Hlavní navigace

Dostalo se vaše heslo do rukou hackerům? Podívejte se

9. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

„Have i been pwned?“ se může hodit, pokud si nejste jisti, zda se vaše heslo z nedávno hacknutých služeb nedostalo do nepovolaných rukou. V databázi Adobe bylo ostatně přes 150 milionů uživatelů.

Nedávná vlna úniků uživatelských dat je dobrým důvodem ke změně hesel (ideálně za použití nějakého chytrého softwaru, které usnadní nastavit velmi různorodá hesla všude, kam se zapisujete). A také k položení si otázky, zda zrovna vaše heslo nepadlo do rukou hackerům.

K tomu zjištění může posloužit služba Have I been pwned? — stačí zadat e‑mail, který jste uvedli při přihlášení, a dozvíte se, ve které z ukradených databází uživatelů se nacházel.

Na výběr je (prozatím) Adobe (150 milionů účtů), Stratfor (860 tisíc), Gawker (530 tisíc), Yahoo! (450 tisíc) a Sony (37 tisíc). Je však velmi pravděpodobné, že Troy Hunt bude další zdroje doplňovat, jak se mu podaří dostat se k ukradeným záznamům.

KL24

Pamatujte na to, že do Have i been pwned? zadáváte pouze e-mail a ten je vzápětí buď nalezen, nebo nenalezen v některé z uniklých databází. Kontrola podle e‑mailu sice neznamená nutně to, že někdo vaše heslo získal, ale je to dost možné — zejména nebylo‑li složité nebo jedinečné, ježto uniklé databáze nebyly zabezpečeny nejlépe.

Tip: Pokud snad nevíte o vhodném softwaru na pomoc s hesly, můžete zkusit například LastPass1Password nebo KeePass

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).