Drive neurychlí. Na starších modelech Androidu se vám může stát, že aplikace nebude fungovat.

Klientské software pro PC (Windows) a MAC (OS X) si stáhnout nemůžete, dokud nebudete mít připravený Drive. Pokud si ho stáhnete „někde“ z Internetu, nepomůže to.

Klientské software pro iOS (iPhone/iPad) prozatím neexistuje (mělo by být příští týden, ale možná také „v příštích týdnech“).

Klientské software pro Windows Phone 7 prozatím neexistuje (není známo kdy bude).

Klientské software pro Linux také prozatím neexistuje (není známo, zda vůbec bude).

Pokud používáte Google Apps, bude Google Drive fungovat také, ale můžete narazit na totéž, tedy na „Your Google Drive is not ready yet“. A opět nezbývá než prostě čekat.

Uživatelé více účtů od Google, tedy lidé, co například mají osobní GMail a firemní Google Apps, prozatím také budou mít smůlu. V Androidu lze mezi účty přepínat. Stejně tak je možné změnit (ale nikoliv přepnout) účet i v počítači, ale aplikace neumí synchronizovat více účtů. Po změně účtu ztrácí nastavení a přestává synchronizovat. Zde nezbývá než doufat, že tenhle nedostatek Google nějak vyřeší.

Google Drive ve webové podobě je prakticky totožný s původními Google Docs. Se všemi výhodami i nevýhodami. Mezi výhody patří hlavně to, že od samého počátku je součástí Google Drive možnost spolupráce více uživatelů, tak jak tomu doposud bylo v Docs. Fungují rovněž i „prohlížeče“ souborů, které jsou v Docs již dlouho – jde o 30 souborových formátů.

Google Drive prozatím není nijak integrováno s dalšími službami od Google, ale je to plánováno – lze předpokládat, že se Google+ dočká integrace velmi brzy.

Google Drive má API, takže lze očekávat další rozšiřování podpory do dalších aplikací.

Nevýhoda Google Drive je i v klasické nemožnosti nastavit si složky, které chcete synchronizovat. Po instalaci se vytváří složka „Google Drive“ ve vaší „uživatelské“ složce a ta se synchronizuje. Pokud chcete synchronizovat jiné složky ve vašem počítači, měla by pomocí klasická cesta pomoci vytvoření symbolického odkazu (symlink, ve Windows příkaz mklink). Tedy tatáž, která se používala dlouhou dobu pro Dropbox.

Jak je to s podmínkami užívání z pohledů práv k uloženým souborům

Měli byste vědět, že Google na Google Drive použil klasické obecně používané podmínky užívání, tedy ty, které z pohledu práv k vámi uloženými dokumenty nelze považovat za zcela vyhovující. A také takové, které jsou ve velkém rozporu s podmínkami dalších podobných služeb.

Google Drive používá následující mírně problematickou formulaci (první mnou zdůrazněné vám práva ponechává a je správné, další dvě zdůrazněná místa jsou příliš široká a obecná)

Váš obsah v našich službách

Některé z našich služeb umožňují odesílání obsahu. Práva k duševnímu vlastnictví daného obsahu zůstávají ve vašem vlastnictví. Jinak řečeno, váš obsah je stále váš.

Pokud nahrajete nebo jinak odešlete obsah do našich služeb, poskytujete společnosti Google (a subjektům, se kterými společnost Google spolupracuje) celosvětově platnou licenci k užití, hostování, uchovávání, reprodukování, upravení, vytvoření odvozených děl (například děl, jež jsou výsledkem překladu, přizpůsobení/a­daptací či úprav provedených za účelem jeho lepšího fungování v rámci našich služeb), komunikaci, publikování, provozování a zobrazování na veřejnosti a distribuci takového obsahu Práva, která touto licencí udělujete jsou užita za účelem provozování, propagace a vylepšování stávajících služeb a vývoj nových služeb. Licence přetrvává i poté, co přestanete naše služby používat (např. firemní zápis přidaný do služby Mapy Google). Některé služby umožňují k obsahu, který jste do služby odeslali, získat přístup nebo jej odebrat. Některé služby zahrnují také podmínky a nastavení, která naše možnosti používání odeslaného obsahu vymezují. Ujistěte se, že při odesílání obsahu do služeb disponujete příslušnými právy k udělení výše uvedené licence.

