Hlavní navigace

Digitální Česko 2.0: splnili jsme 14 ze 17 bodů, chlubí se úřady

26. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Vláda schválila Zprávu o plnění Digitálního Česka 2.0 a Digitální agendy pro Evropu. Důležitá strategie ale zůstává naplněná jen z části.

Strategie se mění, ale realita jejich (ne)plnění zůstává. Tak by se dala shrnout Zpráva o plnění Digitálního Česka 2.0, kterou minulý týden schválila vláda. Skoro devadesátistránkový dokument si můžete stáhnout na webu Ministerstva průmyslu a obchodu (.doc).

Úřad lakonicky konstatuje, že „…nebyla provedena některá klíčová opatření státní politiky Digitální Česko 2 a u dalších opatření došlo ke zpoždění jejich plnění.“ 

Hned v úvodu se dočteme, že ono „neprovedení“ nebo „zpoždění“ se týká i některých úkolů, které zůstaly ke splnění ještě z Digitálního Česka 1 (tedy z roku 2011, kdy byla první verze strategie přijata vládou). 

Patří mezi ně třeba zřízení tzv. registru pasivní infrastruktury, které má zjednodušit pokládání nových kabelů a dalších síťových prvků. „MPO v současné době vyhodnocuje možnosti využití již existujících registrů prostorových informací a návaznosti registru pasivní infrastruktury na Geoinfostrategii připravenou Ministerstvem vnitra,“ stojí ve zprávě.

Verze 2.0

Digitální Česko 2.0 sestává z celkem 17 opatření. Podle zprávy bylo celkem 14 z nich splněno, nebo jsou plněny průběžně. Je ovšem otázkou, jestli v některých bodech nešlo o plnění ryze formální.

Vůbec nesplněny zůstávají dva úkoly týkající se Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS). Ta sice převzala koordinaci Digitální agendy, ale v podstatě nefungovala a klíčové strategie, které měla připravit, jsou tím pádem stále ve hvězdách, konstatuje zpráva:

Termín pro realizaci tohoto opatření byl stanoven na 31. prosince 2013. Toto opatření nebylo doposud realizováno. Důvodem je především komplikovaná personální situace ve vedoucích orgánech RVKIS v loňském roce, a z ní plynoucí faktické přerušení práce tohoto orgánu.

Rada nyní prochází dalším pokusem o znovuoživení a jakmile se to podaří, má podle zprávy začít své úkoly plnit.

Splněno – nesplněno

Své úkoly tak plnil především Český telekomunikační úřad, byť se někdy dostal do zpoždění. Strategii správy rádiového spektra, první koncepci v tomto směru, tak má vládě předat až v posunutém termínu do 30. června 2014.

ČTÚ také koncem loňského roku předložil návrh pravidel pro řízení datového provozu – ta se týkají například síťové neutrality nebo kvality datových služeb, ať již v pevném či mobilním provedení. 

Důležitým cílem Digitálního Česka 2.0 byla také změna pravidel pro projednávání nových zákonů. Legislativní rada vlády je měla posuzovat i z hlediska dopadů na digitální ekonomiku. Výsledek? Nesplněno, důvod neznámý, o dalším postupu nejsou informace. 

Materiál také hodnotí, v jakém stavu je přechod služeb státní správy na IPv6 (tady se úřady docela činí) nebo implementace technologie DNSSEC, která zabezpečuje DNS (úřady jsou hluboko pod státním průměrem).

BRAND24

A dál ještě stručně několik zajímavých bodů, které se dají ze zprávy vyčíst:

  • Ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu loni podepsala memorandum, které by mělo zjednodušit pokrývání železničních koridorů, dálnic a rychlostních komunikací vysokorychlostním internetem. Teď se připravují na plnění závazků plynoucích z tohoto memoranda.
  • Ministerstvo kultury letos v lednu uspořádalo první zasedání Pracovní skupiny pro aplikaci autorského práva v digitálním prostředí, kde si členové vyměnili informace.
  • Připravuje se novelizace zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Novela by měla zajistit co nejširší přístup občanů k datům poskytovaným veřejnou správou. Vláda má nový zákon dostat do 31. října 2014, platit by měl začít v červenci příštího roku.
  • Svá data začal na internetu publikovat Český úřad zeměměřický a katastrální, který zveřejnil své základní registry.
  • K závěru se chýlí „kauza jízdní řády“ – nová vyhláška má zajistit publikování dat strojově čitelným způsobem - jak jsme ale už loni na Lupě psali: Cesta ke konci monopolu na data o jízdních řádech může být trnitá a trvat roky. A Seznamu, který měl o data eminentní zájem, zatím došla trpělivost.
  • Ministerstvo školství pracuje na Strategii digitálního vzdělávání, která má zvýšit digitální gramotnost občanů. Vláda má materiál dostat do konce letošního října.

Detailní rozbor toho, co (ne)plnění strategie Digitální Česko 2.0 znamená, připravuje na středu Jiří Peterka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).