Hlavní navigace

Satelitní služba Digi TV má v Česku téměř 250 tisíc zákazníků

6. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 2. 2008

Skoro 250 tisíc předplatitelů má v současné době v České republice placená satelitní služba Digi TV. Tvrdí to server Satcentrum.com, který společně s předsedou Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňkem Duspivou mapoval rozložení sil mezi jednotlivými operátory satelitní televize na tuzemském trhu. Sama Digi TV podle webu na přelomu roku vykazovala 217 tisíc zákazníků a dalších zhruba 25 tisíc čekalo na vyřízení objednávky.

Pro zajímavost – na Slovensku, kde byla Digi TV o pět měsíců dříve, dosáhl počet abonentů už čísla 297 tisíc, konstatuje Satcentrum.com. Konkurenční služba UPC Direct měla v posledním čtvrtletí loňského roku 135 tisíc zákazníků. Podle informací ze zahraničních serverů není provozovatel platformy spokojen s důležitou orbitální pozicí 19,2° východně kvůli nedostatečné transpondérové kapacitě, a proto uvažuje i o možnosti přechodu na sousední pozici 23,5° východně, kde už vysílají další domácí platformy CS Link a Sky Link, dodává web.

BRAND24

Na pozici 23,5° východně se chystá přejít česká hudební televize Óčko, čímž o tento program přijdou všichni zákazníci UPC Direct. Generální ředitel Óčka Jiří Balvín na sklonku loňského roku prohlásil, že od UPC očekává rovněž přechod na pozici 23,5° východně, protože by byl pro tohoto operátora výhodný. Na stejné pozici totiž vysílá naprostá většina původních českých televizních stanic, z nichž část lze přijímat volně a rozšířily by tak nabídku UPC Direct, aniž by to operátora stálo jakékoli náklady.

Satelitní službu CS Link v současné době využívá podle Satcentra 365 tisíc zákazníků, z toho 215 tisíc ji sleduje prostřednictvím dekódovacích karet společnosti Trade&Technology a 150 tisíc s kartami od společnosti Gital. Počet diváků, kteří v České republice přijímají pouze nekódované satelitní programy nebo mají nelegálně získané dekódovací karty, web odhaduje na 50 tisíc. Celkově tak v Česku přijímá satelitní televizi 3,9 milionu domácností, tedy pětina všech domácností v tuzemsku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).