Hlavní navigace

Digitální rozhlas z Bavorska dočasně rozšířil pokrytí díky vypnutí Strahova

20. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Běžně je možné přijímat celobavorské multiplexy na kanálech 10D a 11D zejména v západních Čechách, což potvrdili čtenáři serveru DigiZone.cz například na Plzeňsku.

Relativně volné III. pásmo, které bylo v minulosti využíváno i v České republice pro potřeby analogového televizního vysílání, může přinášet majitelům digitálních rozhlasových přijímačů se standardem DAB+ zajímavé stanice na jejich anténu. To je i případ, jehož svědkem mohou být zájemci od dnešní desáté hodiny dopolední. Přesně ve chvíli, kdy České Radiokomunikace přerušily distribuci DAB+ multiplexu na kanálu 10D z vysílače Praha-Strahov, se mohl po proladění přijímače objevit na stejné frekvenci DAB rozhlas z Bavorska. Podmínkou pochopitelně je, aby zájemci byli v dosahu jeho signálu.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Český rozhlas odejde z pražského digitálního pilotu ze Strahova, bude jen na Žižkově

Běžně je možné přijímat celobavorské multiplexy na kanálech 10D a 11D zejména v západních Čechách, což potvrdili čtenáři serveru DigiZone.cz například na Plzeňsku. Pro majitele venkovních antén pro III. pásmo může být digitální rozhlas z Bavorska zajímavým zpestřením přijímané programové nabídky, a to zejména díky žánrovým stanicím Kultradio, Rock Antenne Bayern nebo Absolut Hot. V některých oblastech mohlo „setkání“ obou multiplexů způsobovat na českém území také jejich kolizi. Ve výsledku tak majitel DAB přijímače v takovém případě nezachytil ani jednu ze zmíněných sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).