Hlavní navigace

Digitální Prima už v Brně, Ostravě i Plzni odpojuje regiony

24. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
24. 6. 2008

Televize Prima začala ve všech regionech, kde vysílá v zemském digitálním multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG), zajišťovat vstupy místních televizních studií, s nimiž na základě licence sdílí kmitočty pro zemské vysílání. Po studiích RTA Ostrava a RTA Jižní Morava se v pátek přidala také plzeňská regionální televize Zak. V Praze si zajišťuje regionální vysílání na základě metropolitní licence přímo Prima.

K TÉMATU: Plzeň se dočkala digitální televize, Brno a Ostrava posilují

Od pátku 20. června se můžou v Plzni majitelé set-top-boxů a televizorů se zabudovaným digitálním přijímačem těšit na kvalitnější obraz regionální televize. Pozemní vysílání pro Plzeň na kanále 52 obstarává prozatím městský vysílač Košutka, s výkonem 2 kW, potvrdil Roman Teistler, promotion&public relations manager televize Zak.

Krátce po startu zemského digitálního vysílání v Brně a poté i v Ostravě a Plzni vysílala v multiplexu 3 pražská mutace této televize. Diváci tak mohli prostřednictvím digitálního přijímače sledovat stejný centrální program jako v analogu, ale regionální zpravodajství bylo pražské. Totožné vysílání mohou naladit diváci, kteří přijímají Primu prostřednictvím satelitu.

MMF24

Televize Zak zatím bude vysílat oběma způsoby, digitálně i analogově. Neznamená to, že bychom opustili stávající analogové vysílání, budeme vysílat souběžně jak digitálně, tak i analogově, a to minimálně do srpna příštího roku, sdělil výkonný ředitel Zaku Jindřich Marek. Vše bude ještě záviset na tom, zda bude schválen tzv. technický plán přechodu (TPP), dodal. TPP však již schválen byl a nyní se pouze čeká na to, zda se k němu přihlásí nynější analogové televize. Mají na to lhůtu do 15. srpna.

Televize Zak v dnešní tiskové zprávě také předjímá, že Česká televize zahájí zemské digitální vysílání na Plzeňsku již příští měsíc a televize Nova se přidá v říjnu. Zak patří do jedné ze dvou skupin regionálních televizí, které sdílí kmitočty s televizí Prima. Kontroluje ji společnost Regio Media, která patří majiteli Primy. Druhou skupinou je Regionální televizní agentura (RTA) podnikatele Jaroslava Berky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).