Hlavní navigace

Dovolená v koncentráku. Pardon – zatím jenom v Protektorátu

31. 5. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Bylo by velmi pozitivní, kdyby Česká televize zastavila vysílání tohoto cyklu jako nevhodného pro veřejnoprávní médium.

V poslední době se Česká televize zuřivě snaží připodobnit se ke komerčním televizím. Vedení touží po vyšší sledovanosti za každou cenu. Ale nedaří se to. Například v prvním díle série Dovolená v Protektorátu. Je mimořádně nudný a fádní.

Je třeba uznat, že mnohé záběry jsou v prvním díle velice pěkně nasnímané. I v těch dalších. Což je jediný klad dílka.

Na začátku je zdlouhavě představena rodina, která vyhrála konkurz mezi stovkami dalších. Proč ten konkurz vyhrála, čím byla lepší než ti ostatní, to není jasné. Všichni její členové popisují divákům, co je zajímá, baví a co očekávají od soutěže.

Nikoliv nepatrná část dílu je věnována reklamě na sponzora pořadu. První program ČT – podle zákona – nemá vysílat reklamu. Neměla by tedy výrazně zviditelňovat sponzora v sobotním hlavním vysílacím čase. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a Rada České televize musí zvážit, zda cyklus z tohoto důvodu okamžitě nezastavit. Zda je tohle v intencích zákona…

V další části prvního dílu se soutěžící dostanou do chalupy na samotu. Všemu se diví. Zde se mají starat, mimo jiné, o hospodářská zvířata. Vzhledem k tomu, že to nikdy nedělali, je další otázka pro televizní radní ta, jestli v pořadu nedochází k týrání zvířat. Neodborným zacházením s nimi. Ochránci zvířat snad podají proti těmto praktikám minimálně stížnost. Cyklus již je natočen, zvířata si své vytrpěla, ale ČT by se od kompetentních orgánů měla dozvědět, že tento přístup je skandální.

Další problematickou záležitostí seriálu jsou nahrávané až hrané scény. Faktem je, že “herci”, kteří k rodině přicházejí, jsou herecky ještě slabší než členové rodiny. Pravděpodobně se jedná o členy amatérských divadelních souborů. Nebo je také možné, že k něčemu tak strašnému jako to, co předvádějí, byli dohnáni režisérem Bělohlavým či autorkou projektu paní Cejnkovou.

Soutěžící neustále popisují, jaké je čekají úkoly, jak zlá je doba, jak těžké je postavit schody nebo podojit krávu… Faktem zůstává, že se toho opravdu hodně řekne a málo udělá. Vedle “mluvících hlav” vidíme pár záběrů práce na schodech, šindelech, dojení krávy… Co se stalo s husami, králíky, slepicemi, to se raději nedozvíme. Je nepochopitelné, proč kamera nezachytila daleko více to, co soutěžící prožívají, fyzicky konají.

Zdá se, že si ostravská skupina kreativní producentky Polákové, která cyklus vyrobila, popletla televizi s rozhlasem. Že nepochopila, že televize má, na rozdíl od rozhlasu, především ukazovat děj. Nikoliv ho slovně popisovat. Ale třeba se to dělá proto, že si ČT ukousla moc velký krajíc a neměla dostatek peněz na to, aby soutěžící sledovala při všech soutěžních činnostech, které vykonávají.

Než jsem viděl tuto epizodu Dovolené v Protektorátu, dočetl jsem se o tom, že se někteří kritikové pohoršují nad znevážením doby a obětí.

V první řadě je nutno poznamenat, že ČT tímto svým cyklem uráží své diváky. Vždyť jaký je rozdíl mezi Dovolenou a VyVolenými? Jistěže – tam jsou lidé, kteří se neznají, zde je rodina, která v prvním díle působí velmi soudržným dojmem. A tím také rozdíly končí. Věřím, že nikdo, kdo vyšel alespoň základní školu, nemůže tvrdit, že se diváci poučí o historii. Od toho tu byl seriál O poklad Anežky české, což byl skutečně vynikající edukativně zábavný pořad. Snad proto ČT další díly nevyrábí, aby nedělala nic, co by bylo na vysoké úrovni.

Ale znevažuje ČT dobu a oběti nacismu v ČR? Uvidíme v dalších dílech. Zatím znevažuje stále více především sama sebe svým neprofesionálním přístupem a snahou o komerčnost svého vysílání.

Příště by další rodina mohla opravdu skončit v koncentračním táboře a zkoušet tam přežít. Pro zvýšení sledovanosti by mohlo probíhat v hlavním vysílacím čase ČT i mučení a vraždění. Abychom viděli, co jsou soutěžící pro milionovou výhru ochotni udělat a vydržet. Bylo by velmi pozitivní, kdyby ČT zastavila vysílání tohoto cyklu jako nevhodného pro veřejnoprávní médium. Z důvodů uvedených v tomto článku. Zároveň by bylo na místě, aby ČT přestala definitivně vstupovat do vod nechutného bulváru a začala se věnovat činnosti dané jí zákonem.

