Hlavní navigace

Turris Omnia na Indiegogo vybral 200 tisíc USD za týden [AKTUALIZOVÁNO]

19. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
Projekt routeru Turris Omnia se vydal s žádostí o peníze na globální crowdfundigový server. Výsledek hned první den předčil stanovený cíl.
  • 19.11. 12:40 – doplněna informace o překročení hranice 200 tisíc USD
  • 13.11. 9:20 – doplněna informace o dosažení cíle kampaně

Projekt routeru Turris Omnia na crowdfundigovém serveru Indiegogo zafungoval. Sto tisíc dolarů, které sdružení CZ.NIC chtělo vybrat, se sešlo už během prvních asi dvaceti hodin. 

EDIT 19.11.: Další milník se routeru podařilo překonat do týdne: k 19. listopadu se na Indiegogo sešlo už více než 200 tisíc dolarů, tedy dvojnásobek původní cílové částky. Při překročení 150 tisíc CZ.NIC slíbil, že routery bude vyrábět v různých barvách, překonání 200 tisíc USD znamená, že vyvine i mobilní aplikaci pro vzdálené ovládání routeru.

"Na Indiegogo jsme sice již nyní vybrali cílovou částku, což ale neznamená, že to tím pro nás končí. Naopak, chceme získat co nejvíce finančních prostředků, které nám umožní router Turris Omnia a celý projekt Turris ještě více rozvinout. Na stránkách Indiegogo v průběhu kampaně představíme, jaká další vylepšení máme díky podpoře zájemců v plánu implementovat a nabídnout,“ komentoval to ředitel sdružení Ondřej Filip.

Router Turris Omnia je pokračováním výzkumného projektu Turris, který sdružení CZ.NIC rozjelo před dvěma lety. Nabídnout má silné zabezpečení domácí sítě a může plnit i řadu dalších funkcí – třeba sloužit také jako síťové úložiště, DLNA server nebo FTP. 

CZ.NIC hodně sází na automatické aktualizace firmwaru, o které se uživatel nebude muset starat. Právě neaktuální firmware totiž často bývá slabým místem a hlavním bezpečnostním rizikem domácích routerů.

"Víme, jak zvýšit bezpečnost při používání internetu, ale abychom toho dosáhli, potřebujeme podporu stejně smýšlejících uživatelů, které jsme se rozhodli za pomoci crowdfundingu oslovit,“ přesvědčuje Filip. 

Router běží na vlastním operačním systému TurrisOS, který je postavený na otevřené platformě OpenWrt. Kompletní specifikace najdete na webu projektu nebo v článku na serveru Root.cz.

40 tisíc za tři hodiny

Na Indiegogo si CZ.NIC stanovil cíl vybrat 100 tisíc dolarů (tedy asi 2,5 milionu Kč) na výrobu první série. 

ebf - partner 1

Uživatelé mohou přispět různými částkami – od symbolického příspěvku 3 dolary, přes nákup základní desky za 99 dolarů, objednávku kompletního zařízení za 189 dolarů nebo až 10 tisíci dolary za právo být prvním majitelem Turrisu Omnia a strávit víkend v Praze.

Se splněním cíle nebyl nakonec žádný problém. Už za první asi tři hodiny vybral projekt od asi dvou set lidí přes 40 tisíc dolarů (41 % cílové částky). Do uzavření kampaně přitom v tu chvíli zbývaly ještě dva měsíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).