Hlavní navigace

ČT chce do pěti let plně přezbrojit na HD a připravit se na přechod k DVB-T2

14. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dlouhodobý plán na technický rozvoj České televize do roku 2017 počítá s dokončením přechodu výroby a vysílacího řetězce na HD rozlišení 1080p50

Veškeré původní pořady České televize by měly být do pěti let vyráběny v HD kvalitě o rozlišení 1080p50 a s prostorovým zvukem. Vyplývá to ze strategického dokumentu Dlouhodobý plán technického rozvoje ČT na léta 2012 až 2017, který minulý týden projednala Rada ČT. Kavčí hory plánují jak dokončení přechodu na výrobu v HD rozlišení, tak i rozvoj nových vysílacích technologií k přechodu na novou generaci zemského digitálního vysílání ve standardu DVB-T2.

K TÉMATU: Události nabídneme od dubna v HD, říká šéf techniky České televize

ČT například plánuje vybudovat HD studio pro malé formáty, tedy pořady s krátkou stopáží a častější periodicitou, mezi něž patří zejména publicistika a dokumenty. Chystá se také propojit datovými sítěmi všechna svá regionální studia. Ve zpravodajství chce vybrat a zavést bezpáskový produkční systém, který by využívala ČT 24 i sportovní kanál ČT 4. Má jít o novou generaci nynějšího Digital News Production Systém (DNPS), která by měla být jednotná pro pražskou centrálu i studia ČT v Brně a Ostravě.

ČTĚTE TAKÉ: Petr Dvořák: Česká televize rozhodně nebude lídrem v zavádění vysílání DVB-T2

V souvislosti s tím má vzniknout i jednotné produkční prostředí pro pražské redakce zpravodajství, sportu a aktuální publicistiky, virtuálně rozdělené pro jednotlivé redakce z pohledu přístupu uživatelů k obsahu. ČT chystá také modernizaci a výstavbu studií a studiového zázemí ve zpravodajství, modernizaci studia SK 7 a výstavbu studia SK 10. Velké změny očekává ČT v souvislosti s regionalizací svého vysílání.

NAPSALI JSME: Odstartoval další test DVB-T2 v Praze a Plzni. Kde a jak ho naladíte?

UX DAy - tip 2

V dokumentu se v souvislostí s regiony přímo píše: „Připravit koncept regionalizace s potenciálem rozdílného vysílání až do úrovně vyšších územně-správních celků s možností adresného vysílání pro vybrané oblasti. Součástí konceptu bude i využití technické regionální infrastruktury ČT pro potřeby krizového vyrozumívání, informačních kanálů státní správy a samosprávy a lokálních a komunitních médií včetně servisních služeb ČT pro tyto účely.“

Generální ředitel ČT Petr Dvořák se netají tím, že by rád do dvou let spustil samostatný program ČT pro regionální vysílání, po dětském kanálu už šestý v pořadí. Kavčí hory by jej šířily v multiplexu 4, který jako jediný umožňuje odpojování po jednotlivých krajích. Ve strategickém dokumentu ČT zmiňuje o jednání s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) o hledání vhodného řešení pro regionalizaci veřejnoprávního multiplexu, který nyní regionální vysílání po krajích neumožňuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).