Hlavní navigace

Coca-Cola zastavila kampaň poté, co tweetovala texty z Mein Kampfu

9. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Úskalí automatizovaných kampaní nejlépe ukazuje příklad kampaně Coca-Coly. Poučení je ale obecné: automatizovat sociální sítě bývá zpravidla problém.

Coca-Cola byla nucena zastavit kampaň poté, co po několik hodin tweetovala věty z knihy Mein Kampf. Postarala se o to anti-kampaň společnosti Gawker, která automatizovanou kampaň Coca-Coly využila pro jednu z nejnázornějších ukázek toho, že automatizovat marketingové aktivity na Twitteru (ale obecně na sociálních sítích) jsou nebezpečné.

Kampaň „Make It Happy“ Coca-Cola uvedla na svém twitterovém účtu v rámci Super Bowlu. Vyzývala lidi, aby na negativní tweety odpovídali hashtagem #MakeItHappy. Na to měl navazovat algoritmus kampaně, který měl na tweety s hashtagem reagovat. Vše mělo být založené na tom, že sociální sítě jsou obecně negativní a je potřeba to změnit.

Gaweker a Adam Pash ale zareagovali poněkud nečekaně vytvořením robota @MeinCoke, který tweetoval citáty z knihy Mein Kampf a doplňoval je hashtagem #MakeItHappy. Kampaň Coca-Coly je poté samozřejmě převzala a pokoušela se převést v ASCII art. Několik hodin tak účet Coca-Coly na Twitteru uváděl citáty z Mein Kampfu zabalené do roztomilých obrázků.

Jak uvádí například The Guardian, robot byl natolik kreativní, že “My father was a civil servant who fulfilled his duty very conscientiously” dokázal proměnit v pirátskou loď s tváří na plachtách.

Coca-Cola nakonec kampaň zastavila a ve vyjádření pro AdWeek mluvčí vysvětloval, že chtěli inspirovat lidi, aby internet změnili v pozitivnější místo. A také, že je nešťastné, že Gawker se pokouší proměnit kampaň v něco, čím není.

BRAND24

Gawker se příležitosti nicméně chopil až poté, co zjistili, že robot kampaně ochotně zpracoval známý rasistický text do podoby psa vyvedeného coby ASCII art.

Poučení nakonec? Především to, že automatizovat cokoliv na sociálních sítích je zpravidla cesta do pekel. Ale také to, že Coca-Cola by snad mohla dělat dobro přeci jenom trochu prospěšnějším způsobem, než vytvářením obrázků s pomocí ASCII

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).