Hlavní navigace

Dočká se Plzeň digitálních dokrývačů? ČT o něm uvažuje

30. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
30. 10. 2009

Přímo v Plzni by mohly vysílat lokální digitální dokrývače hlavních dvou hlavních televizních multiplexů. Česká televize prověřuje, zda je západočeská metropole dostatečně pokrytá digitálním signálem z vysílače Krašov. Pokud se prokáže, že signál není dostatečný, je pravděpodobné, že ČT ve spolupráci s hlavními komerčními televizemi spustí pro Plzeň dokrývací síť.

K TÉMATU: České Radiokomunikace: S plzeňským Krkavcem zatím pro digitální televizi nepočítáme

Je to velmi komplikované, protože ani specialisté na vysílání nejsou vždycky úplně zajedno, kde a zda se má nějaké dokrývání realizovat. Typický je příklad Plzně, kde se expertizy vůbec neshodovaly. Jedny říkaly, že by bylo rozumné tam instalovat převaděč, druzí tvrdili, že to je naprosto zbytečné. Teď jsme v nějakém přechodovém stavu a Plzeňsko se bude znovu proměřovat, řekl serveru DigiZone.cz vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

BRAND24

Opakované měření ČT provádí i proto, že se situace po vypnutí hlavních analogových televizních vysílačů na západě Čech změnila. Ukazuje se, že je velký rozdíl, když měříme v situaci, kdy tam probíhá souběžné analogové a digitální vysílání, nebo v situaci, kdy tam už není žádné analogové vysílání. V mnoha případech byl totiž příjem digitálního signálu ovlivněn analogovými vysílači a jejich výkonem, vysvětlil Hanuš.

V analogové éře pokrýval Plzeň televizním signálem městský vysílač Krkavec. Pokud by se ale televize shodly na tom, že chtějí město dokrýt digitálním signálem, nevysílalo by se z Krkavce. Podle vedoucího útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací Jiřího Vykydala by byla výhodnější lokalita vodárna, odkud z vysílače Košutka loni krátce vysílal multiplex 3.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).