Hlavní navigace

ČT 4 Sport odstartuje zároveň v Praze, Brně i Ostravě

23. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Přes pozemní digitální vysílače, v kabelových rozvodech a kódovaně na satelitu zahájí 9. února 2006 vysílání nový, v pořadí už čtvrtý program České televize ČT 4 Sport. Na rozdíl od zpravodajského kanálu ČT 24 se sportovní program neobjeví na satelitu volně, protože to neumožňují vysílací práva pro sportovní přenosy. Nelze ale vyloučit jeho zařazení do placené digitální satelitní služby UPC Direct. Majitelé pozemních digitálních set-top-boxů se ČT 4 Sport dočkají nejdříve v Praze a Brně, televize se snaží ke stejnému datu zajistit pokrytí i na Ostravsku.

Primární distribuční kanál: DVB-T

Za hlavní distribuční kanál sportovního kanálu si Česká televize zvolila pozemní digitální síť A provozovanou Českými radikomunikacemi, v níž už dnes řádně vysílají její programy ČT 1, ČT 2 a ČT 24. Signál tohoto kanálu bude distribuován především prostřednictvím vysílačů DVB-T sítě A, která je momentálně dostupná v Praze na K25. Současně proběhla jednání s provozovatelem sítě A, který přislíbil k tomuto termínu (9. února 2006) zahájení vysílání i v Brně (K40 Hády a Brno město). Probíhá rovněž příprava vysílacího stanoviště v Ostravě (K39), kde je rovněž snaha zahájit vysílání v únoru, řekl serveru DigiZone.cz šéf digitální komise ČT Pavel Hanuš.

Mapa pokrytí

Kde pozemně naladíte ČT 4 Sport?

Chcete vědět, jestli se nacházíte v dosahu digitální vysílací sítě, která bude přenášet sportovní program České televize? Veřejnoprávní televizní kanály jsou součástí přechodného multiplexu A provozovaného Českými radiokomunikacemi. Kde všude ho lze naladit, vám prozradí mapy digitálního pokrytí jednotlivých sítí.

České radiokomunikace zatím nesdělily, k jakému datu hodlají rozšířit vysílání digitální sítě na Brno a Ostravu, ředitel úseku vysílacích služeb Martin Roztočil ale v minulosti opakovaně zmínil jako termín startu řádného vysílání v Brně a Ostravě únor 2006. Během posledního čtvrtletí tohoto roku dotáhneme všechna jednání, která směřují ke spuštění Brna a Ostravy v únoru 2006. Tam už by byl ten provoz stoprocentně redundován, byly by tam úplně standardní komerční podmínky. Další etapa nastane po vyhodnocení stavu a na základě zájmu zákazníků. Zatím jsme ukončili jednání se všemi subjekty s tím, že mají zájem o lokality, o kterých jsme se teď bavili, uvedl Roztočil koncem října v rozhovoru pro DigiZone.cz.

Kabelovky: ČT nás zatím neoslovila

Ačkoli technický ředitel ČT Rudolf Pop i šéf digitální komise ČT Pavel Hanuš tvrdí, že Kavčí hory už zahájily jednání o zařazení sportovního kanálu do programové nabídky největších českých kabelových operátorů, zástupci společností UPC Česká republika a Karneval Media tyto informace popřeli. O projektu ČT 4 máme informace zatím jen z běžných médií. Zatím jsme nebyli osloveni Českou televizí k jednání o zařazení nového kanálu do naší sítě. Nicméně jsme připraveni dále rozšířit kabelovou programovou nabídku o nové české kanály, říká Dušan Jelínek, obchodní a marketingový ředitel Karnevalu. Mluvčí UPC František Malina serveru DigiZone.cz řekl, že firma situaci „bedlivě sleduje“ a je připravena s ČT jednat.

Podle Rudolfa Popa a Pavla Hanuše ČT se o podmínkách zařazení sportovního kanálu do programové nabídky těchto společností jedná: Protože však jednání nejsou ještě uzavřena, není možné podat přesnou odpověď na otázku, které společnosti a od kdy ČT 4 Sport zařadí do své nabídky. V zásadě má ČT zájem o možnost šíření tohoto kanálu vedle DVB-T vysílání i dalšími cestami (podobně jako v případě programu ČT24). V úvahu ještě připadá satelitní vysílání a Internet. O obou těchto typech vysílání televize skutečně uvažuje. V případě satelitu pak projevila zájem o zařazení do placené satelitní služby UPC Direct. V případě UPC ale rozšíření nabídky kabelového i satelitního vysílání podléhá schválení středoevropské divize v Budapešti.

Satelitní vysílání musí být kódované

Rudolf Pop

U satelitního vysílání nastane problém s vysílacími právy, protože pro některé sportovní akce nakupuje ČT práva pouze pro území České republiky. Nelze tedy čekat, že by ČT 4 Sport vysílal stejně jako zpravodajský kanál ČT 24 volně. Ano, vzhledem k tomu, že kanál bude vysílat programy i z velkých sportovních událostí, kde vysílací práva jsou omezena pouze pro teritorium České republiky, bude satelitní vysílání kódováno. Počítáme s tím, že bude přístupno koncesionářům, držitelům karet paketu CzechLink, v případě dohody s UPC Direct pak i abonentům této společnosti, potvrdil Rudolf Pop.

