Hlavní navigace

CS BOX mini: satelitní HD přijímač s certifikovanou Irdeto čtečkou a PVR ready

4. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Tento levný přijímač s jednou licencovanou čtečkou Irdeto je horkou novinkou na našem trhu. S příslušnou přístupovou kartou umožňuje příjem kódovaných programů všech našich poskytovatelů.

Velice lehký černý miniaturní přijímač s DVB-S/DVB-S2 tunerem o velikosti 182×140×46 mm. vám místo nezabere. Jeho síťový napáječ je totiž externí a umisťuje se mimo přijímač. Je jakoby předurčen k převážení například na chatu, nebo cestovat s vámi v karavanu a být napájen z 12V autobaterie. Oválný tvar přijímače vzdáleně připomíná návrhy z ateliéru zesnulého architekta Kaplického.

Přední panel

Přední panel oválného tvaru s orámováním má vlevo tlačítko POWER pro zapnutí, nebo vypnutí přijímače do StandBy, uprostřed panelu je IR čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním (možno použít i externí čidlo, které není součástí balení). V pravé části panelu jsou dvě indikační diody, červená – StandBy, zelená – provoz. Zcela vpravo je již pouze vystupující plastický štítek s názvem přijímače a pod ním bílým písmem ikony s některými funkcemi přijímače. Přijímač nedisponuje žádným displejem.

Boční panel

Na levém bočním panelu je přístupové rozhraní se štěrbinou pro vložení příslušné karty Irdeto, nebo Irdeto ICE, kterou vkládáme čipem dolů a dopředu. Karta po vložení nepřesahuje šířku přijímače.

Zadní panel

Vlevo nahoře jsou dva F porty. Anténu připojíme do druhého portu označeného LNB IN. Port zcela vlevo není funkční. Vlevo dole jako první je port možného externího připojení pro IR čidlo, dále digitální optický audio výstup S/PDIF a port USB 2,0 pro připojení externího disku pro PVR, nebo aktualizaci software, či zálohování settingu programů. Uprostřed panelu je výstupní trojice cinch konektorů pro připojení kompozitního videa a audia levý/pravý. Vpravo nahoře je sériový port RS232 pro aktualizaci software a dole HDMI výstup s rozlišením až 1080p pro připojení televizního přijímače nebo monitoru. Posledním portem je vstupní konektor napájení označený jako DV 12V=3A.

Napáječ

Přijímač má externí napájení. Černý síťový napáječ připojíme dodávaným síťovým kabelem k elektrické síti o napětí 100 až 240V, 50/60Hz (max spotřeba 0,9A), usměrněné napětí pro přijímač je 12V/3A. Primární i sekundární kabely jsou dostatečně dlouhé, takže napáječ můžete schovat, aby nebyl vidět.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání střední velikosti je vyrobeno v Číně. Má matově černý povrch a disponuje 43. tlačítky. Gumová tlačítka jsou klasicky rozmístěna a výrazně popsána, opatřena symboly, nebo barevně odlišena. Stisk tlačítek je příjemný. Ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky.

Instalace

Instalace přijímače je klasická a je maximálně ulehčena, což dokládá obrázek hlavního menu. To je rozděleno do šesti skupin. V Menu Instalace máte na výběr tři možnosti skenování kanálů: Automatické, Manuální a třetí položka je Rychlé skenování Skylink. Je zde podpora Skylink FastScan a DCM. Zvolit si také můžete, zda chcete uložit verzi programů pro českou nebo slovenskou lokalizaci. Instalace je velice intuitivní a není potřeba ji zde dále popisovat. Pokud se potřebujete vrátit k původním hodnotám, tak jak jsou nastaveny z výroby, můžete přijímač vrátit do továrního nastavení a všechny změny a nastavení, které jste provedli, budou „zapomenuty“. Ovládání přijímače je také velice zjednodušeno a bez problému je zvládne během chvíle každý.

Nejnovější systémový software je možné si stáhnout z webu na disk a pomocí USB portu nahrát do přijímače, nebo můžeme software aktualizovat přes OTA, kde si v menu OTA zvolíte televizní kanál satelitu Astra 3B, zvolíme transpondér 12,070/H, a například na kanálech Nova, Nova Cinema, Prima Cool, Prima Love, Eurosport 2 můžeme aktualizovat. V okně OTA však musí být zobrazeno šedé políčko s nápisem OTA Download s červeným pozadím, jinak není nové software k dispozici.

V Hlavním menu (Nastavení uživatele) najdeme také položku Dynamická aktualizace kanálů. Zde si můžeme zvolit zapnutí/vypnutí služby. U druhé položky vyhledávání SkyLink zvolíme FST, nebo Transpondér.

Svoji předplacenou kartu si můžeme prověřit v menu „karta Irdeto“, kde najdete všechna potřebná nastavení, např. podrobnosti o registraci, nastavení věku, změnách PIN kódu apod.

EPG

Přehledný sedmidenní elektronický průvodce programů má dvě úrovně zobrazení. V první úrovni (na obrázku) můžeme sledovat deset kanálů. V menu se můžete pohybovat tlačítky se šipkami vlevo/vpravo/nahoru/dolů a programovat například nahrávky. Druhá úroveň, kterou změníme zeleným tlačítkem Přepnout EPG zobrazuje jediný kanál s programy na dalších sedm dnů. Stisknutím tlačítka OK se zobrazí podrobná informace o programu.

