Hlavní navigace

Doplní multiplexy 1 a 2 ještě vysílače Klatovy, Příbram a Rychnov?

4. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
4. 11. 2008

UVNITŘ PREZENTACE Veřejnoprávní multiplex České televize a zemská digitální síť 2 Českých Radiokomunikací budou mít i po spuštění všech 26 základních vysílačů problém pokrýt tři poměrně rozsáhlá území ve východních, středních a jihozápadních Čechách. Podle Jiřího Kramosila, který minulý týden vystoupil na konferenci Radiokomunikace 2008 v Pardubicích, by proto bylo vhodné základní vysílače doplnit o tři další lokality: klatovský vysílač Barák, příbramský vysílač Praha a vysílač Litický Chlum u Rychnova nad Kněžnou.

DOKUMENT: Prezentace Jiřího Kramosila z konference Radiokomunikace 2008 (PDF, 14MB)

Z Baráku by podle Kramosila vysílal multiplex 1 na kanále 34 a multiplex 2 na kanále 48, stejně jako z plzeňského Krašova nebo domažlického Vraního vrchu. Z příbramské Prahy by multiplex 1 využil kanál 53 a multiplex 2 kanál 41, stejně jako na pražských vysílačích Cukrák a Žižkov a také na plánovaném středočeském vysílači Votice – Mezivrata. Z rychnovského Litického Chlumu by pak multiplex 1 vysílal na kanále 40 a multiplex 2 na kanále 61, stejně jako z trutnovské Černé hory.

BRAND24

Podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka jde vyloženě o úvahu Jiřího Kramosila, která se může promítnout do žádostí operátorů obou multiplexů o další kmitočtové příděly. Jsou tady nějaké žádosti na dokrývače, ano. V jakém to je rozsahu, uvidíme po jejich sumarizaci, řekl Dvořák v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Finalizace nebude dříve jak v prosinci. Budeme se zabývat celou kmitočtovou situací, abychom si připravili podklady k uveřejnění zprávy o stavu plnění Technického plánu přechodu na konec března, dodal.

České Radiokomunikace již oznámily, že pro svůj multiplex 2 počítají s padesáti dokrývači, a stejný počet nabízejí také České televizi pro její multiplex 1. Kavčí hory ale chtějí dokrývače zkombinovat s regionalizací své digitální sítě a jednají v této věci také se slovenskou společností Towercom, která v České republice úzce spolupracuje s Telefónikou O2, operátorem multiplexu 4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).