Hlavní navigace

ČT vysvětluje problém s označením programů v multiplexu 1

1. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
1. 11. 2008

Česká televize připustila, že od pátku 31. října (a v Praze od čtvrtka 30. října) vysílá její multiplex 1 s chybným označením jednotlivých programů. Na některých set-top-boxech a televizorech se objevil problém se zobrazením názvu programů. O tomto problému ČT ví a intenzivně na jeho řešení spolupracuje s výrobcem multiplexeru, který je v současnosti používán a který je příčinou tohoto stavu, sdělil serveru DigiZone.cz vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Při přechodu na samostatný multiplex musela ČT podle Hanuše provést editaci některých přednastavených parametrů multiplexeru. Tato operace se provádí pomocí speciálního SI Editoru, který je součástí programového vybavení multiplexeru. Bohužel použitá verze software nedodržuje nastavené normy ISO/ IEC 6937 (používá se pro přenos české znakové řady v DVB) a textové řetězce editor automaticky uvozuje řídícím znakem, který některé set-top-boxy neumí zpracovat, vysvětluje Hanuš.

MMF24

Problém nebyl vlastními silami ČT řešitelný a jeho řešení probíhá podle Hanuše ve spolupráci s dodavatelem. Parametry multiplexeru budou muset být nastaveny nestandardním způsobem, který již dodavatel připravil a postup bude ověřen a odladěn na záložním systému. Pokud bude výsledek ověření kladný, bude změna v nejbližších dnech realizována i na běžícím systému, slibuje šéf projektu digitalizace ČT.

Jakmile ČT upraví označení programů v multiplexu 1, budou muset diváci znovu provést automatické vyhledávání na svých set-top-boxech. Pak se jim budou názvy programů zobrazovat správně, říká Hanuš. O průběhu odstraňování chyby a plánovaném termínu provedení změny parametrů bude ČT informovat na začátku příštího týdne. V průběhu prosince pak ČT uvede do provozu zcela nový headend, který podobné problémy do budoucna vyloučí, uzavřel Hanuš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).