Hlavní navigace

Digitální Prima bude na podzim také v Brně

19. 4. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
19. 4. 2006

Czech Digital Group (CDG) rozšíří letos na podzim pokrytí multiplexu B na oblast Brna a okolí. Na semináři Rozpravy o českých médiích to dnes potvrdil člen představenstva CDG Leoš Pohl i ředitel TV Prima Martin Dvořák. Důvodem podzimní expanze signálu multiplexu B nejsou ani tak sympatie Primy k DVB-T, jako spíš fakt, že má stanice v moravské metropoli špatné analogové pokrytí a nechce kvůli tomu už tratit na reklamních výnosech. Potíže s analogovou Primou diváci zaznamenávají od loňských Vánoc, kdy začaly na Brněnsku vysílat Radiokomunikace multiplex A. Chyba je na straně nekvalitních polských antén v tamějších domácnostech, jimž nový DVB-T signál České televize a Novy kazí dosluhující analogový příjem TV Prima.

BRAND24

Na dotaz DigiZone.cz, zda bude Prima „tlačit“ na CDG, se kterou je majetkově provázána, aby rychleji rozširovala digitální pokrytí, Martin Dvořák odpověděl, že je potřeba vyčkat správné chvíle. Ta podle něj nastane, až se o slovo přihlásí programy s nově přidělenou licencí pro DVB-T, jenž musí začít vysílat do konce května 2007. Prima nechce zbytečně utrácet za dvojí šíření signálu a platit provoz celé sítě sama, a tak čeká, až se zaplní dalšími subjekty. Leoš Pohl odhadl, že k výraznému zvýšení pokrytí multiplexu B dojde někdy mezi letošním podzimem a březnem 2007. CDG, podobně jako Radiokomunikace a Český Telecom, čeká na výsledek ženevského jednání o kmitočtech na evropské úrovni, aby se mohla zaměřit na vysílače, které dostane od Českého telekomunikačního úřadu definitivně přidělené. Technický plán přechodu totiž ve finální podobě určuje pro nynější provozovatele multiplexů v řadě případů jiná vysílací místa, než která mají přidělená na přechodné období.

Rozširování digitálního pokrytí bude významně záviset také na ochotě, se kterou se budou dosavadní vysilatelé vzdávat svých analogových kmitočtů. Ochotu komerčních televizí by měl zvýčit bonus v podobě licence na nový program, kterou jim zaručuje schvalovaná novela mediálního zákona. Martin Dvořák přesto cítí jako křivdu, že Prima (a Nova) nedostali další oprávnění i od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání a na semináři řekl: Veškará naše aktivita bude směřovat k tomu, abychom měli minimálně tři programové pozice. Povahu zamýšlené aktivity nastínil slovy: Podle mého názoru budou za několik let vysilatelé, kteří teď získali licenci, k dispozici a jejich podíly se budou obchodovat. Skepsi k síle českého mediálního trhu vyjádřila i ředitelka Top TV Kateřina Fričová, když řekla: Umím si představit 20 televizí, neumím si ale představit 20 majitelů televizí. Její stanice hobby magazínů a teleshoppingu v prvním řízení digitální licenci nezískala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).