Hlavní navigace

ČTÚ: Pražané se nemusejí obávat dubnového vypínání analogu

30. 1. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
30. 1. 2009

Televizní diváci v Praze nemusejí mít obavy z dubnového vypínání analogového vysílání z městského vysílače Žižkov. Upozorňuje na to Český telekomunikační úřad (ČTÚ), podle něhož se většina Prahy ani po 30. dubnu nezahalí do analogové tmy. Na mapách pokrytí, které lze najít i na stánkách www.ctu.cz (digitální vysílání) je zřejmé, že po vypnutí vysílače Praha – Žižkov většina Prahy bude mít stále dostupný analogový signál z vysílače Cukrák, sdělila mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková.

Jedinou výjimkou bude část diváků televize Prima, zejména v severních částech Prahy, kde nebude po vypnutí žižkovského vysílače žádný analogový signál tohoto programu. Ale i pro tyto diváky platí, že mají tento program dostupný digitálně již nyní, konstatuje Makrlíková. Ti diváci, kteří budou chtít i po 30. dubnu sledovat televizi analogově, budou muset přesměrovat svoje antény na vysílač Cukrák. I na něm se ale bude letos vypínat analogové vysílání – koncem října společně s dalšími středočeskými vysílači Příbram-Praha a Votice-Mezivrata.

Pokud chtějí diváci nadále přijímat signál ze Žižkova, musí si pořídit set-top-box a upravit svoji anténu, protože analogově se odtud vysílá s horizontální polarizací, zatímco digitálně s vertikální. Anténu je třeba pootočit o 90 stupňů. Náročnější úpravy pak čekají diváky závislé na společných televizních anténách (STA). Většina z nich je nasměrovaná právě na žižkovský vysílač.

ebf - partner 1

Digitální vysílání, které už podle průzkumu přijímá 29% obyvatel Prahy (a dalších 29% uvádí, že přijímá televizní signál analogově i digitálně) je dostupné nejméně od podzimu minulého roku na celém území Prahy. Jakákoliv orientace na jiný analogový signál je řešením s pouze časově omezenou platností, varuje ČTÚ.

Koho se dotkne vypínání analogového vysílání z vysílače Žižkov, odhalí speciální piktogram v analogovém obrazu ČT 1, Novy a Primy. Komu se tento piktogram nezobrazí, přijímá analogové vysílání z Cukráku nebo jiného vysílače a dubnové vypínání se ho netýká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).