Hlavní navigace

Credo Ventures opět investuje. Tentokrát do chorvatského startupu

20. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Credo Ventures Autor: Credo Ventures
Po nedávném ohlášení druhého investičního fondu s miliardou korun začala společnost investovat. Do jejího středu zájmu se nyní dostala chorvatská firma Oradian.

Venture kapitálová společnost Credo Ventures se stala jedním z nových investorů chorvatského startupu Oradian, který vyvíjí technologickou platformu pro mikrofinanční instituce zejména pro rozvojové země.

Objem investice nebyl zveřejněn, vedle Credo Ventures se jí ale zúčastnily společnosti Playfair Capital, DayOne Capital, Esther Dyson, a také dva investoři ze sdružení Africa Angels Network.

„Díky zkušenému týmu profesionálů z oboru věříme, že Oradian má šanci stát se vedoucím poskytovatelem core-bankovní platformy pro mikrofinanční instituce. A v zásadě tak usnadnit přístup k formálním finančním službám 2,5 miliardy jedincům po celém světě,“ řekl k transakci Jaroslav Trojan, který má v Credo Ventures investici na starost.

Oradian je chorvatský startup, který skrz svou cloudovou platformu Instafin umožňuje malým poskytovatelům půjček nabízet hlavní bankovní služby on-line. Je zaměřen na rozvojové země, kde je pro menší firmy v odlehlých oblastech nákladné zavádět komplexnější informační systémy. Jde tedy o klasický model SaaS (Software as a Service – Software jako služba). Oradian má nejvíce svých zákazníků v Nigérii. Mezi jeho konkurenty patří firma Temenos se sídlem v Ženevě nebo berlínský startup Mambu.

Blíže nespecifikovaná transakce by měla chorvatskému startupu dle jeho zakladatele a šéfa Antonia Separovice pomoci v další expanzi v západní Africe i k rozšíření týmu v Chorvatsku a v Nigérii. „Získané prostředky dále využijeme na zdokonalování naší platformy, nabízených technologických řešení a možností integrace třetích stran,“ dodal.

Oradian vznikl v roce 2012 jako projekt čtyř kolegů, kteří pracovali v oblasti mikrofinancí v subsaharské Africe. Chorvatský startup se snaží pomocí své cloudové platformy Instafin zlepšit úroveň finanční infrastruktury v zemích třetího světa.

ebf - partner 1

Credo Ventures je v poslední době hodně aktivní. Firma nedávno zřídila nový fond Credo II, v němž má na investice připravenou zhruba miliardu korun. Minulý týden pak společnost oznámila investici 2 miliony dolarů do vzdělávací aplikace Explain Everything.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem tabletového týdeníku Dotyk Byznys. V minulosti působil v agentuře Reuters, v Hospodářských novinách nebo Českém rozhlase. Zastával i post mluvčího skupiny Nova. Najdete ho na Twitteru a na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).