Hlavní navigace

CZCOM prodán do Holandska

7. 9. 1999
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak jsme upozorňovali v krátkých zprávách už minulý týden, došlo k prodeji královéhradecké společnosti CZCOM, jednoho z posledních poskytovatelů, který dosud neměl zahraničního vlastníka. Celá transakce byla nyní oficiálně zveřejněna, informací však i tak mnoho není.

Již delší dobu směřuje náš trh s Internetem ke koncentraci a platí lehce upravené heslo, totiž že tlustý budou ještě tlustší a hubený budou studený – pokud se ovšem včas nenechají koupit. Většina českých firem to pochopila a koupit se nechala – poslední vývoj na trhu, který sráží ceny za připojení po dial-upu ke směšným částkám (169 Kč u Contactelu), resp. je škrtá úplně (VOLný a jistě i další), ostatně potvrzuje správnost jejich rozhodnutí. K mání je tak čím dál méně firem – a CZCOM už tedy mezi ně nepatří.

Kupcem je společnost World Online, což je řekněme hráč střední váhové kategorie na světovém, resp. přesněji řečeno evropském trhu; v našich poměrech je to poměrně dost. Oproti ostatním poskytovatelům se vyznačuje jednou zvláštností, která by mohla být pro další vývoj u nás zajímavá: klade značný důraz na obsahovou sféru Internetu. Je tedy pravděpodobné – a tisková zpráva CZCOMu to částečně slibuje – že i u nás se pokusí jít cestou vytváření kvalitního obsahu, což je jistě pozitivní zpráva. Pro CZCOM to bude jistě posun dosavadní strategie, protože přes pár drobných náznaků – zejména server CyberSpace, což je určitá obdoba známého Magea – skoro žádný obsah ve své síti neměl.

Jak už je v naší zemi zvykem, „finanční detaily transakce nebyly zveřejněny“. Soudě podle přechozích obdobných obchodů by však mohlo v tomto případě jít o podle mého názoru o částku přes 50 milionů korun s tím, že další úhrada by ještě navíc mohla být v podobě akcií nové společnosti. Je totiž třeba vzít v úvahu, že CZCOM má vybudovanou poměrně rozsáhlou vlastní síť přístupových bodů, na druhou stranu se určité otazníky vznášejí nad jeho současným reálným podílem na trhu.

cif 24 - early cena - média

Nezbývá než si počkat, s čím se CZCOM vytasí v dohledné době. Kdo v současném prostředí nechce zaostat, musí být opravdu velmi, velmi agresivní.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).