Hlavní navigace

Digitální rozhlas naladí už polovina obyvatel Česka. Podívejte se, kde všude

1. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vysílání v systémech DAB a DAB+ už zahájili všichni tři operátoři, kteří mají oprávnění využívat kmitočty v L pásmu: společnosti Teleko, RTIcz a České Radiokomunikace

Polovina obyvatel České republiky si už může naladit pozemní digitální rozhlasové vysílání. Multiplexy ve vysílacích standardech DAB/DAB+ již spustily všechny tři společnosti, které předloni vydražily kmitočty v aukci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Vedle příbramské společnosti Teleko, která je největším propagátorem digitálního rozhlasu v tuzemsku, jde o plzeňskou firmu RTIcz a České Radiokomunikace, které však zatím zahájily jen test z pražského vysílače na Žižkově bez obsahu.

K TÉMATU: České Radiokomunikace začaly testovat digitální rozhlas v Praze, zatím bez obsahu

Podle Českého rozhlasu, který tento čtvrtek pořádal odborný seminář o rozhlasové digitalizaci v Poslanecké sněmovně, zachytí signál rozhlasových multiplexů až 5,3 milionu obyvatel. Nejvíce jich pokrývá svými sítěmi firma Teleko, která vysílá v Praze, Brně, na Ostravsku, Liberecku, ve východních Čechách, na Příbramsku a nově také z Milešovky v severních Čechách. Multiplexy společnosti RTIcz jsou dostupné na Plzeňsku, Českobudějovicku a Karlovarsku. České Radiokomunikace se omezují na Prahu.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Teleko spustilo digitální rozhlas z Milešovky, prozatím s omezeným výkonem

Veškeré digitální rozhlasové vysílání v Česku zatím probíhá v méně lukrativním L-pásmu, které je vhodné zejména pro pokrytí městských aglomerací. Pro robustnější sítě s celostátním dosahem ale budou klíčové kmitočty ve III. pásmu, o jejichž udělení zatím ČTÚ nerozhodl. Není ani jasné, zda úřad v jejich případě opět zopakuje výběrové řízení formou aukce, nebo jiný způsob přídělu.


Zdroj: Český rozhlas

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).