Multimedia

Použitý pevný disk na nahrávky musí být formátován systémem FAT32, jinak jej přijímač „neuvidí“. Disk můžete formátovat i přijímačem. Záznamy satelitní přijímač ukládá na disk do adresáře s názvem MyRecord. Tam jsou další adresáře, ke každému záznamu zvlášť, označené názvem stanice včetně data pořízení a dalšími identifikačními čísly. V každém adresáři je vlastní nahrávka s koncovkou *.trp a další tři pomocné soubory (v případě vysílání titulků, jsou pomocné soubory čtyři). Záznamy se ukládají nekódované (při přehrávání můžete vysunout přístupovou kartu). Pořízené záznamy lze přehrát například v PC KMPlayerem a to jak FTA, tak z kódovaných kanálů. Tato možnost mne překvapila, zvláště když má být přijímač chráněn proti kopírování i funkcí Secure Silicon. Verze testovaného software byla 5.3.22 JULIET ze dne 7.června 2012 a shoduje se s protokolem o certifikaci od Skylinku. Nahrávky z tohoto přijímače jsem bez problému přehrál i v televizoru Samsung. To znamená, že pořízené nahrávky můžete v PC i editovat.

Přijímačem si můžete orientačně nechat otestovat svůj disk, nebo flash. Na grafickém barografu zjistíte, zda je disk schopen nahrávat alespoň SD soubory (1,5 MB/s), nebo i HD soubory (10MB/s), nebo použít TimeShift. Nejrychlejší disk s rychlostí zápisu (25MB/s) zvládne současně k pořizované nahrávce sledovat ještě záznam z TimeShiftu. Pokud je rychlost zápisu disku malá, může se stát, že bude obraz při nahrávání blikat, ale přesto může být někdy pořízená nahrávka bezchybná.

Informační banner spolu s podrobným popisem programu, kde naleznete ještě další informace o zvoleném programu.

Po stisku tlačítka OK na dálkovém ovládání se zobrazí seznam kanálů. V tomto menu se můžeme pohybovat po programech nebo přepnout na třídění, či vybrat oblíbené programy, která jsme si předem nadefinovali.

Toto Menu (Editovat oblíbené) se použije k editaci programů do oblíbených skupin. Můžete si vytvořit až osm různých seznamů svých oblíbených kanálů. V Menu (Editovat kanály) si můžete seřadit, nebo přejmenovat kanály podle svých preferencí.

K usnadnění vyhledávání příslušné stanice použijeme tuto virtuální klávesnici. Zobrazíte ji pomocí tlačítka FIND.

Teletext se zobrazuje na popředí programu v celoobrazovkovém režimu. Načítání stran je po načtení do paměti okamžité. Česká i slovenská diakritika se zobrazuje bezchybně.

Tlačítkem STATUS zobrazíte nejpodrobnější informace o zvoleném programu, stavu přijímače, připojeném externím disku, rozlišení a dalších periferií, nastavení satelitu atd.

Dalšími možnostmi nastavení přijímače jsou například automatické, nebo ruční nastavení času, možnost rodičovského zámku. Formát obrazu nastavíme z možností poměru stran 16:9, nebo 4:3, Pan & Scan, Schránky, nebo Ignorovat. Formát obrazu videa má dostupné rozlišení 1080p a 1080i. Audio nastavení AC3 mpéá možnosti SPDIF, SPDIF + HDMI, nebo Vypnout. V Menu V Nastavení OSD lze zvolit zobrazování času v informační liště, nebo na obrazovce přes On-line obraz. Abychom ušetřili elektrickou energii můžeme si zvolit čas, po jehož uplynutí přejde přijímač do Standby.

Závěr

Výtku mám k uživatelské příručce. Na několika místech v textu, nebo doprovodných ilustracích se nacházejí vyložené nepravdy nebo nepřesnosti, např: „Zapněte spínač AC na zadní straně přijímače a poté stiskněte tlačítko Standby“ Na zadní straně přijímače žádný spínač ale není, nebo na ilustraci zadního panelu není zobrazen průchozí smyčkový port s F konektorem, který sice nefunguje, ale v přijímači fyzicky je. Převažují však klady, všechny funkce přijímače pracují bez problémů, obraz je mírně světlejší, kvalita SD programů dobrá, HD programu výborná. Dekódování je bezchybné, někdy s mírnou prodlevou. Funkce PVR je také bezchybná, navíc si můžete při programování nahrávek přidat na začátek i konec několik minut, kdyby došlo k posunu, nebo prodloužení programu. Česká diakritika menu, teletext i titulky jsou zobrazovány správně. Přijímač si proto zaslouží označení „Umí dobře česky“. Spotřeba přijímače ve StandBy je < 1Watt. Přijímač má certifikaci od Skylinku.

Obsah balení:

• Přijímač CS BOX mini
• Dálkové ovládání
• Napáječ
• Síťový kabel
• 2× AAA baterie

Externí IR port – externí senzor (není součástí balení), je možno objednat za cca 190 – 250 Kč. Kdo si chce ukrýt přijímač například za televizní přijímač, bude nutně IR čidlo potřebovat.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigitalne.cz

Orientační ceny přijímačů a setů včetně DPH a recyklačního poplatku:

• přijímač CS BOX mini Irdeto 1 999Kč. http://www.tvdigitalne.cz/cs-box-mini-irdeto.html
• přijímač CS BOX mini Irdeto + karta Skylink Výměna 2490 Kč. http://www.tvdigitalne.cz/cs-box-mini-skylink-vymena.html

BRAND24

• přijímač CS BOX mini Irdeto + karta Skylink Irdeto 3330 Kč. http://www.tvdigitalne.cz/cs-box-mini-karta-skylink-irdeto.html

Foto a screenshots autor

Podle čeho si vybíráte svůj satelitní přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).