Hlavní navigace

ČTÚ se brání superregulaci Evropské komise

14. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
14. 11. 2007

Hezky zaobalenou, ale v jádru ostře nesouhlasnou tiskovou zprávu dnes vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) proti avizovaným novinkám Evropské komise (EK). Řídicí orgán Evropské unie chce posunout část kompetencí národních regulátorů na evropskou úroveň. Jednotlivé státy se to dozvěděly 3. listopadu, kdy EK vydala Doporučení o relevantních trzích a zveřejnila návrhy směrnic a nařízení k revizi regulačního rámce pro sítě a služby elektronických komunikací včetně doprovodných dokumentů.

Tisková mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková v dnešním prohlášení uvádí: Samotná otázka založení Evropského úřadu pro regulaci trhu elektronických komunikací (EECMA) se stane nepochybně více otázkou politickou než odbornou. Úřad vnímá návrhy a institucionální opatření jako neadekvátní posun úrovně rozhodování od národních regulátorů k Evropské komisi, protože jde proti principu proporcionality a subsidiarity.

KL24

Jakkoli s některými návrhy z evropské dílný nemá ČTÚ problém, s jinými zásadně nesouhlasí. Za nepřijatelné jsou považovány návrhy na rozšíření pravomoci veta Komise na ukládání povinností, zařazení funkční separace do katalogu nápravných opatření a významný přesun rozhodovacích pravomocí ve správě spektra na Komisi. Nemůže a priori souhlasit s přístupem Evropské komise k sítím nové generace (NGA), napsala mluvčí ČTÚ.

A co z toho plyne? Dana Marklíková stručně popisuje budoucí kroky národního regulátora ČR: ČTÚ je připraven i nadále uplatňovat své názory v rámci projednávání nového regulačního rámce a dosáhnout tak příznivější úpravu pro sektor elektronických komunikací v ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).