Hlavní navigace

Den D pro Windows XP je tady. Microsoft s nimi končí

8. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jedna z nejpopulárnějších verzí operačního systému Windows se loučí s podporou mateřské firmy. Češi jsou prý připraveni.

Místo bezpečnostních záplat – varování antiviru Microsoft Security Essentials, ale jinak konec. Čas vyhrazený pro Windows XP s datem narození 25. října 2001 už vypršel. A to přesto, že jde stále o druhý nejpopulárnější operační systém na desktopových počítačích.

Tuzemský byznys se na možná bezpečnostní rizika připravil, alespoň tedy podle průzkumů Microsoftu. Více než polovina malých a středních firem už přešla na novější verzi a dvacet procent oslovených s tím počítá během následujících měsíců.

V České republice je stále téměř třetina podniků, které tuto situaci nezačaly vůbec řešit a brzy se tak mohou vystavit celé řadě rizik a problémů, říká Lukáš Křovák z Microsoftu. 

A nejsou samy. Britská vláda si za sedm milionů eur vyjednala podporu svých dvaceti tisíc úřednických počítačů až do dubna 2015. Podobně se z možných problémů vykoupili i Dánové, kde na úřadech běží třináct let starý systém dokonce ve 40 tisících počítačů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).