Hlavní navigace

ČTÚ zastavil chystanou regulaci trhu, proti které byla Evropská komise i antimonopolní úřad

8. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zleva: Lukáš Zelený, Marek Ebert, Hana Továrková, Jiří Peterka, Josef Chomyn Autor: ČTÚ
Pokus o bezprecedentní regulaci mobilního trhu skončil nezdarem. Nestandardní postup předsedkyně Rady ČTÚ neprošel přes členy Rady.

Ani další pokus o regulaci mobilního trhu Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) nevyšel. Návrh zastavila sama Rada ČTÚ, která nakonec odmítla nestandardní postup prosazovaný její předsedkyní Hanou Továrkovou. Úřad o zastavení řízení informoval v tiskové zprávě.

Proti záměru na čtvrtečním jednání hlasovali tři z pěti členů Rady. „ČTÚ k dočasné regulaci zamýšlel využít §131 zákona o elektronických komunikacích, který v odstavci 5 umožňuje Úřadu v případě naléhavé potřeby jednat v zájmu ochrany hospodářské soutěže a ochrany zájmů uživatelů přijmout dočasné opatření i bez posvěcení Evropské komise. Rada ČTÚ nyní rozhodla, že tento postup nevyužije,“ říká ČTÚ.

„K záležitosti Český telekomunikační úřad obdržel i nesouhlasný dopis Evropské komise, ve kterém byl prezentován odlišný právní výklad, než zastává ČTÚ, dále pak nesouhlasné stanovisko ÚOHS,“ dodává úřad.

Návrh dočasné regulace, který úřad zveřejnil jen několik dní poté, co jeho předchozí pokus zastavila Evropská komise, měl dát síťovým operátorům na 18 měsíců povinnost nabízet virtuálním operátorům dva balíčky služeb (hlas, SMS, data) za nízké ceny. Jejich strop měl stanovovat přímo ČTÚ. Podle úřadu tak menší operátoři měli dostat možnost konkurovat cenami velké trojce (T-Mobile, O2 a Vodafone).

Standardní postup analýzy trhu, který se může táhnout roky, chtěl ČTÚ obejít s odkazem na to, že existuje naléhavá potřeba situaci na trhu řešit. V návrhu tvrdil, že hrozí nebezpečí, že síťová trojka vypoví virtuálům smlouvy a úplně jim znemožní podnikat. Chtěl tedy využít výjimku podle zákona o elektronických komunikacích a nežádat ani o souhlas Evropské komise.

Jak jsme na Lupě informovali, Komise na návrh reagovala ostrým dopisem, ve kterém postup ČTÚ označila za pokus o obcházení pravidel EU, za který může České republice hrozit řízení pro porušení evropského práva (tzv. infringement procedure). Připomněla také, že podle ní může ČTÚ situaci na trhu řešit vynucováním závazků z předloňské aukce 5G kmitočtů

Záměr ČTÚ pak zkritizoval i tuzemský Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který ve svém stanovisku označil postup ČTÚ za nestandardní a napsal, že mu důvody pro navrhovanou regulaci mobilního trhu nejsou zřejmé.

ebf - tip - debata

Záměr ČTÚ v připomínkovém řízení přivítali zejména menší operátoři, kteří si už dlouho stěžují, že jim velká trojka neumožňuje nabízet konkurenceschopné služby. Problémem nejsou jen vysoké velkoobchodní ceny dat (které jsou podle ČTÚ vyšší než ceny, za které síťoví operátoři nabízejí své služby zákazníkům), ale i další bariéry a poplatky ve smlouvách. 

Postup ČTÚ kritizovali zástupci T-Mobilu, O2 a Vodafonu. Namítali, že návrh je založený na v podstatě stejné analýze, kterou Evropská komise už letos v únoru odmítla jako nedostatečnou. Snahu ČTÚ obejít veto Komise označovali za nezákonné.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Lupy? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).