Hlavní navigace

Čtvrtstoletí Microsoftu

5. 9. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Konečně se mi podařilo dostat se s Okénkem do poněkud aktuálnějšího termínu. Minulá dvě Okénka byla psána s předstihem, takže se pouze těžko dalo komentovat aktuální dění. A přitom právě komentáři aktuálního dění by bylo vhodné jednou za čas Okénko věnovat - včera uplynulo 25 let od založení Microsoftu.

Server ZDNet News přinesl koncem minulého týdne článek o čtvrtstoletí existence Microsoftu. Proklínaná a milovaná společenost jménem Microsoft je zde již déle než 25 let – právě v roce 1975 totiž Microsoft vznikl. Dnes, o čtvrtstoletí později je vcelku zábavné sledovat, jak tehdy vypadali ti, kteří Microsoft uvedli v život. Bill Gates působil jako hipík, Steve Ballmer měl již tehdy svou památnou pleš (do Microsoftu nastoupil v roce 1980) a ani ostatní se příliš nepodobali tomu, jak vypadají dnes. Bylo to přesně 5. září (což by ostatně měl být den, kdy vyjde toto Okénko na Lupě), když Paul Allen a Bill Gates Microsoft založili – ovšem až poté, co „vyvinuli“ Basic (kterým se chtěli živit). Za první rok své existence dosáhla firma příjmu 16.005 dolarů a měla celkem tři zaměstnance. O tři roky později, v roce 1978, se ovšem příjmy vyšplhaly na 1.355.655 dolarů, společnost zaměstnávala 13 pracovníků a otevřela pobočku v Japonsku (z tohoto roku pochází také snad nejznámější foto), přičemž se zatím úspěšně živila Basicem.

Roku 1981 byl na trh uveden MS DOS 1.0 a o dva roky později překračuje Microsoft hranici 50 miliónů dolarů ročního příjmu. Bezprostředně poté se objevuje Microsoft Mouse, Microsoft Word 1.0 a Microsoft Windows. V roce 1985 dosahuje společnost ročního příjmu 100 miliónů dolarů (s 910 zaměstnanci) a tento rok je rovněž rokem prodeje Windows 1.0 (za 99 dolarů, mimochodem). Za rok se Microsoft s 1.153 zaměstnanci stěhuje do Redmondu a vstupuje na burzu (21 dolarů za akcii). Rok 1987 přináší světu MS OS/2, Windows 2.0 a rodí se rovněž první verze Excelu.

Příští rok znamená Microsoft SQL Server, OS/2 1.1 a překvapení v podobě vítězství Microsoftu nad Lotusem, který byl dosud číslem jedna ve výrobě softwaru. Po dalších dvou letech vznikají Windows 3.0, Microsoft překonává hranici jedné miliardy dolarů ročního příjmu a zaměstnává celkem 5.635 pracovníků. Pouhé dva roky jsou potřeba pro uvedení Windows 3.1 a operační systém Windows NT se dostává do fáze beta testování. Roku 1993 se rodí MS DOS 6.0 a Windows NT.

V roce 1995 jsou uvedena na trh Windows 95 a firma se 17.801 zaměstnancem má roční příjmy takřka 6 miliard amerických dolarů. (Rok 1996 přináší vznik Světa Namodro.) Dva roky nato se objevuje kancelářský balík Office 97, Internet Explorer 4.0, dochází k akvizici WebTV Networks a famózní bitvě DOJ vs. Microsoft. Windows 98 přicházejí v roce 1998 a s nimi již sedmé dělení akcií v historii společnosti. Za rok má Microsoft dosáhnout 20 miliard ročních příjmů a zaměstnávat 31.574 pracovníků.

Současnost přinesla změnu, CEO Microsoftu se stává Steve Ballmer a Microsoft „konečně“ uvádí operační systém Windows 2000. Spor DOJ vs. Microsoft zdánlivě končí s výsledkem, že Microsoft zneužíval své monopolní postavení, ale nic se nemění. Microsoftu stále hrozí rozdělení na dvě samostatné společnosti. Rýpalové navštěvují českou pobočku Microsoftu a radí na dvojici dveří vedoucích do recepce, umístit odděleně cedule „Micro“ a „Soft“. Finanční rok 2000 znamená obrat 23 miliard, zisk 9,4 miliardy a hotovost ve výši 23,8 miliard amerických dolarů (k 30. červnu).

cif 24 - early cena - média

Tolik ve zkratce dějiny jedné z nejúspěšnějších společností na světě. Úspěšné i pro své případné akcionáře, protože kdybyste bývali v roce 1985 koupili jedinou akcii za 21 dolarů, mohli byste nyní svůj podíl prodat za 10.080 dolarů. A kdybyste měli dostatek nápadů a koupili od společnosti Seattle Computer Products tehdejší 86-QDOS (neboli Quick ‚n‘ Dirty Operating System), mohli jste být nyní tam, kde je Bill Gates.

A pak že nemůžete sami dosáhnout čehokoliv se vám zachce…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).