Pro srovnání je vhodné se podívat na podmínky užívání Dropboxu (zde) a Microsoft SkyDrive (zde). V obou případech je respekt a zachování vašich práv zřejmé. Problém Google Drive je samozřejmě v použití obecných Pravidel aplikovaných na hodně specifickou službu. Je ale vhodné dodat, že totožná pravidla platila doposud pro Google Docs.

Dropbox: “Your Stuff & Your Privacy: By using our Services you provide us with information, files, and folders that you submit to Dropbox (together, “your stuff”). You retain full ownership to your stuff. We don’t claim any ownership to any of it. These Terms do not grant us any rights to your stuff or intellectual property except for the limited rights that are needed to run the Services, as explained below.”

SkyDrive: “5. Your Content: Except for material that we license to you, we don’t claim ownership of the content you provide on the service. Your content remains your content. We also don’t control, verify, or endorse the content that you and others make available on the service.”

Jaké jsou cenové podmínky Google Drive vs. DropBox a Microsoft SkyDrive?

Google Drive je výrazně dražší, než byly stávající možnosti upgrade pro Google Docs. Níže v tabulce jsem novou cenu přepočetl na roční (mění se placení na měsíční). U SkyDrive jsem zhruba přepočetl koruny na USD a zaokrouhlil velikost nahoru (je to 25GB zdarma + 20, 50 a 100GB, takže 45GB, 75GB a 125GB) .   

Pokud jste si platili větší prostor v Google Docs, tak můžete zůstat na původním cenovém plánu, ale musíte si dát pozor, abyste ponechali účet aktivní, měli aktuální platební informace v Google Wallet a nedošlo k zrušení či upgrade vašeho cenového plánu. Pozor si i dejte na odmítnutí platby z karty, v takovém případě o původní cenový plán také přijdete. Viz Old storage plans vs. new storage plans

Kapacita

Původní

Nová

DropBox

SkyDrive

Box.net

SugarSync

20GB (nově 25GB)

$5

$30

   

$120

$50

50GB    

$99

$10

$240

 
60GB          

$100

80GB (nově 100GB)

$20

$60

$199

$25

 

$150

125GB      

$50

   
200GB

$50

$120

       
400GB

$100

$240

       
1TB

$256

$600

       
2TB

$512

$1 200

$795

     
4TB

$1 024

$2 400

       
8TB

$2 048

$4 800

       
16TB

$4 096

$9 600

       

Poznámka – v některých případech jsou ceny zaokrouhleny, stejně neodpovídá přesně kapacita (SugarSync například má 30GB, zatímco ostatní 25GB). V tabulce nejsou zohledněny ceny pro „firmy“, které některé ze služeb nabízejí (pro vyšší kapacity).

BRAND24

Které úložiště je výhodnější?

Pokud se na přehled cen realisticky podíváte, cenově je nejvýhodnější Microsoft SkyDrive. Možnostmi, schopnostmi a podporovanými zařízeními je ale výrazně výhodnější DropBox. Má také výhodu existujícího „ekosystému“ – řada aplikací na mobilních telefonech ho podporuje, existují řady dalších programů a doplňků, které ho umí velmi dobře využít. Má za sebou navíc několik let existence a řadu již vyřešených chyb a nedostatků.

PS – Prosím omluvte případné nedostatky či chybějící informace. Článek vznikl s minimem možností si opravdu nový Google Drive vyzkoušet a prozkoušet. Ani více jak jeden den od „aktivace“ se Google Drive neobjevil na žádném z účtů, které autor používá (GMail a Google Apps). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).