Česká televize podle něj již v minulosti testovala možnost satelitního vysílání s částečným kódováním, kdy diváci mohli volně sledovat pouze ty programy, u nichž měla ČT ošetřena autorská práva. Tento způsob vysílání se ale neosvědčil, proto Kavčí hory počítají s tím, že vysílání kanálu ČT 4 Sport bude trvale kódováno. Zařazení ČT 4 Sport do paketu CzechLink je ale dobrou zprávou pro kabelové společnosti, které z této platformy odebírají signál pro lokální kabelové sítě. Právě vysíláním v CzechLinku podmiňoval případné zařazení sportovního kanálu České televize do programové nabídky UPC František Malina, mluvčí této společnosti.

ČT 4 Sport také na Internetu!

Podobně jako zpravodajský kanál ČT 24, také sportovní program ČT 4 bude možné sledovat prostřednictvím Internetu. Rovněž zde ale bude rozsah volného vysílání omezen. S vysíláním přes Internet u tohoto kanálu taktéž počítáme, i když v odlišném rozsahu než v případě ČT24, sdělil technický ředitel ČT Rudolf Pop. Pokud na danou událost budeme mít vysílací práva, na Internetu se objeví, část vysílání pak bude určena pouze pro doménu .cz (ostatně je to požadavek u některých druhů sportů, tj. že národní varianta je též vedle standardní televizní verze šířena i touto cestou), některé sportovní události však na Internet nebude možné umístit vůbec, dodal Rudolf Pop s tím, že konkrétnější představy o fungování sportovního kanálu v internetovém prostředí se ještě dotvářejí.

Česká televize perex

Co bude vysílat ČT 4 Sport

Zajímá vás, co všechno nabídne televizním divákům nový digitální program ČT 4 Sport? Jaké sportovní přenosy se na něm objeví během Zimních olympijských her 2006 v Turíně a čím chce sportovní kanál zaplnit vysílání po ukončení olympiády? Omezí Česká televize po spuštění této stanice sportovní přenosy na programu ČT 2? A jaké bude mít nový sportovní kanál zázemí? Kompletní informace najdete v článku Česká televize pracuje na sportovním kanálu.

Kdy se rozšíří pozemní digitální vysílání ČT 4 Sport na další regiony kromě Prahy, Brna a Ostravska? Na tuto otázku zatím neumí odpovědět ani ČT, ani provozovatel multiplexu A, společnost České radiokomunikace (ČRa). Zatímco ČRa říkají, že záleží na zájmu televize (a ochotě za toto vysílání platit), ČT mluví o zbytečném dublování analogového a digitálního signálu. Naší snahou je, aby obojí vysílání probíhalo po co nejkratší dobu, uvedl na pondělním diskusním panelu Filmového a televizního svazu o digitalizaci šéf digitální komise ČT Pavel Hanuš. Potíž je v tom, že multiplex A šíří kromě vyloženě digitálních programů ČT 24 a (v budoucnu) ČT 4 Sport také doposud analogově vysílající kanály ČT 1 a ČT 2. Dokud vláda neurčí harmonogram postupného vypínání analogových kmitočtů, nelze očekávat, že by se multiplex A nějak zásadněji rozšiřoval do dalších regionů.

BRAND24

Rok 2006 bude patřit sportovním kanálům

Česká televize není jediná, kdo si brousí zuby na obsazení trhu v oblasti sportovních přenosů. Už dnes v Česku vysílá kabelová a satelitní stanice Galaxie sport, která patří do skupiny televize Nova a usiluje o licenci pro pozemní digitální vysílání placeného kanálu Sport 2. Také Nova žádá o licenci pro digitální program Nova sport. O vlastním sportovním kanálu uvažuje Prima, která si už registrovala ochrannou známku s názvem a logem Prima sport. Na trhu už operuje česky dabovaný panevropský sportovní kanál Eurosport, který spouští i další verzi Eurosport 2. Naopak projekt původního placeného sportovního programu kabelové společnosti UPC, který vysílal pouhý rok pod názvem Sport 1, brzy zkrachoval na malém počtu předplatitelů.

Nyní se zdá, že se UPC pokusí o comeback. Nepostaví sice znovu česko-slovenskou verzi Sportu 1, ale mohla by přebírat maďarský program této stanice a podobně jako u Eurosportu najmout české a slovenské komentátory. UPC si už pro jistotu požádala o registraci ochranných známek Sport 1 a Sport 2. Mezi zájemci o pozemní digitální vysílání je také projekt Sport 5, který zastřešují firmy Antonína Charouze. Ty vlastní vysílací práva na českou hokejovou extraligu. Tu dlouhodobě vysílá Česká televize, a ta by chtěla v rámci ČT 4 Sport odvysílat větší množství přenosů, než jí zatím umožňoval prostor na programu ČT 2. Příští rok se tedy ponese v duchu silného konkurenčního boje sportovních kanálů. Zimní olympijské hry, mistrovství světa ve fotbale a další velké akce tomu jen nahrávají. Známé přísloví přitom říká, že kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Kterému ze sportovních kanálů dáváte největší šanci na úspěch?

  • Galaxii sport.
    8 %
  • Eurosportu.
    7 %
  • ČT 4 Sport.
    83 %
  • Sportu 1.
    1 %
  • Primě sport.
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).