Hlavní navigace

CZ.NIC uvolnil statistiky registračního procesu

26. 9. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Správce národní domény, sdružení CZ.NIC, učinil po dlouhé době vstřícný krok a uvolnil na své webové stránce obsáhlé statistiky registračního procesu, které obsahují komplexní data o vývoji tuzemského doménového prostoru několik let nazpět, takže představují poměrně zajímavý zdroj informací o českém Internetu.

Správce domény nejvyšší úrovně .cz, sdružení CZ.NIC, učinil po dlouhé době vstřícný krok – počínaje včerejším dnem mají všichni zájemci možnost (byť velmi omezenou) nahlédnout na jeho internetové stránce pod pokličku registrace domén. Byly zveřejněny statistiky registračního procesu. V přehledu jsou uvedena data počínaje zářím 1999, do posledního právě ukončeného dne. K dispozici je měsíční a roční časové rozmezí, kdy si můžete prohlédnout vývoj ukazatelů v jednotlivých dnech daného měsíce či kumulativně v jednotlivých měsících daného roku. Jedná se zejména o Počty přijatých podání, Počty odmítnutých podání, Aktuální přírůstky/úbytky registrovaných domén a Aktuální počty domén. Žádná skandální odhalení zákulisních praktik se nekonají – přesto jsou některá čísla zajímavá.

Po vzoru Jana Amose Komenského budu postupovat od obecného ke konkrétnímu – k předvčerejšímu dni (24. září 2001) bylo v zóně .cz 109.336 domén. Číslo koliduje s Doménovou centrálou na Lupě, která doménových jmen naměřila 109.334, tj. o dvě méně. :-) Dalších 6.274 domén bylo registrováno, ale současně vyřazeno z DNS (Domain Name System) a nachází se v ochranné lhůtě. Počet přijatých žádostí o doménové jméno vzrostl od 1. září 1999 do 31. srpna 2001 z 2.242 mě­síčně na 10.263, nicméně zaplacena bývá pravidelně čtvrtina až třetina (tj. tři tisíce domén měsíčně), v ostatních případech se jedná převážně o spekulace – právě ze spekulativních důvodů se neustále „dokola“ registruje asi šest až sedm tisíc domén, ostatní žadatelé mívají převážně bohulibé úmysly.

Při pohledu na množství podání si můžete všimnout (zejména v posledním roce) velkého nepoměru mezi počtem přijatých a odmítnutých žádostí o registraci domény – v únoru bylo 116.844 odmítnutých podání ku 11.534 přijatým, jen o málo lépe jsou na tom květen, červenec a srpen. Vysvětlením by mohly být DoS (Denial-of-Service) útoky na servery technického provozovatele KPNQwest, o kterých se obecně příliš neví, přestože probíhají až dvakrát denně. Typickým příkladem je pokus o zahlcení registračního rozhranní opakovaným posíláním žádosti o registraci již registrovaného doménového jména apod. Vzhledem k poněkud laxnímu přístupu policie – která již půl roku má k dispozici všechna potřebná data – může v tomto případě KPNQwest spoléhat pouze na stabilitu svého systému.

Na další zajímavost narazíte v okamžiku, kdy se podíváte na počet domén, které byly zrušeny z důvodu neúspěšné technické kontroly – zatímco do prosince minulého roku se jednalo o zanedbatelná čísla (tj. zhruba o 400 doménových jmen měsíčně), pak tento počet začal stoupat na červnový šestnáctinásobek – spekulanti si uvědomili, že se nemusí starat o DNS servery, ale mohou doménu nechat propadnout již v první části registračního procesu – při technické kontrole. Je-li tato neúspěšná, doménové jméno je opět volné k registraci. Konec uplynulého roku vůbec znamenal rozmach spekulantů – výrazně totiž začal růst i počet domén vyřazených z důvodu nezaplacení registračního poplatku. V srpnu tak sice bylo nově registrováno 10.263 doménových jmen, ale 7.926 jich bylo z různých důvodů vyřazeno.

Tipy C

O sloupec vedle se však ve sloupci Zrušení z důvodu nezaplacení udržovacího poplatku nachází jev, který si nedokáži žádným způsobem vysvětlit (tj. spoléhám na diskusi) – při porovnávání dat jsem si všiml, že výrazně nejméně domén je vyřazováno v neděli a pondělí (není to však nula, která by mohla být zapřičiněna faktem, že výpisy z bankovního účtu v tyto dva dny nechodí) – bezprostřední úvaha by zněla, že většinu doménových jmen registrují společnosti a registrátoři, a protože proces začíná technickou kontrolou, děje se tak převážně v pracovní dny, přičemž sobota a neděle minulého roku jsou s ročním posunem neděle a pondělí roku letošního. Ovšem před definitivním zrušením domény běží ještě lhůta 78 dnů, která není beze zbytku dělitelná sedmi, takže by nutně musel nastat určitý časový posun.

Závěrem si však neodpustím drobné rýpnutí – porovnáte-li mezi sebou počet nových registrací v tabulce Aktuální přírůstky/úbytky registrovaných domén a registrace domén v oddílu Počty přijatých podání, zjistíte, že jejich čísla jsou navzájem shodná. Tedy až na říjen roku 1999 a květen, červen roku 2001. Kupříkladu v posledním případě připadá na jednu přijatou žádost o registraci doménového jména 1,16 domény, přičemž vychýlení nějakým standardním postupem (technickou kontrolou apod.) je v zásadě vyloučeno, neb by se muselo projevit na celé statistice. Obrácený poměr byl byl ještě celkem logický – ne každá přijatá žádost se musí proměnit v registrované doménové jméno (stát se může cokoli), ale takhle je mi celá záležitost záhadou – možná nějaká programátorská finta. :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).