Hlavní navigace

Dotazy čtenářů Digizone.cz: Satelit jako vhodná alternativa pro stále více lidí

20. 3. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

DigiZone.cz Autor: 115393
Dnešní kolo dotazů čtenářů Digizone.cz je i tentokrát bohaté na otázky spojené se satelitním příjmem. Ukazuje se, že satelitní vysílání představuje vhodnou alternativu pro stále víc lidí. Dnes jsme do výběru zařadili i několik otázek čtenářů ze serveru Digitálně.tv, státního informačního webu o přechodu na digitální televizní vysílání, který má také svou online poradnu. I tam se čtenáři dotazují na možnosti satelitního příjmu a na to, jak využít digitální přijímače v kombinaci s analogovým VHS rekordérem nebo DVD.

Terestrická televize

Jaromír Janega: V současné době přijímáme analogový signál z Ještědu. Od srpna 2009 budeme moci přijímat digitální signál z Černé Hory (oblast Trutnov). Vysílač na Černé hoře přestane ihned vysílat analogově ČT 2. A jak to bude s Ještědem? Ten bude vysílat analogově dál všechny programy? Je možné na jednu společnou anténu přijímat analogově programy z Ještědu a digitálně z Černé hory? Je potřeba dvoje kabelové rozvody do bytu?

Jan Potůček: Analogové vysílání z Ještědu bude podle Technického plánu přechodu ukončeno v červnu 2011 (ale ČT2 ho ukončí již 31.7.2009). Trošku jiná situace zřejmě nastane u Primy, která z Ještědu analogově vysílá na kanálu 60, přičemž na stejném kanálu 60 začne v srpnu 2010 z Černé hory vysílat multiplex 3. Tady buď dojde ke změně vysílacího kanálu analogové Primy na Ještědu, nebo dřívějšímu vypnutí analogové Primy (ovšem pouze za předpokladu, že jí zůstane stejné pokrytí digitálním signálem).
Z Ještědu budou digitálně vysílat pouze dva první multiplexy, tedy ČT, Nova, Nova Cinema, Prima, Cool TV a TV Barrandov. ČT zde zahájí digitální vysílání 31.7.2009, multiplex 2 s komerčními televizemi 31.8.2010.
Souběžný příjem analogových programů z Ještědu a digitálních z Černé hory nebude nutný, alespoň ne pokud nebudete chtít přijímat multiplex 3 z Černé hory. Pokud ano, doporučoval bych ponechat úpravu antény specializované firmě. To samé platí pro příjem multiplexu 4, který by měl vysílat přímo v Liberci, ale vysílač zatím není známý.
S kabely vám bohužel neporadím, ale myslím si, že dvoje nebudou potřeba. Fundovaně by vám to řekla právě specializovaná fir­ma.

Vladimír Palan: Prosím o zodpovězení otázky týkající se nahrávání pořadu, až skutečně začne. Bývalo to tak, že se prý vysílal nějaký VPS kód, který spustil nahrávání určeného pořadu a tím jsem nahrál skutečně to, co jsem potřeboval a ne nějakou připitomělou reklamu. Obzvláště Nova a Prima byly přeborníky v nedodržování časového programu – často je pořad zpožděn o 10 a někdy i 20 minut! ČT 1 a ČT 2 byly v tomto skutečně perfektní a mohl jsem se spolehnout na to, že nahraju to, co chci – funguje to i teď při digitálním vysílání? A jak popohnat televizní společnosti, aby dodržovaly časový harmonogram? Není to důvod ke stížnosti a popud pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání? Kdo by se měl, prosím, tímto zabývat? Mám za to, že neustále vychvalované digitální vysílání stále inzeruje zvýšení kvality a pod., ale pokud tomu tak v případě VPS kódu není, je to evidentně krok zpět a pro mne jako pro poplatníka je to zhoršení služby – vždyť přeci digitální vysílání má takové možnosti, že by tohle neměl být vůbec žádný problém! Předem vám velmi děkuji za odpověď – diskutovali jsme o tom v práci s kolegy a zaujalo to spoustu lidí, a proto bychom rádi znali odborný názor a kam se případně pro kompetentní odpověď máme obrátit.

Jan Potůček: Na pozdější začínání večerního programu si Radě pro rozhlasové a televizní vysílání stěžují diváci opakovaně, ale zatím marně. Provozovatelé komerčních televizí argumentují tím, že televizní zprávy často „přetečou“ do pozdějšího času a reklamní blok pak způsobí, že hlavní večerní pořad začíná později. Pravdivější vysvětlení ale bude to, že se televize snaží zvýšit sledovanost reklamních bloků, a tak je nasazují právě na osmou večer, kdy diváci čekají na začátek pořadu. Pokud chcete nahrávat a nechcete si nechat useknout konec pořadu, vyplatí se nastavit čas začátku podle televizního programu a čas konce + 15 minut. Reklamu před a po pořadu můžete později umazat.