Ve druhém dílu, režírovaném Janou Rezkovou ml., je ještě více nudy než v prvním. Vlastně se skoro nic neděje. Postavy nejsou vyprovokovány k závažnějším reakcím. Ani dvojicí líných, městských dívek, které s nimi bydlí a odmítají chvíli pracovat, ani učitelem, který nutí děti vyškrtávat jména zakázaných autorů z učebnice a proti jejich vůli je učí německy. Je to domácí učitel, ti – jak nás komentář informuje – v té době nebyli, ale v seriálu jsou. Což tedy může spoustu diváků uvést do zmatku. Zase je zde neuvěřitelné množství slov, které vyřknou účinkující a v obraze se nic moc neděje. 

Opakuje se reklama na sponzora. Králíci dostanou v druhém soutěžním týdnu konečně najíst, takže nechcípnou hlady. Jistou zajímavostí je, že si za svou týdenní práci vydělá rodina 520 korun a u prodavače utratí 555,50.

Prohlubuje se krize, začíná válka, Němci jsou ti špatní… Nic proti tomu. Ale zde je to podáváno velmi prvoplánově a zcela jednostranně. Zvláště dnešnímu mladému divákovi to evokuje “pravdu”, že Němce bychom měli nenávidět a bojovat proti nim.

Vzhledem k tomu, že dnes patří Německo k našim nejbližším spojencům, je veliká otázka, zda takovéto šíření nenávisti ve formě seriálu ČT je správné. Kdyby šlo o hraný seriál, jde o uměleckou nadsázku vystihující lépe či hůře skutečnost. Kdyby šlo o čistý dokument, šlo by konstataci faktů. Zde jde o střetávání se skutečných dnešních lidí s poloupravenou realitou – viz domácí učitel. Tzv. jde o reálné vyvolávání nenávisti k Němcům mezi dnešními lidmi.

ČT se tímto dílem řadí k těm, kteří bijí nad poplach před německým nebezpečím v době, kdy nám hrozí nebezpečí zcela jiná. Nebezpečí z Islámského státu, který zavaluje Evropu svými imigranty připravenými vraždit, znásilňovat a loupit. V neposlední řadě i nebezpečí z putinovského Ruska.

Ve třetím dílu, režírovaném Zorou Cejnkovou, se dokonce pracuje víc než v předchozích dílech, je vidět činnost, ale stále se skoro pořád mluví. Komentáře jednotlivých členů rodiny jsou již za hranou absolutní nudy. Navíc se v nich objevují slova jako hovno a prdel, což není nejvhodnější v hlavním vysílacím čase. Bude zajímavé sledovat, zda za tyto sprosťárny obdrží ČT spravedlivý trest, tedy pokutu. Reklama na sponzora v dílu nechybí.

Jistou pozoruhodností je kontrast některých archivních záběrů s komentářem. Na obraze jsou vidět lidé, kteří se cpou jídlem a komentář hovoří o tom, že v té době nebylo co jíst. Zřejmě jde o nějaký pokus o ironii. Ale v tomto případě opravdu nevhodný. Přicházejí další hosté. Třeba paní, která si od rodiny koupí, mimo jiné, živého králíka. Toho si potom odnáší v otevřeném košíku. Pravděpodobně se tedy jedná o králíka cvičeného, protože necvičený by uprchl.

Nesmyslný učitel se objeví – tentokrát bez vysvětlení, že za okupace domácí učitelé nebyli. Tzv. diváci, kteří nesledovali předchozí díl, nevědí, že jde o licenci, a domnívají se, že za protektorátu domácí učitelé běžně existovali.

Na začátku dílu kontrolují zatemnění domu četníci. Jsou celkem hodní. Ani pokutu neuloží. Na konci dílu provede prohlídku gestapo – nebo co to je – a těžko říct, proč tu hledá zbraně. Přičemž páře peřiny. Načež zatkne dva soutěžící a odvede je. Stará paní za nacisty volá: “Čert vás nám tady byl dlužen.” Němci nereagují, ani facku jí nedají. Soutěžící se chovají, jako by byli v realitě a nikoliv v televizní soutěži. Jde o to, zda se zbláznili, nebo se snaží hrát zaujatě nepřátele Němců. V každém případě je dojem trapný.

Nepřátelství vůči Němcům je ovšem budováno systematicky. Lidé, jako jsou ti z rodiny, díky seriálu možná skutečně uvěří tomu, že i dnes je nezbytné bojovat proti Němcům. Protože Němci jsou hrozbou. Je otázka, jak může být cyklus hodnocen z hlediska zákona č. 140/1961 Sb. trestního zákona, paragraf 198.

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou etnickou skupinu nebo rasu, nebo

b) skupinu obyvatelů republiky pro jejich politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami.

§ 198a Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, etnické skupině, rase, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1. (3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

BRAND24

b) účastní-li se aktivně činnosti skupin, organizací nebo sdružení, které hlásají diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou nebo náboženskou nenávist.

Závěrem lze konstatovat, že ČT se tímto svým cyklem pohybuje minimálně na hraně zákona a někdo by se mohl domnívat, že i za ní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).