Hlavní navigace

Další korporátní program se otvírá startupům z ČR – tentokrát to zkouší IBM

29. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Startupy začínají být pro korporace čím dál tím lákavějším zbožím. Čekají od nich především provzdušnění korporátní struktury novými nápady, ale i nové byznysové možnosti.

Napřed SAP a teď už i IBM. Startupový program IBM Global Entrepreneur se otevírá i českým projektům. „V rámci programu je startup po dobu tří let. Během této doby IBM pomůže startupu s rozvojem řešení, mentoringem a průnikem na zahraniční trhy,“ tvrdí šéf programu Petr Biskup s tím, že o nějakých finančních investicích do startupů zatím neuvažují.

Hlásit se mohou soukromé firmy, které podnikají méně než pět let a podílí se na vývoji softwaru nebo služeb pro firmy. Zároveň by měli zájemci splňovat principy Smarter planet a nebýt prodejcem hardwaru nebo služeb IBM. „Od programu si slibujeme především rozšíření skupiny obchodních partnerů a úspěšné přizpůsobení se stále se měnícím požadavkům trhu,“ dodává Biskup. 

UX DAy - tip 2

IBM už podobně spolupracuje s pražským StartupYardem a podle Biskupa by firma ráda svůj záběr rozšířila i na další akcelerátory. Týmy ze StartupYardu mohou pracovat s nástroji IBM InfoSphere BigInsights pro řízení a analýzu velkých objemů dat, InfoSphere Data Explorer pro „discovery“ a vizualizaci dat a platformu pro vyhledávání a analýzu textu IBM Content Analytics.

Americká firma ale není sama. Kromě bankovních experimentů do českého startupového světa už loni pronikl další globální technologický hráč. Program SAP Startup Focus nabízí kromě peněz i vývojářskou licenci nebo konzultaci se specialisty SAP po dobu vývoje projektu. K dispozici je navíc technologie HANA, která zrychluje práci s velkými daty. K tomu má SAP připravený i vlastní venture fond s půl miliardou dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).