Hlavní navigace

Comag DVB SL35T je levný, ale nápaditý

27. 11. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Počet digitálních přijímačů pod dvoutisícovou hranicí se stále rozšiřuje, jejich kvalita navíc stoupá. Další lacinou novinkou na českém trhu je set-top-box od neznámé firmy Comag. Přes svoji anonymitu si výrobek vedl v testu dobře. Má bohatou technickou výbavu, nízkou spotřebu, sympatické funkce a umí dobře česky. Kromě příjmu digitálního vysílání vám set-top-box může připomenout i narozeniny nebo výročí.
Comag SL35T

Vzhled set-top-boxu Comag DVB SL35T člověka nenadchne, ale ani neurazí. Klasická šedivá krabička se dvěma trojřadími větracích otvorů na vrchu a přední panel ozvláštněný několika rýhami svědčí o tom, že design nebyl pro výrobce prvořadou záležitostí. Přístroj váží bez deseti deka jeden kilogram a jeho rozměry jsou 28×16,5×4,5 c­entimetru.

Výraznými prvky na čele produktu jsou tři tlačítka na změnu programu a vypnutí / zapnutí a dále pak kus černého plastu. Kdo by tu očekával displej, bude zklamaný. Žádné číslice, ale pouze dvě diody, takový je přední panel set-top-boxu. Červená dioda signalizuje zapnutý přístroj, zelená upozorňuje na režim standby. Aby přístroj sdělil, že je sice zapnutý, ale přitom jen v pohotovostním režimu, svítí na diváka hned dvěma světýlky najednou.

Balení výrobku je malé a prosté. Uvnitř krabice čeká na zákazníka set-top-box samotný, jeho dálkové ovládání se dvěma malými tužkovými bateriemi a dvě uživatelské příručky. Německý originál mi přišel kupodivu horší než český manuál. Tuzemský návod k obsluze má všechny důležité pasáže doplněné souvisejícími obrázky a text je uspořádán přehledněji, autor Tomáš Kučera si proto zaslouží pochvalu. Jedinou výhodou pro německé čtenáře je větší písmo.

Zadní panel a dálkové ovládání

Comag DVB SL35T má na zadním panelu síťový vypínač, zájemci si mohou ušetřit peníze, které by zaplatili za pohotovostní režim. Spotřeba výrobku je ale velmi příznivá a důvod ke tvrdému vypnutí prakticky odpadá. Set-top-box konzumuje šest wattů za provozu a pouhé dva watty v režimu standby.

Comag SL35T zezadu

Nabídka konektorů čítá vstup a výstup pro anténu, 2× SCART, sériové rozhraní RS-232 a trojici cinchů. Dva slouží jako analogový stereo výstup zvuku, další je koaxiálním zvukovým výstupem S/P-DIF. Televizní SCART může být nastavený na RGB, CVBS nebo YUV, výstup do videa je pouze kompozitní.

Rozměrný dálkový ovladač je poměrně lehký a dobře se drží. Tlačítka programové volby obsadila spodní část, kde je také klávesa pro informační pruh a zastavení obrazu. Velkou plochu mají rovněž klíče pro seznam oblíbených stanic nebo návrat ke dřívějšímu programu, stejně tak i klávesy na listování teletextem. Dvanáct nejvrchnějších tlačítek na ovladači má naopak míry malé a tiskla se mi obtížně. Patří mezi ně bohužel i hojně využívané klávesy MenuEPG.

Comag SL35T ovladac

Instalace

Po prvním zapnutí přístroje se před divákem ukáže české instalační menu. Může si tu navolit jazyk, zemi, pětivoltové napájení antény a dát pokyn k automatickému hledání programů. Nabídka má odlišnou filozofii od zaběhnutého standardu. Místo toho, aby člověk nejprve vybral některou z položek směrovými šipkami a pak ji potvrdil tlačítkem OK, stiskne rovnou předurčenou klávesu rychlé volby. Souhlas s položkami v nižších úrovních menu se potom děje skokem zpět do vyššího patra, do základní nabídky. Úsměv na rtu vyvolá položka související s anténou, kde si člověk místo napájení volí napětí.

Jazykových nastavení pro menu je celkem osm, obdobná volba pro 1. a 2. jazyk zvukového doprovodu má dokonce devět možností. Čeština je dostupná všude, ale na Slovensko výrobce ještě nepamatuje. Mezi 16 zeměmi ve specializované nabídce pak není ovšem ani Česká republika, ale protože položka má význam především pro časové pásmo, funguje dobře i volba Německa. Menu má modrošedé barevné ladění, později si uživatel může vybrat ještě další čtyři barevná schémata, jedno divočejší než druhé. Většina lidí proto asi zůstane věrná původní modré.

Comag SL35T menu

Při automatickém hledání nových stanic je v tabulce vidět aktuální frekvence. Jakmile přístroj objeví některý z multiplexů, zobrazí i další podrobnosti jako ochranný interval nebo modulaci. Průchod kmitočty byl hotový do dvou minut, Comag DVB SL35T nalezl programy všech tří multiplexů bez obtíží. Instalace skončila a obrazovku zaplnil ČT 4 Sport, první pozice vysílací sítě Radiokomunikací.

Funkce

Obraz digitálního vysílání v podání set-top-boxu Comag vypadá dobře, alespoň v rámci možností komprese, správný je i ořez, ani ke zvuku nebudu mít výhrady. Představme si proto rovnou funkce výrobku. Informační panel zobrazuje aktuální a následující pořad, upozorňuje na dostupnost teletextu i EPG a ukazuje datum, čas i jméno stanice a provozovatele multiplexu.

