Hlavní navigace

Disney Channel přechází na obrazový formát 16:9 a zavádí lokální znělky

29. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Populární dětská stanice Disney Channel, dostupná u většiny kabelových, satelitních a IPTV operátorů, přešla podle plánu na formát 16:9. Nejde ale o jedinou novinku.

O přechodu na formát 16:9 se v souvislosti s Disney Channel spekulovalo již delší dobu, avšak teprve koncem října minulého roku byl tento krok oficiálně potvrzen. Přestože drtivá většina obsahu je v širokoúhlém formátu k dispozici již dávno a stanice mohla podobně jako konkurenční Nickelodeon v mezidobí vysílat v tzv. „Letterboxu“, rozhodla se z estetických důvodů do poslední chvíle zůstat u plného formátu 4:3. K přechodu došlo krátce před polednem během pořadu „Randy Ninja“. Pořady ve starém formátu jsou vysílány po stranách s černými pruhy.

Disney Channel přešel na obrazový formát 16:9
Autor: repro foto Disney Channel

Disney Channel přešel na obrazový formát 16:9

K TÉMATU: Dětská stanice Disney Channel začne konečně vysílat širokoúhle

S přechodem na nový formát obrazu došlo i k úpravě grafiky. Logo stanice bylo posunuto k levému hornímu rohu, po vzoru polské a UK verze, a ve vysílání se objevily nové znělky. Ty byly natáčeny v průběhu září anglickou centrálou mimo jiné v Maďarsku, Polsku, ale i v České republice – konkrétně v Praze. Nasazením těchto lokálních identů se Disney Channel snaží více přiblížit místním divákům a stává se tak jednou z mála zahraničních stanic u nás, které k tomuto kroku přistoupily. Vysílací signál jako takový i přesto nebyl rozdělen a zůstává, alespoň prozatím, sdílen i s Maďarskem. Nové znělky jsou však náznakem, že by i k této úpravě mělo časem konečně dojít.

BRAND24

Disney Channel nasadil i lokální znělky
Autor: repro foto Disney Channel

Disney Channel nasadil i lokální znělky

Z ARCHIVU: Disney Channel prošel plánovanou proměnou, formát obrazu si ale ponechal

Disney Channel plánuje v budoucnu i vysílání v HD kvalitě, ale to zatím nemá žádný konkrétní termín. Konkurenční Nickelodeon ve vysokém rozlišení již dostupný je, například v kabelové síti UPC, ale postrádá zatím zvukovou stopu v češtině. K jejímu připojení by mělo dojít v nejbližších týdnech. Z dětských stanic na našem trhu v novějším formátu vysílá mimo jiné i Minimax, Megamax a veřejnoprávní Déčko. JimJam a SD verze Nickelodeonu a DuckTV zůstávají prozatím ve formátu 4:3.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V oblasti vysílání se specializuje především na kabelovou TV (DVB-C). Dlouhodobě sleduje mediální scénu v zahraničí i ČR a zajímá se mimo jiné o on-air i off-air grafiku jednotlivých stanic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).