Hlavní navigace

DataSpring spouští nový český cloud, je součástí světové sítě Microsoftu

5. 10. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Malý lokální veřejný cloud Azure běžící z datacentra u Hodonína se jmenuje pleAzure.cloud.

V Česku začíná fungovat další veřejný cloud. Z datového centra u Hodonína ho rozjíždí společnost DataSpring spadající pod skupinu KKCG. Trochu se dá říci, že jde o jistou lokální verzi cloudu Microsoft Azure – produkt nazvaný pleAzure.cloud je postavený na Azure Packu od Microsoftu, který části tradičního Azure přináší i pro partnery, kteří chtějí stavět lokální a specifické cloudy.

Zákazníci, kteří chtějí využívat některé části tradičního Azure (spíše ty základní, něco převádět nelze, něco si Microsoft nechává pro sebe a také se stále čeká na neustále měnícího se následovníka Azure Stack) s tím požadavkem, že data neopustí Českou republiku, mohou využívat lokální alternativy jako právě pleAzure. Pokud se budou chtít napojit i na tradiční Azure, mohou, český cloud umožňuje náklady účtovat na jedné faktuře.

DataSpring se stal součástí sítě Cloud OS Network, kterou Microsoft už nějakou dobu rozvíjí. Redmond vedle vlastních velkých datacenter po celém světě buduje také partnerskou základnu, součástí Cloud OS sítě je globálně 260 projektů.

Databáze za poplatek

Na zdejším trhu je vedle DataSpringu součástí Cloud OS Network také AutoCont, který na Azure Packu svůj veřejný AC Cloud běžící z datacentra v Ostravě spustil už v roce 2014. DataSpring se každopádně prezentuje jako „první skutečně fungující“ český cloud běžící na Azure Packu.

V Česku bylo několik pokusů nasadit cloudovou platformu Microsoftu a moc se to nepovedlo. Ne pouze v tom zprovoznit to technicky, ale také vybudovat služby, obchod a vše kolem, popisuje Ladislav Šolc, šéf firmy Mainstream Technologies, která se na budování pleAzure podílela a která patří k největším cloudovým partnerům Microsoftu v Česku. Důvody „jedinečnosti“ DataSpring popisuje třeba v zabudovaném billingu.

Datacentrum DataSpring v Lužici u Hodonína
Autor: Jan Sedlák

Datacentrum DataSpring v Lužici u Hodonína

PleAzure.cloud má čtyři hlavní části. Vedle tradiční infrastruktury jako služby (IaaS), která je v podstatě komoditou, nabízí také zálohování, možnost rychle vybudovat aplikace (CMS, e-shop a podobně) a zejména zde jako služba běží databázový Microsoft SQL Server. To by mohla být věc, která bude vydělávat peníze. MS SQL v cloudu není v Česku příliš obvyklý, jeho sdílení zde nabízí třeba ČMIS.

V dohledné době přidáme také další databáze, konkrétně MySQL či PostgreSQL, říká pro Lupu šéf obchodu DataSpring Vojtěch Vojík. Rozšiřovat se má i nabídka v rámci IaaS – dnes je možné vedle virtuálních strojů s Windows spouštět také CentOS a počítá se s více distribucemi Linuxu.

Cisco první v regionu

DataSpring přesně nepřibližuje, na kolika serverech nový cloud provozuje. Pouze říká, že minimem pro začlenění do programu Microsoftu „je 16 nodů, což splňujeme“. Cloud využívá tři vrstvy pro ukládání dat, nahoře jsou SSD disky. Storage je 3PAR od Hewlett Packard Enterprise.

PleAzure je zajímavý v instalaci technologie ACI od Cisca, pomocí které je možné řešit virtuální sítě (SDN) a další prvky potřebné v cloudu. Pro Cisco je toto první instalace v regionu, což DataSpringu mimo jiné přineslo zajímavé pilotní ceny.

BRAND24

DataSpring vedle objektu u Hodonína provozuje také nové datacentrum vedle Sazky, a to v rámci joint-venture podniku SafeDX vytvořeného s Foxconnem. DataSpring chce letos dosáhnout na tržby kolem 130 milionů korun, ve službách kolem 80 milionů. Chceme růst a být například lídrem v cloudovém zálohování, říká ředitel DataSpringu Jiří Skopový.

Firma zároveň nechce být konkurencí pro housing a podobně a chce z datacenter rozvíjet především cloudový byznys. Z Lužice u Hodonína již provozuje software jako službu, třeba Cognos, analytiku od SAPu a další.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).