Hlavní navigace

ČTÚ je připraven vypsat aukce na osm sítí pro digitální rozhlas ve III. pásmu

29. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dlouho očekávaný tendr je na spadnutí, blokují ho ale legislativní změny, které mají zajistit Českému rozhlasu pozici lídra rozhlasové digitalizace

Dva roky poté, co sliboval vypsat aukce na zemské vysílací sítě pro digitální rozhlas ve III. pásmu, je Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připraven tyto tendry skutečně odstartovat. Jediné, co mu v tom momentálně brání, je chystaná změna legislativy, která by měla upřesnit postavení veřejnoprávního Českého rozhlasu v celém procesu rozhlasové digitalizace. V rozhovoru pro server DigiZone.cz to řekl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Zároveň upřesnil, na kolik sítí a v jakém rozsahu pokrytí chce ČTÚ aukce vypsat.

ROZHOVOR: Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák: Už se nás ptali na třetí digitální dividendu, ale ta není na pořadu dne

KL24

„V souladu s aktuální podobou přílohy Plánu využití rádiového spektra č. PV-P/21/09.2008–09, zamýšlí ČTÚ udělit celkem osm přídělů – vždy pro jednotlivá nebo sloučená skupinová přidělení (jeden příděl pro zajištění celoplošné sítě udělený na základě sloučení skupinových přidělení umožňující nezávislé regionální vysílání a sedm přídělů pro zajištění regionální sítě udělených na základě jednotlivých nebo sloučených krajských skupinových přidělení),“ sdělil Novák. ČTÚ se nyní rozhoduje, zda vyčká na úpravu zákonů, která by měla posvětit vznik veřejnoprávního multiplexu Českého rozhlasu, nebo aukce vypíše nezávisle na tomto legislativním procesu.

Čekání na změnu zákona má vliv i na rozšiřování stávajících sítí pro zemský digitální rozhlas, které operátoři budují na základě vydaných individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů. „Po dobu úprav legislativy jsme vydávání individuálních oprávnění pro kmitočty zmrazili,“ potvrdil serveru DigiZone.cz šéf telekomunikačního úřadu. Zároveň přiblížil, jaký postup by ČTÚ zvolil v případě, že se by se úprava zákona o Českém rozhlase neúměrně prodlužovala. Úřad by pak zřejmě zasáhl do práv operátorů budoucích sítí DAB/DAB+. Jak, to si můžete přečíst ve zmiňovaném rozhovoru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).