Comag SL35T info
Comag SL35T EPG

Elektronický průvodce programem (EPG) má dvě varianty, z nichž jedna je nezvyklá. Divák má před sebou soupisku programů a u zvolené stanice se mu zobrazují podrobnosti o dvou nejbližších pořadech. Není tu možné cestovat v čase, ani vidět nabídku více programů najednou, dostupné je alespoň zadávání pořadů do časovače. Pro dlouhodobější výhled doporučuji změnit EPG do varianty přehledu, ve které se uživatel bude orientovat jednoduše a rychle najde vše potřebné až na týden dopředu. Programový průvodce a s ním i související informační panel si poradily s češtinou na výbornou. Přístroj umí správně interpretovat znakovou sadu ISO 8859–2 a také obě české předpony normy ISO 6937. Nemusíte se proto obávat žádných nesmyslných znaků, které by se objevovaly místo háčků a čárek.

Comag SL35T EPG II
Comag SL35T EPG III

Časovač má prostor pouze na osm záznamů, což při jeho schopnostech považuji za nedostatek. Každá položka se může uskutečnit buď pouze jednou, nebo se opakovat denně, týdně, měsíčně a dokonce i ročně. Nejprve se mi při pohledu na možnost ročního opakování roztáhly koutky do úsměvu a neviděl jsem v tom žádný smysl. Pak jsem si ale všiml, že časovač nabízí kromě klasického programové režimu i unikátní variantu hlášení, která se dále dělí na narozeniny a výročí. Comag DVB SL35T umí zkrátka každý rok ve zvolený čas připomenout, že někdo slaví významnou událost. Zapomnětliví muži si mohou dát na dobu sportovních zpráv připomínku výročí seznámení nebo svatby – nejlépe pár dní předem – a potěšit pak svoji partnerku nějakým dárkem. Díky set-top-boxu budou připraveni každý rok. V době plánovačů na mobilních telefonech je to sice nejspíš funkce zbytečná, ale přesto může potěšit.

Přístroj bohužel už nedovoluje poznamenat si, na které narozeniny zrovna upozorňuje nebo jaké výročí se má slavit. Osm pozic na tyto účely je navíc poměrně málo, když mají některé sloužit i svému základnímu účelu. Časovač zapíná i vypíná set-top-box včas, člověk si musí dát jen pozor, že se tu nastavuje délka (ne konec) pořadu.

Comag SL35T casovac
Comag SL35T gratulace

Teletext se ukazuje vkládaný do obrazu a potěší uživatele pamětí na 800 stran. Jakmile se stránky nahrají do přístroje, může už mezi nimi člověk přeskakovat bez ztráty času. Podle informací z příručky podporuje výrobek také VBI teletext, který si divák vyvolá na celou obrazovku dálkovým ovladačem od svého televizoru. Čeština teletextových stránek je v pořádku u malé abecedy, velkým znakům diakritika chybí. Protože se ale místo nich nezobrazují žádné nesmysly a malá písmena jsou ve velké převaze, rozhodl jsem se být při posuzovaní české podpory shovívavý.

Comag SL35T teletext

A jaké jsou další funkce set-top-boxu? Na příznivce kratochvílí čeká trojice logických her: Tetris, Had a Othello. Jejich ovládání i grafické zpracování má k dokonalosti daleko, ale čas při čekání na konec reklamy vyplní zdatně. Možnost zastavit si obraz a nechat běžet jen zvuk je poměrně běžná, ovšem zvětšení obrazu až 16× je obvyklé méně. Pro zájemce je k dispozici náhled devíti programů na jedné obrazovce, který může usnadnit divácký výběr pořadu. Kdo chce, může si stanice také setřídit do osmi skupin oblíbených programů. Přístroj nabízí také zámek menu a nevhodných programů, vše chráněné čtyřčíselným heslem. Komu chybí displej s hodinami, má možnost zapnout si jejich zobrazení přímo na televizoru.

Sympatickou funkcí je nápověda k dálkovému ovládání. Na zvláštní obrazovce je vidět schéma ovladače. Jakmile člověk stiskne některé z tlačítek, systém mu na obrazovce napíše, k čemu je určené. Z položky nazvané Zaměření antény jsem málem ohluchl. Indikace síly signálu na konkrétním kanálu probíhá totiž akusticky a já měl signál silný dost. Set-top-box se umí také sám vypnout, v závislosti na vůli uživatele to může být až po dvou hodinách nebo jen po deseti minutách. Kdo má zájem, má možnost vybrat si také program, na kterém se bude přijímač zapínat.

Comag SL35T ovladac info
Comag SL35T menu zapnuti

Závěr

Umí dobře česky - pečeť

Comag DVB SL35T mě mile překvapil. Od digitálního přijímače pod dvoutisícovou hranicí jsem neočekával žádné speciality, ale set-top-box jich přitom nabídl celou řadu. Digitální vysílání divákovi zprostředkuje dobře, navíc mu umožní zahrát si pár her, rychle si listovat teletextem a připomene mu i důležitá rodinná data. EPG nabízí plnou podporu češtiny, stejně tak i menu a uživatelská příručka, teletext by se měl polepšit ve velkých písmenech, ale přesto konstatuji, že přijímač umí dobře česky. Konektorová výbava je vzhledem k nízké ceně široká, potěšující je také nízká spotřeba. Výhrady mám jen k malosti některých důležitých tlačítek na dálkovém ovládání a několika překladatelským muškám v měnu. Jinak přístroj obstál v testu dobře a může se mezi zákazníky dočkat velké obliby.

Comag SL35T panel
Comag DVB SL35T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: Set-top-box.cz

BRAND24

Orientační cena: 1550 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Set-top-box dokáže upozornit na výročí nebo narozeniny. Co si o tom myslíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).