Hlavní navigace

ČTÚ loni vydělal státu přes půl miliardy. Drží výsledky z minulosti

19. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regulátor přinesl do státní pokladny podobnou částku jako v roce 2014 po odečtení výnosu z aukce kmitočtů pro mobilní sítě LTE.

Podstatnou část nedaňových příjmů představují příjmy ze správy rádiového spektra ve výši 1,013 miliardy korun a 105 milionů ze správy čísel. Regulátor ale získává peníze i na správních poplatcích a pokutách. Ty přinesly do vysočanského ústředí úřadu 78 milionů korun. Čísla schválila na svém posledním zasedání Rada ČTÚ. 

V roce 2014 vykázal ČTÚ přebytek 9,06 miliardy korun, z toho 8,53 miliardy ale tvořily platby od mobilních operátorů z aukce frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. 

MMF24

A aukce už běží i letos. Úřad pod vedením Jaromíra Nováka už vyhlásil aukci zbylých LTE kmitočtů. Vyhlašovací cena byla stanovena 734 milionů korun. Druhý pokus o vydražení kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz zřejmě nebude tak dramatický, jako předchozí dvě aukce, přináší ale teoretickou šanci na vstup nového hráče na trh.

Detailní zpráva o hospodaření ČTÚ bude součástí výroční zprávy. Tu musí úřad dokončit a zveřejnit do konce května.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).