Hlavní navigace

Pavel Hanuš: Digitální ČT na Plzeňsku se dá stihnout do července

28. 4. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
28. 4. 2008

Česká televize by mohla zahájit zemské digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu na Plzeňsku na přelomu června a července. Tento termín dnes zmínil ve své prezentaci na konferenci Digitální televize, pořádané Institute for International Research, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák a připustil ho i šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Dalo by se to stihnout, řekl Hanuš s tím, že u Plzeňska není problém s vypínáním analogového vysílání u hlavního vysílače Krašov. Z Krašova bychom zahájili digitální vysílání, ale analog nemusíme tak rychle vypínat. Vypínání by se týkalo pouze městského vysílače Krkavec přímo pro Plzeň, vysvětlil Hanuš. ČT by navíc v této oblasti nemusela tři měsíce před vypínáním analogu zahájit informační kampaň, jak to žádá vládou schválení Technický plán přechodu (TPP).

cif 24 - early cena - média

Podle TPP totiž musí provozovatelé analogového televizního vysílání zahájit informační kampaň tři měsíce před vypnutím hlavního vysílače pro ucelenou oblast. V případě Plzeňska je hlavním vysílačem Krašov, zatímco Krkavec pokrývá pouze Plzeň a nejbližší okolí. Podmínka tříměsíční kampaně se naopak dotkne Českobudějovicka a vysílače Kleť, což podle Hanuše povede k posunu termínu vypnutí analogové ČT 2.

Šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák potvrdil, že vláda ve schváleném TPP změnila termíny pro spouštění digitálního a vypínání analogového vysílání ČT u dvou oblastí: kromě Plzeňska jde právě o Českobudějovicko. Dodejme jen, že ČT posunula termín výběru technického operátora veřejnoprávního multiplexu na začátek června.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).