Hlavní navigace

ČTÚ zahájí aukci kmitočtů, které zbyly po televizní digitalizaci

7. 3. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
7. 3. 2012

Aukci kmitočtů takzvané digitální dividendy, tedy kmitočtů uvolněných po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání, připravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). V souladu s usnesením vlády č. č. 78/2011 bude příští týden zahájena veřejnou konzultací dokumentu, který nese oficiální název Vyhlášení výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, sdělil mluvčí ČTÚ František Malina.

K TÉMATU: ČTÚ otevřel diskusi o využití frekvencí po vypnutí analogové TV

Kmitočty by měly být použity zejména pro případného čtvrtého mobilního operátora v Česku, který by plnohodnotně konkuroval stávajícím hráčům na trhu – T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu. Proto návrh obsahuje i povinnost národního roamingu pro úspěšné uchazeče o kmitočty v pásmu 800 MHz a závazek velkoobchodní nabídky služeb poskytovaných na nových sítích. Tento závazek umožní poskytování mobilních služeb virtuálními operátory, dodal mluvčí ČTÚ.

BRAND24

Schválení dokumentu představuje jeden z vrcholů dlouhodobé práce ČTÚ. Aukce sama pak má za hlavní cíl zajistit pro občany a podnikatele špičkové mobilní služby čtvrté generace, doplnil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Mohu ujistit, že vytváříme rovné podmínky pro všechny účastníky aukce bez výjimky. Podmínky mají být přeloženy pro potřeby potenciálních zájemců ze zahraničí a celý dokument úřad zveřejní v druhé polovině příštího týdne.

Veřejná konzultace materiálu bude probíhat po celý duben, během května pak ČTÚ všechny připomínky vyhodnotí. Úřad již na svém webu otevřel diskusi na toto téma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).