Hlavní navigace

Diváci na Králicku si stěžují, nepomohl jim ani digitální dokrývač ČT

30. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
30. 12. 2011

Vleklé problémy s příjmem signálu digitální televize řeší diváci ve východočeských Králíkách a okolí. Ačkoli zde Česká televize zprovoznila dokrývač na Suchém vrchu, který by měl pokrýt celé údolí, v němž se Králíky nacházejí, podle místních televizních techniků i radnice je signálem DVB-T pokryta jen třetina města. Informuje o tom dnešní vydání pardubické přílohy deníku MF Dnes. Komerční televize navíc v Králíkách dokrývače vůbec nezprovoznily.

K TÉMATU: Dokrývač České televize v Králikách čeká přeladění na 43. kanál

Část diváků je místo dokrývače ČT na Suchém vrchu odkázána na odraz signálu z 80 kilometrů vzdáleného Pradědu. Ti, co dokrývač naladí, se ale potýkají s problémy, protože kvůli vzájemnému rušení s analogovým televizním vysíláním v Polsku musela ČT přikročit k jeho přeladění z 32. na 43. kanál a snížení výkonu z původních 50 na dnešních 20 W. Situace se nezlepší do doby, než Polsko přejde na digitální vysílání. Dokrývač navíc vysílá s vertikální polarizací, zatímco většina příjmových antén je v horizontální poloze.

ČTĚTE TAKÉ: ČT nevypne 30. června některé analogové dokrývače. Důvodem je špatný signál

Velmi rezervovaný postoj Poláků k výkonu našich vysílačů a dokrývačů souvisí nyní také s tím, že digitalizace v Polsku ještě není ukončena. Dojednat navýšení výkonu by se snad mohlo podařit po dokončení tohoto procesu, potvrdil listu systémový inženýr ČT Karel Moulík. Diváci na Králicku ale nečekají a pořizují si raději satelitní komplety. Jejich nárůst oproti loňsku je téměř dvojnásobný a dnes je používá zhruba třetina domácností, odhaduje MF Dnes.

NAPSALI JSME: Hranice pro zprovoznění dokrývače DVB-T? 2 000 diváků bez signálu, říká ČT

Za zprovoznění dokrývačů multiplexů 2 a 3 s programy televizí Nova, Prima a Barrandov chtějí České Radiokomunikace spoluúčast králické radnice ve výši zhruba 20 tisíc korun měsíčně za jednu síť. Téměř půl milionu ročně je dost vysoká částka, na kterou radnice při už tak napjatém rozpočtu prostě nemá, řekl listu vedoucí odboru kultury, školství a tělovýchovy Jan Divíšek. Bez finanční účasti radnice by musely dokrývače zaplatit samy televize, které v multiplexech 2 a 3 vysílají. Ty se na tom ale neshodnou.

KL24

Například televize Nova měla podle Marie Fianové z tiskového oddělení o dokrytí Králík zájem, ale nepochodila u ostatních dvou televizí. Dokrytí v daném stanovišti může fungovat teprve tehdy, když se dohodnou všechny televize. Konkrétně v případě vysílače Králíky Suchý vrch i přes snahu TV Nova dohoda zatím není, uvedla. Totéž připustil i technický ředitel Barrandova Michal Kratochvíl. V úvahu navíc připadá jen dokrývač pro multiplex 2, protože v síti 3 vysílá pouze ženský kanál Prima love a náklady na spuštění dokrývače by tak musela nést pouze Prima.

Situace je o to komplikovanější, že komerční televize nedávno vyčerpaly limit 50 dokrývačů pro multiplex 2, které měly garantovány v ceně za šíření signálu v této celoplošné digitální síti. Za každý další dokrývač musí Českým Radiokomunikacím platit peníze navíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).