Hlavní navigace

Domácí webhostingový trh se pohnul. Kvůli 350 milionům.

25. 5. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Letos by mělo českým webhostingovým trhem protéct odhadem minimálně 350 milionů korun, tato částka však může dosáhnout až ke 400 milionům. Kdo z tohoto koláče získá nejvíc? Nedávné pohyby na trhu a akvizice konkurentů naznačují, že by to měli být etablovaní hráči: Active 24, P.E.S. consulting, Zoner software a Ignum.

Z uvedeného kvarteta působí na trhu nejaktivněji dvojice Active 24 a Zoner software – měřeno počtem nákupů konkurentů. Česká pobočka norské společnosti Active 24 podléhá strategickým rozhodnutím svého zahraničního majitele, resp. svého managementu. Jako společnost kotovaná na burze musí vykazovat kvantitativní růst v mnoha parametrech, ať už jde o tržní podíl nebo počet zákazníků. K uskutečnění těchto cílů bývá z pečlivě sestavovaných rozpočtů vyčleněna pro každý region určitá částka, kde akciová společnost, v tomto případě Active 24, podniká. A tak se loni dostaly norské peníze i do České republiky, kde v prvním kole mohlo padnout několik desítek milionů za tehdejší jedničku, Globe Internet. Z uvedené sumy se mohli těšit tehdejší spolumajitelé firmy: Karel Umlauf, Jan Panoch a paradoxně i konkurenční firma Zoner software. Ta, stejně jako Karel Umlauf, držela v Globe Internet před prodejem společnosti čtyřicetiprocentní podíl.

V letošním roce nákupy pokračují s rostoucí intenzitou. Na začátku roku získala Active 24 za 1,7 milionu korun menšího webhostera Internet Club. Cena transakce nebyla původně zveřejněna, jak bývá u podobných nákupů zvykem. Následně však byla publikována tisková zpráva norské centrály Active 24, ve které komentuje šéf Active 24 zmíněnou akvizici. Píše se v ní o posílení pozice společnosti Active 24 na českém trhu a je také zmíněna kupní cena ve výši 1,7 milionu korun. Jistě zajímavější je druhý nákup, kdy na začátku dubna začala Active 24 jednat o převzetí společnosti CP Online. CP Online patří v současnosti k významných hráčům na domácím trhu, patří jí šesté místo mezi českými webhostery. V tomto případě se tedy skutečně dá mluvit o posílení pozice, odhadovaná cena za převzetí CP Online může být někde mezi deseti a dvaceti miliony korun.

Oproti „korporátní“ strategii Active 24 stojí agilní Milan Behro, majitel společnosti Zoner software. Nakupoval již před pár lety, kdy získal spíše menšího webhostera Eurohost. V půlce letošního března vstoupila Zoner software do konkurenční firmy Explorer. Mimochodem, pro Explorer je odprodej firmy velice rozumným východiskem. Firma v roce 2000, tehdy pod značkou Projekt Explorer, vyrazila na trh se zajímavou a technologicky vyspělou nabídkou. Po slibném začátku však přišly manažerské kotrmelce a s tím spojené existenční problémy. Změnil se management firmy, ten poslední firmu částečně konsolidoval a připravil pro odprodej. Kupcem sta procent společnosti byla Zoner software, která mohla odhadem vynaložit na akvizici sumu od pěti do 10 milionů korun. Zoner i v tomto případě vystupoval spíše jako finanční investor. K povedeným tahům Milana Behra jistě patřila koupě minoritního podílu v Globe Internet od Jakuba Ditricha, jeho krátkodobé držení a prodej norské Active 24.

Ušetřeni jakýchkoliv majetkových pohybů jsou z nejvýznamnějším českých webhosterů P.E.S. consulting a Ignum. Společnost P.E.S. consulting vlastněná a řízená Josefem Grillem stojí vždy spíše opodál hlavního dění. Své místo na domácím kolbišti a podíl na tržním koláči však jistě má. Vydobyla si ho především svou cenovou politikou, kdy dlouhá léta prodávala jediný webhostingový program s podporou všech důležitých technologií za cenu 200 korun měsíčně. Kvalita služeb však byla často předmětem mnoha internetových diskusí plných vášní a emocí.

BRAND24

Kvarteto lídrů trhu doplňuje Ignum, firma, která kdysi začínala na stejné metě jako například Explorer. Ignum se svým dvoučlenným vedením (spolumajitelé Michal Filip a Robert Prokeš) roste spíše nenápadně, ale zato systematicky a soustavně. V mnoha směrech patří k inovátorům, kteří uvádějí na trh technologické novinky. Ve srovnání s Active 24 nebo P.E.S. consulting však hostuje přibližně polovinu virtuálních serverů.

Koncentrace a konsolidace lokálního webhostingového trhu je stěžejním rysem posledních měsíců. Český trh je i přes svou malou velikost zajímavý vyšším růstovým potenciálem a schopností vytvářet zajímavý profit. Lze proto očekávat, že se trh bude koncentrovat i nadále, významnou úlohu přitom může opět sehrát zahraniční kapitál. Mohou to být například opět norské finance od Active 24, které se u nás již usadily. Vyloučit se nedá ani vstup nového globálního hráče na český trh. A klidně může jít i o sousedy z Německa, stačí jmenovat světovou webhostingovou jedničku 1&1 Internet. Firma spravuje více než 3 miliony zákaznických kontraktů a 5 milionů domén. Roční obrat firmy činí 521 milionů dolarů, což je přibližně 12,5 miliardy korun. Pro takového investora by pak byl český webhostingový koláč o velikosti 350 milionů spíše jen drobečkem.

Vyplatí se podle vás zaplatit si webhosting?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).