Hlavní navigace

Děti prý opět utíkají z Facebooku, tvrdí další průzkum

13. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Průzkum mezi americkou mládeží prý opět ukazuje, že utíkají z Facebooku. A prý na Instagram. Který ovšem také patří Facebooku.

Je otázkou, jak vážně brát dotazovací výzkum investiční banky Piper Jaffray (odkaz vede na to, co má  být onen průzkum, ale je to jen prázdné PDF s výzvou ke kontaktování). Ale něco to přeci jenom ukazovat může.

Níže uvedený graf ukazuje pokles zájmu o Facebook u věkové skupiny 13 – 19, mírný nárůst zájmu o Instagram a ještě menší růst zájmu o Pinterest. Pokles zájmu najdete u všeho ostatního, s výjimkou Tumblru (pro pubertální slečny skvělý nástroj nekonečné prokrastinace) a Redditu (ten v Čechách moc neznáme, ale v USA je populární).

Průzkum se týkal 7 200 dotazovaných, což by mohl být dostatečně vhodný vzorek. A také se – teoreticky – jeho tvůrci snažili o vyváženost s ohledem na pohlaví a příjmy domácností.

Kam se ztratila třetina mládeže?

Jenže, to, že děti utíkají ve velkém z Facebooku, se řešilo už někdy v květnu letošního roku, aby se vzápětí ukázalo, že tomu tak není. Skutečnost byla nakonec taková, že je samozřejmě Facebook méně baví, ale stále pro ně zůstává zásadní sociální sítí – jsou tam záplavy jejich přátel, ale také jsou tam už většinou jejich rodiče či další členové rodiny. 

Což nakonec vedlo k vzestupu zájmu hlavně o chatovací aplikace – vydělaly na tom Snapchat, WhatsApp, Viber, Secret a další a další. A samozřejmě, protože mládež ráda fotí, je logický zvýšený zájem o Instagram. Ten je ale poměrně jednosměrným kanálem, neumí sdílení a není ani příliš založený na tom, že by si tam lidé něco psali – což je pro některé způsoby užití zásadní omezení.

V Piper Jaffray nijak neřeší to, že se jim během půl roku z Facebooku měla ztratit prakticky třetina mládeže (pokles ze 72% na 45% podíl není až tak malý) a nikde jinde se neobjevila. Co navíc, poklesy u ostatních sociálních sítí musí nutně znamenat, že si někde našli náhradu – v odpovídajícím počtu. 

Tipy C

Je dost pravděpodobné, že náhradou jsou právě chatovací aplikace jako Snapchat či WhatsApp, ale s jistotou se to nedozvíme. Bohužel polovičaté průzkumy a nikdy nekončící záplavy neověřených čísel od jednotlivých provozovatelů sociálních sítí odpověď nedá.

Zdroj: Teens are officially over Facebook

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).