ČT24 - nová lišta - screenshot

Marie Benešová: Máme analogový přijímač, analogový videorekordér a po ukončení vysílání analogu ČT2 jsme si nechali namontovat satelitní přijímač Mascom se systémem příjmu přes CS Link. Jaké zařízení by bylo nejvýhodnější si opatřit? V obchodech dostávám různé často protichůdné odpovědi. Jedná se mi o systém, který by umožňoval naprogramování různých stanic na rekordéru alespoň týden dopředu a současně sledovat běžné programy. Jsme důchodci, 70 let, a proto se nám jedná o snadno pochopitelné vybavení.

Juraj Koiš, Digitálně.tv: Pro potřeby videorekordéru doporučuji běžný ne moc drahý set-top-box (do 1000 Kč) jen pro video, a jednoduchou anténu, která by měla fungovat bez problémů na sítě 1–3. Pokud propojíte video se satelitem, můžete samozřejmě nahrávat i pořady ze satelitu, jenže budete moci nahrávat jen to, co sledujete. Pokud si pro video koupíte samostatný set-top-box, můžete si na něm navolit to, co chcete nahrát. Automatické naprogramování různých pořadů nelze použít, protože video funguje nezávisle na set-top-boxu a je nutné i set-top-box i video naprogramovat ručně, a to tak, že na videu navolíte přesný čas, kdy se má začít nahrávání, a na set-top-boxu si vyberete program, který chcete nahrát. Set-top-box se na začátku programu zapne na požadovaný kanál, a video začne nahrávat. Jen se to vždy musí nastavit samostatně.

Satelitní televize

p. Werner: Chtěl bych prosím vědět, jak mohu přijímat satelitní program Nostalgia. Tento program je i s programovou nabídkou v TV časopisech. Na přijímači je „natažen“, ale nefunguje. Jestli je zakódován, kde mohu zaplatit jeho příjem?

Lukáš Polák: Pro příjem programu Nostalgia musíte být abonentem satelitní platformy Skylink, tedy nutnost je vlastnit jejich kartu s předplaceným balíkem MULTI. Spolu s tímto kanálem získáte také televize Filmbox a Filmbox Extra, které provozuje stejná společnost.

Jaroslav Janda: Mám prosbu, jestli byste mi nemohl sdělit kontakt na Eurosport v České republice, potřeboval bych se informovat o programu Eurosportu na satelitu a nemohu zjistit, kde bych dostal nějaké informace.

Lukáš Polák: Aktuální program Eurosportu najdete na jeho oficiálních webových stránkách, tedy: www.eurosport­.com. Kontakt na českou redakci je pak studio@eurospor­t.cz.

Marta: Jsem sluchově postižená, a proto by mě zajímalo, zda přes satelit budou skryté titulky dostupné na TV Nova, Prima?

Juraj Koiš, Digitálně.tv: Pokud jsou skryté titulky dostupné v analogovém vysílání teletextu, určitě budou k mání i v digitálním vysílání přes satelit. Potíže můžou nastat jen u satelitní televize DIGI TV, jelikož ta nepřenáší teletexty některých stanic. Pokud ale přijímáte satelitní signál z nabídky CS Link, Sky Link nebo UPC Direct, mělo by to být bez problémů.

Parabola bez motoru

Darja Horovitzová: Dobrý den, mám satelit, tudíž předpokládám, že není nutné si ještě pořizovat set-top-box pro digitální příjem. Přes satelit však české programy nechytím. Můžete mi poradit?

Juraj Koiš, Digitálně.tv: České programy vysílající přes satelit jsou kódované. Důvodem je fakt, že české televize nakupují vysílací práva k pořadům a filmům jen pro území České republiky, tudíž ho nemohou šířit pro diváky v zahraničí. Jelikož má satelitní družice s českými programy pokrytí téměř celé Evropy, k signálu českých televizí je možné se dostat jen použitím přístupové karty a dekodéru. Na výběr máte karty Sky Link a CS Link za jednorázový poplatek, nebo UPC Direct a Digi TV za pravidelný paušál.

Petr Zelenka: Mám Digi TV, ale nenaběhla mi TV Barrandov. Poraďte mi prosím, jak ji mám naladit.

Juraj Koiš, Digitálně.tv: TV Barrandov zatím není dostupná v satelitní službě Digi TV. Provozovatel Digi TV o ni neprojevil zájem a není tedy jasné, kdy bude zařazena. Podrobně jsme o problému psali zde.

KL24

Rozhlasové vysílání

Jan Šedina: Jaké rozhlasové stanice lze v digitálním vysílání poslouchat?

Jan Potůček: Pokud máte na mysli pozemní digitální vysílání, vysílá sedm stanic Českého rozhlasu v multiplexu 1, viz zde, a Radio Proglas v multiplexu 3, klikněte zde.

Upřednostňujete satelitní příjem televize před ostatními digitálními platformami?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).