Hlavní navigace

DAB je mrtvý, potvrdila Itálie a Dánsko. Země přecházejí na technologii DAB+

1. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dánsko bylo první zemí v Evropě, která už před několika měsíci ohlásila přesný termín, kdy vypne původní analogové vysílání v pásmu VKV. Stane se tak v roce 2019.

Další dvě evropské země se přihlásily k přechodu z původní technologie digitálního rozhlasu DAB na modernější standard DAB+. Italský veřejnoprávní rozhlas RAI po celé zemi přešel v uplynulých dnech na tuto normu. Znamená to, že majitelé starších rozhlasových přijímačů už si jeho vysílání v digitální podobě nenaladí. Přechod z DAB na DAB+ proběhl nejprve v Římě a ke konci právě uplynulého měsíce také ve zbytku země. O tom, jakou mají Italové programovou nabídku digitálního rozhlasu, se můžete přesvědčit na webu Wohnort.org.

MMF24

ČTĚTE TAKÉ: Vídeň by se měla do konce roku dočkat pilotního provozu digitálního rozhlasu

Jak informoval web Radioassistant.com, na přechod k modernějšímu standardu digitálního rozhlasu se připravuje také Dánsko, kde dojde k ukončení vysílání v normě DAB v příštím roce, konkrétně 1. prosince. K této očekávané změně se připravuje pochopitelně i informační kampaň, která proběhne na podzim 2014. Dánsko už v zavádění digitálního rozhlasu došlo tak daleko, že na rok 2019 ukončilo šíření v původním analogovém pásmu VKV, chcete-li jinak FM. Stávající licence vyprší vysílatelům nejpozději s ukončením celého procesu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).