Hlavní navigace

Český rozhlas za pomoci posluchačů zkoumá komunikaci papoušků

1. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
1. 2. 2011

Jaký je přirozený projev papoušků, které lidi chovají doma jako opeřené mazlíčky? Do tajů komunikace těchto ptačích druhů proniká veřejnoprávní Český rozhlas 2 – Praha a digitální stanice Leonardo. Tvůrci pořadu Meteor společně s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze vyzvali posluchače, aby zasílali zvukové nahrávky papoušků při jejich přirozeném projevu v domácnosti.

K TÉMATU: Odhalení: tak trochu jiná reality show Českého rozhlasu

Nahrávku předáme odborníkům na hlasovou komunikaci zvířat z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, kteří ji prozkoumají a spolu s dalšími nahrávkami vyhodnotí, slibují autoři pořadu Meteor. U papoušků by mělo jít o pětiminutový záznam, nejlépe z rána, kdy je papoušek nejčilejší. Na záznamu by neměla být komunikace chovatele s papouškem, ale pouze ptačí projevy. Záznam je možné uložit také na webovou stránku Meteoru, kde je k dispozici už osm nahrávek ptáků a kočky.

cif 24 - early cena - média

Budeme vděčni především majitelům papoušků šedých (žako), když se do našeho projektu zapojí, protože lepší znalosti o tomto ptačím druhu jsou velmi potřebné a jinde než v domácnostech se dají tito ptáci jen obtížně zkoumat, říká Jitka Lindová, vedoucí Laboratoře mezidruhové komunikace při Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Redakce Meteoru ale uvítá i nahrávky psů a koček v různých situacích, které by ale měly být u zvukového záznamu popsány.

Nahrávky zvířat a jejich hodnocení lze poslechnout každou sobotu od 8:10 hod. v pořadu Meteor na ČRo 2 – Praha nebo od 9:00 na stanici Leonardo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).